Ortak akıl Mersin ekonomisine güç katıyor

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Ortak Meslek Komiteleri Toplantısı’nda son dört yılda komitelerden gelen talepler doğrultusunda Mersin’in önemli yatırım ve projelerinde ilerleme sağlandığını belirterek, “Mersin ekonomisindeki dönüşümün ve Odamızın sahadaki gücünün temelinde meslek komitelerimizin ortak aklı, üretkenliği ve kararlılığı bulunuyor” dedi.

Ortak akıl Mersin ekonomisine güç katıyor


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 2022-2026 döneminin son Ortak Meslek Komiteleri Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile Meclis Başkanı Hamit İzol’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda komite üyeleri bir araya geldi. Toplantının konukları arasında Dijital İçerik Üreticisi Ozan Sihay, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Arzova yer aldı. Sihay iş dünyasında üretken yapay zekanın etkilerini anlatırken, Uzunoğlu ve Arzova güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Hamit İzol, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, “Hepimizin ortak amacı MTSO’yu layık olduğu noktaya taşımak. Bunu başarabilmek için birlik ve beraberlik şart. Yarışımız her zaman daha iyisini yapma yarışı olsun” dedi.

 

ÇAKIR: MESLEK KOMİTELERİMİZ MERSİN’İN LOBİ GÜCÜ OLDU

 

Açılışta yaptığı konuşmada meslek komitelerinin Oda çalışmalarındaki rolüne değinerek sözlerine başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, son dört yılda komitelerle oluşturulan güçlü sinerjinin Mersin adına önemli kazanımlar sağladığını söyledi. Komitelerden gelen talepler doğrultusunda yürütülen girişimlerle Hal Kavşağı ve Nakliyeciler Sitesi projelerinde önemli aşamalar kaydedildiğini belirten Çakır, D-400 Karayolu genişletme çalışmalarının başladığını, Çeşmeli-Kızkalesi-Taşucu Otoyolu projesinde ise büyük ilerleme sağlandığını ifade etti. Limon ve küçükbaş hayvancılık başta olmak üzere çeşitli ürünlerde ihracat kısıtlamalarının kaldırılması yönünde girişimlerde bulunduklarını aktaran Çakır, sanayinin ve diğer sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmeye yönelik mesleki eğitim çalışmalarında da önemli adımlar atıldığını söyledi.

Bu başarıların meslek komiteleriyle Yönetim Kurulu arasındaki uyumlu çalışmanın sonucu olduğunu vurgulayan Çakır, komitelerin Mersin’in lobi gücüne dönüştüğünü kaydetti.

 

SİHAY:  YAPAY ZEKAYA KARŞI DURAMAYIZ

 

Toplantının konuk konuşmacılarından Ozan Sihay, yapay zekanın artık tüm sektörler için kaçınılmaz bir dönüşüm aracı haline geldiğini belirtti. “Yapay zekaya karşı duran elenecek” diyen Sihay, ister sanayici ister küçük esnaf olsun herkesin bu dönüşüme uyum sağlamak zorunda olduğunu ifade etti. Yapay zekanın iş süreçlerini hızlandırdığını, maliyetleri düşürdüğünü ve rekabet gücünü artırdığını vurgulayan Sihay, örnek uygulamalar üzerinden üretken yapay zeka modellerini anlattı.

 

EKONOMİSTLERDEN ÜRETİM VE MALİYET YÖNETİMİ UYARISI

 

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu moderatörlüğünde değerlendirmelerde bulunan Burak Arzova, küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkilerine değinerek mevcut ekonomik politikaların kısa vadede değişmeyeceğini, kur hareketlerinin ise önümüzdeki dönemde daha belirgin hale gelebileceğini söyledi.

Türkiye’nin erken sanayisizleşme riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Arzova, üretimin desteklenmesinin zorunluluk olduğunu belirtti. Ekonomistler, maliyet baskısı ve nakit akışındaki sorunların üretici üzerindeki yükünü artırdığına işaret ederek firmalara şu önerilerde bulundu: Maliyetleri öngörülebilir hale getirecek sistemler kurun. Üretim teknolojilerinizi ve iş yapış modellerinizi yenileyin.  Farklı ülkelerde üretim alternatiflerini değerlendirin. Nakit yönetimine öncelik verin, borçlanarak büyüme konusunda temkinli olun. Katma değerli üretime odaklanın. Atıl varlıkları ekonomiye kazandırın. Tasarruflu ve kontrollü bir yönetim anlayışı benimseyin.

Toplantı, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. (Haber Merkezi)