Temiz deniz için çağrı | Güney Gazetesi Mersin

Temiz deniz için çağrı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, denizlerdeki kirliliğin yüzde 90 oranında karasal kaynaklı olduğunu belirterek, Doğu Akdeniz’deki kirlilikte Seyhan nehri üzerinden denize ulaşan atıkların etkili olduğunu vurguladı. Seçer, Seyhan nehri havzasında atık denetimi için ilgili bakanlıklara çağrıda bulundu. Türkiye’de elektronik gemi denetleme sistemine sahip 2 belediyeden biri olduklarına işaret eden Başkan Seçer, “Gemilere şu ana kadar 16 milyon dolar ceza yazdık. Denizlerimizin üzerinden kuş uçurmuyoruz” dedi.

Temiz deniz için çağrı


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle Mersin Rota Yelken Kulübü öncülüğünde düzenlenen ‘Denizle Bütünleşen Kent: Mersin’de Vizyonel Bir Dönüşüm, Kent ve Deniz Konferansı’na katıldı. Konferansta; denizcilik, çevre, turizm ve sürdürülebilir kalkınma temalarında kentin geleceğine dair önemli başlıklar ele alındı.

Deniz turizminden arkeolojisine, deniz ticaretinden lojistiğe ve su sporlarına kadar birçok alanda uzman isimler ve paydaşlar konferansta bir araya geldi. Alanında yetkin kişiler, ‘Mersin Deniz Müzesi’, ‘Soli Pompeiopolis-Doğu Akdeniz’de Bir Liman Kenti’, ‘Mersin’in Sualtı Mirası ve Zenginliği’, ‘İklim Değişikliğinin Mersin’de Denizel Biyoçeşitlilik Üzerindeki Olası Etkileri’, ‘Turizm ve Su Sporları’, ‘İstilacı Türlerle Mücadele ve Ekonomiye Kazandırma’ başlıkları üzerinde tespitlerde bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konferans; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mersin Kent Konseyi, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, Mersin Rota Yelken Kulübü ve Biosphere Mersin iş birliğinde gerçekleştirildi.

 

 “KATILIMCI DEMOKRASİ KENTİ YÜCELTİYOR, ZENGİNLEŞTİRİYOR”

 

Akdeniz’in incisi olan Mersin’de yapılan Kent ve Deniz Konferansı’nın kent için çok kıymetli olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, Mersin’de 2019 yılından itibaren çığır açtıklarına değindi. Seçer, “Mersin’de tüm tarihlerin en yoğun katılımcı demokrasi anlayışıyla yönetildiği bir dönemi yaşıyoruz. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla beraber olmak beni yüceltiyor, zenginleştiriyor, kente değer katıyor ve onların da kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor” diyerek, katılımcı demokrasi sayesinde Mersin’in geliştiğini ve çok daha iyi noktalara geleceğini vurguladı.

 

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK LİMANLARINDAN BİRİ MERSİN LİMANI”

 

Mersin Büyükşehir’in güçlü ve geliri iyi bir belediye olduğunun vurgusunu yapan Seçer, güçlü de bir bütçeye sahip olduklarının altını çizerek, “Çünkü vergi ödeyen bir halkımız; çalışan ve üreten işletmelerimiz var. Türkiye’nin en büyük limanlarından biri Mersin Limanı. Bu nedenle çok daha iyi noktalara gelebiliriz” dedi. 

 

“DENİZ KİRLİLİĞİNİN YÜZDE 85-90’I KARA KAYNAKLI”

 

Denizlerin temiz tutulması noktasında sadece kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine değil, vatandaşlara da görevler düştüğünü kaydeden Seçer, “Hepimiz kenti koruyacağız. Caddeye atılan bir sigaranın, bir kâğıt parçasının, rögarlara süpürülen yaprakların ya da diğer bir takım kirli maddelerin denizle ne alakası var diye düşünmeyin. Onlar denize gidiyor, denizi kirletiyor ve denizi perişan ediyor. Deniz kirliliğinin yüzde 85-90’ı kara kaynaklı” dedi ve Mersin Büyükşehir olarak denizi korumak için yaptıkları hizmetleri sıraladı.

 

“GEMİLERE ŞU ANA KADAR 16 MİLYON DOLAR CEZA YAZDIK”

 

Seçer, deniz taşımacılığı yaparken deniz kirliliğine neden olan gemilere en yüksek cezayı yazan belediyenin Mersin Büyükşehir Belediyesi olduğunun vurgusunu yaptı. Seçer, deniz kirliliğine sebep gemilere göz açtırmadıklarını söylerken, “2019’da göreve geldik. Gemilere şu ana kadar 16 milyon dolar ceza yazdık. Bizim koordinatlarımız çok dardı. Bakanlığa rica ettik. Kısmi olarak koordinat genişliğimizi kabul ettiler. Şimdi Kulak’tan Çeşmeli’ye kadar denetliyoruz. Türkiye’de Mersin Büyükşehir Belediyesi ve komşu ilimiz Antalya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 2 belediye bu hakka sahip. Türkiye’de her 2 belediye de Elektronik Gemi Denetleme Sistemi’ne sahip. Biz de kurduk ve şu anda denizlerimizin üzerinde kuş uçurmuyoruz. Biz mütemadiyen Bakanlığa ‘Koordinasyonlarımızı genişletin, biz daha fazla denetim yapalım’ diyoruz. Ancak bakanlık bunun yerine bir mevzuat değişikliğine giderek, kestiğimiz cezaların yüzde 50’sini almaya başladı” ifadelerine yer verdi.

 

SEYHAN NEHRİ’NİN YARATTIĞI DENİZ KİRLİLİĞİ KONUSUNDA ÇAĞRI YAPTI!

 

Seyhan Nehri’nin yaratmış olduğu deniz kirliliğinden duydukları şikayeti de dile getiren Seçer, yetkililere tedbir almaları konusunda seslenerek, “Bizim sınırlarımızın dışında başlıyor ama bizim sınırlarımızda denize dökülüyor ve muazzam miktarda sanayi atığı denizlerimize boca ediliyor. Bu toplantı aracılığıyla yetkilileri bir kez daha bu konuda tedbir almaya davet ediyoruz. Deniz ya da kara kirliliğinden sadece Büyükşehir Belediyeleri sorumlu değildir. Hatta biz bu konuda 2. ya da 3. derecede sorumluyuz. Bizim yetki alanımız da çok dar. Denetim asıl ve birinci anlamda, makro politikalar üreten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızdadır” dedi.

Büyükşehir olarak nehirlere Deniz Çöpleri Bariyer Sistemi kurduklarından ve bu sayede de nehirlerin taşıdığı atıkların önüne geçtiklerinden söz eden Seçer, “Mersin’in topoğrafik özelliği gereği, birçok dere denizle buluşuyor. Herkes ve özellikle de yazlık bölgelerde insanlar çöplerini düşünmeden ve idrak etmeden oraya boşaltıyor. Yağmurlar alıyor o çöpleri denize götürüyor” dedi ve vatandaşları da çöpleri derelere boca etmemeleri noktasında uyardı. Seçer ayrıca, Mavi Kart Sistemi ile de teknelerin atıklarını kontrol altında tutup, deniz kirliliğinin önüne geçtiklerini vurguladı.

 

“ÇEVRE DOSTU YATIRIMLARIN YANINDAYIM”