Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat eşliğinde, aralarında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın da bulunduğu iş dünyası çatı kuruluşlarının başkanları, iş insanları, oda ve birlik başkanlarından oluşan Türk heyeti Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. Savaş sonrası Suriye’ye giden ilk yabancı iş heyeti Türkiye oldu. Ziyaretin ilk gününde önemli temaslarda bulunan heyet, 8 Aralık’ta yaşanan devrimle beraber yıllardır yaşanan yıkımın ardından yeni bir sayfa açan Suriye’nin yeniden yapılanması sürecinde birlikte atılabilecek adımları görüştü. Temasların ilk gününde Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal eş-Şa’ar, Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir, Maliye Bakanı Mohamed Yasser Barnia ve Kara ve Deniz Limanları Genel İdaresi Müdürü Kuteybe Ahmed Bedevi ziyaret edildi.
“SURİYE’NİN YENİDEN İMARI İÇİN MERSİN İŞ DÜNYASININ OYNAYACAĞI ROL ÖNEMLİ”
Suriye’deki resmi temaslarda Mersin adına söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çakır Suriyeli bakanlara ve bürokratlara iş dünyasının beklentilerini ve taleplerini aktardı. “Uzun zamandır Suriyeli kardeşlerimizi misafir ettik, onları iş dünyasına entegre ettik” diyen Çakır, “Birbirimizin dilini, kültürünü öğrendik. Şu anda da Suriye yeniden yapılanırken ülkenin imarını Mersin ve bölgenin firmalarıyla işbirliği içinde ortaklaşa yapmayı düşünüyoruz. Sağladığımız entegrasyonun Mersin ve Suriye arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinde önemli bir köprü olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Bunun için öncelikle hukuk, güvenlik, banka düzeni gibi ticaret adına önemli konuların düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Çakır şunları söyledi:
“Suriye ve Mersin arasındaki lojistik bağlar, Mersin’in lojistikteki üstünlüğü de bu yapılanmaya hız katacak önemli bir güç. Mersin ve Tartus limanları arasında başlayan Ro-Ro seferlerinin bu bağlamda artarak devam edeceğine inanıyorum. Aynı zamanda Mersin, liman işletmeciliği konusunda önemli bir tecrübeye sahip. Tartus Limanı ve diğer limanlarda işbirliği yaparak bölgede birbirini tamamlayan limanlar haline getirebiliriz.
Öte yandan Türkiye’den gelen TIR’larımızın Suriye Gümrüğünde Suriye plakalı araçlara aktarılması ciddi bir zaman ve maliyet kaybına neden olmakta. Bu ve bunun gibi sorunların çözümlenmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca Mersin ve Lazkiye feribot seferlerinin de yakın zamanda açılması turizmin canlanması konusunda önemli. Bu konuda da her türlü desteği vermeye hazırız.” (GÜNEY)
-----------------------------------------------------------------------/
KUTU 1
Enerjiden ulaştırmaya, bankacılıktan imara birçok konu ele alındı
Heyet ilk olarak Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal eş-Şa’ar’la bir araya geldi. Türkiye ve Suriye arasında gerçekleştirilebilecek yatırımlar, altyapı, ulaştırma, enerji, finans, sağlık ve gümrük konularında atılabilecek ortak adımlar ele alındı.
Temaslar kapsamında ikinci ziyaret Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir’e gerçekleştirildi. Türkiye ile Suriye arasındaki kara, deniz, demir ve havayolu taşımacılığının güçlendirmesi ve lojistik alanındaki bağların daha da artırılmasıyla Suriye’nin ulaştırma altyapısının yeniden inşasında işbirliği imkanları tüm boyutlarıyla ele alındı. İki ülke arasındaki gümrük kapılarından geçişlerin daha hızlı ve verimli gerçekleştirilmesi, Suriye’yi bir transit geçiş üssü haline getirecek transit geçişlere başlanması konuları değerlendirildi.
Yoğun geçen program kapsamında heyet üçüncü ziyarette Suriye Maliye Bakanı Mohamed Yasser Barnia ile bir araya geldi. Suriye ekonomisinin kurumsal altyapısının güçlendirilmesine Türkiye’nin sunabileceği katkılar, Suriye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması, bankacılık altyapısının geliştirilmesi ve Suriye’nin yeniden imarı konuları ele alındı. Yeni ve özgür Suriye’de özel sektör liderliğinde Suriye ekonomisinin gelişmesi, Suriye’nin sunduğu yatırım fırsatlarında işbirliklerinin tesisi, ticaretin kolaylaştırılması ve ticaretle yatırımların yasal altyapısının güçlendirilmesi konuları tüm boyutlarıyla masaya yatırıldı. Bu kapsamda, ticari ilişkileri tüm boyutlarıyla kapsayacak Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının önemine işaret edildi.
Günün son ziyaretiyse Suriye Kara ve Deniz Limanları Genel İdaresi Müdürü Kuteybe Ahmed Bedevi’ye gerçekleştirildi. Toplantıda iki ülke arasındaki gümrük kapılarının geliştirilmesi ve modernizasyonu ile gümrük alanındaki iş birliğinin güçlendirileceği alanlar değerlendirildi. (GÜNEY)