Ekmen, “Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası’nın bildirgesine göre; mevcut stoklarda en az 400-450 bin ton limon bulunuyor ve Türkiye’nin aylık limon tüketimi ortalama 20 bin ton civarında. Bu durumda, Eylül 2025’e kadar Türkiye’nin toplam limon tüketiminin 120 bin ton civarına ulaşması bekleniyor. Mevcut stoklar Türkiye’nin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak durumdadır” dedi.
Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen ile görüşmelerini aktaran Ekmen, “2020 yılında 4 aylık ihracat yasağı sonucunda Fas, İspanya ve Arjantin gibi büyük pazarlardaki rekabetimizi kaybetmemizin sonuçlarını ağır bir şekilde yaşadık. Bu kısıtlama ile birlikte diğer pazarlarda da ticaretin baltalanacağı Mersin’deki yetkililer tarafından bize bildiriliyor. Zirai don felaketini de yaşayan Mersin, önümüzdeki 5 yılda çok zorluk çekecek. Fabrika işçilerinin, ihracatçıların ve çiftçinin mağdur olmaması için yasaklama yerine pazarı dengede tutacak farklı kısıtlamalar ve çözümler yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
MERSİN, NARENCİYE KRİZİ YAŞIYOR
Ekmen, “Türkiye’nin en büyük narenciye üretim merkezi olan Mersin’de üretici mağdur durumda. Maliyetler artmaya devam ederken, ürün fiyatları da düşüyor. Bu durumda üretici, ürettiği ürünün karşılığını yurt içi pazarlardan alamıyor. İhracat ile zararını karşılıyor ancak ihracatta da daralma yaşanıyor. Zirai don sebebiyle halihazırda yüzde 30’lara varan kayıp yaşayan üreticiye, ‘Ürünlerin depoda kalacak’ deniyor. Bu durumda üretici ne yapsın? İflas ederek üretimden vazgeçiyor” açıklamasında bulundu. (GÜNEY)