Dikkat, elektrik çarpabilir! | Güney Gazetesi Mersin

Dikkat, elektrik çarpabilir!

Elektriğe 5 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere mesken aboneleri için yüzde 25 zam yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu; elektrik üretim ve dağıtım maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 25, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 15, sanayi abone grubu için yüzde 10 ve tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 12,4 oranında artış yapıldığını duyurdu.

Dikkat, elektrik çarpabilir!


ELVAN PEHLİVAN


Bu artışla beraber 100 kWh elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 259,04 TL oldu.

Elektrik zammı kararı sosyal medyada geniş yankı bulurken siyasilerden de tepkiler gecikmedi. Mersin milletvekilleri, elektrik zammına tepkilerini sosyal medyadan kamuoyuna duyurdu.

 

 

“SARAY AYDINLIK, MİLLET KARANLIKTA”

 

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ VE MERSİN MİLLETVEKİLİ ALİ MAHİR BAŞARIR: Saray aydınlık, millet karanlıkta! Bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum. En yakın zamanda ampulden kurtulacağımız için elektrik zamları sizi teğet geçecek! Bu zamlarla birlikte artık o “ampuller” hiç yanmayacak! Halkı yakanlar, sandıkta sönecek!

 

 

“BU AÇIKÇA SOYGUN DÜZENİ”

 

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: Elektriğe konutta yüzde 25 zam! Ne enflasyonla mücadeleymiş… Halkın cebini boşaltıp, sonra da “başardık” diyorsunuz. Sayın Mehmet Şimşek, bu zamları başarı diye yutturamazsınız. Bu ekonomik model değil, açıkça soygun düzenidir.

 

 

“EKONOMİ SADECE RAKAMLA DEĞİL, VİCDANLA YÖNETİLİR”

 

DEVA PARTİSİ MERSİN MİLLETVEKİLİ MEHMET EMİN EKMEN: Ekonomi sadece rakamlarla değil, vicdanla da yönetilir. Elektriğe yapılan %25 zam sadece kötü ekonomi yönetimi değil, vatandaşından kopmanın sonucudur. Memurun, emeklinin, asgari ücretlinin hakkını yiyip, belini büküp, kamu fiyatlarına zam yapıp, “enflasyonla mücadele ediyoruz” demek milletle alay etmektir.

 

 

“SONRAKİ ADIM DOĞALGAZ ZAMMI MI?”

 

İYİ PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ BURHANETTİN KOCAMAZ: Evlerde kullanılan elektriğe yine yüzde 25 zam yapıldı. Oysa, kullanılan elektrik faturası 1000 lirayı geçen kullanıcılar için bedel daha yeni iki katına çıkarılarak gizli zam yapılmıştı. Her ne hikmetse, her ay enflasyonun düştüğüne yönelik açıklamalar yapılıyor. Piyasaya zam yapmayın yoksa ümüğünüzü sıkarız diye tehditler savruluyor. Ama hükümet kendi belirlediği fiyatlara sürekli zam yapıyor. Bir de doğal gaza zam yapmadık diyerek vatandaşa kıyak yapmış oluyorlar. Aslında bir sonraki adımda da doğal gaza yapacakları zammı ima ediyorlar. Yani hepsine birden yapacakları zam insanları isyan ettirebilir düşüncesiyle, elektriğe zam yaparken, doğal gaza yapacakları zammı birazcık öteliyorlar. Halkı zamlara öylesine alıştırdılar ki, yapılan hiçbir zam vatandaşa sürpriz gelmiyor. O’nlar da, rahmetli Levent Kırca’nın skeçlerinde ima ettiği gibi, “vatandaşımız bu işe artık alıştı, bundan böyle zamsız yaşayamaz!” diyerek vatandaşı zamsız bırakmıyorlar. Yazıklar olsun! 110 odalı Saraya çekilerek vatandaştan kopan bir iktidarın dar gelirlilerin ayın sonunu nasıl getirdiğini, yoksulların yaladığı çileleri anlayabilmesi mümkün olabilir mi? Gerisi vatandaşa kalmış. Günler geçecek. Sandık önüne geldiğinde kararı vatandaşın kendisi verecek. Karar vermek yetmez. Kafasında soru işareti kalmaması, mühürsüz oylarla sonucun değiştirilmemesi ve trafolara kedilerin girmemesi için verdiği oya ve sandığa sahip çıkacak. Aksi takdirde birazcık gevşeklik, bu şikayetlerin devamından başka bir işe yaramaz!

 

 

“MERSİN GÜNEŞİN ALTINDA ISINIYOR AMA FATURADA YANIYOR”

 

SAADET PARTİSİ MERSİN İL BAŞKANI BİLAL OĞUZ: Halkın elektrik düğmesine basarken iki kez düşünmek zorunda kaldığı bir düzende sosyal refah, kalkınma, adalet gibi kavramlardan söz etmek mümkün değildir. Devlet, zamla değil; çözümle yönetmelidir. Bir yanda tarlada çalışan çiftçi, öbür yanda sahil kenarında dükkân açan esnaf… Mersinli vatandaş, serinlemek ya da işini sürdürebilmek için elektriğe mahkûm. Bu zam, sıradan bir fiyat güncellemesi değil; doğrudan halkın yaşam hakkına müdahaledir. Elektrik olmazsa üretim olmaz, üretim olmazsa umut kalmaz.