Sağlık turizminin öncüsü, Ortadoğu ve Avrupa’nın gözdesi | Güney Gazetesi Mersin

Sağlık turizminin öncüsü, Ortadoğu ve Avrupa’nın gözdesi

Mersin Şehir ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Bahar Aydınlı, 3 Şubat 2017 yılında kapılarını aralayan ve 5 milyona yakın hastaya hizmet veren hastanenin Bakanlık tarafından sağlık turizminde pilot hastane seçildiğini söyledi. Ortadoğu başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin Mersin Şehir ve Araştırma Hastanesine talep gösterdiğini dile getiren Aydınlı, “Sağlık turizminin sağlık bandında varız. Turizm ayağı mutlaka desteklenmeli. Mersin sınırlarında yeni açılacak Çukurova Bölgesel Havaalanı, Mersin’e sağlık turizmi açısından da çağ atlatacak.” dedi.

Sağlık turizminin öncüsü, Ortadoğu ve Avrupa’nın gözdesi


Yasemin Toklucu / Röportaj

Sağlık politikasında izlediğiniz yol haritası nedir? Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde Mersin Şehir ve Araştırma Hastanesini ne gibi hamleler bekliyor?

Şehir hastanesi Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği proje. Bu proje 2017, 3 Şubat’ta bizimle birlikte resmiyet kazandı. İlk resmi açılışı yapılan şehir hastanesi biziz. Bizden önce Yozgat açıldı ama protokol açılışı yapılan ilk şehir hastanesi biziz. Bu kadar teknolojik alt yapının olduğu büyük komplekslerden haliyle beklentiler de yüksek olacaktır. Teknolojik alt yapının içerisini insanla doldurursanız ancak sağlık hizmeti verilebilir. Sağlık Bakanlığımızda bu konuda şehir hastanelerinin fiziksel alt yapısının iyileştirilmesinden sonra insan gücü yapılanmasını da tamamlamaya çalışıyor. Biz açılışımızdan bugüne kadar 5 milyona yakın hastaya hizmeti verirken, sağlıklı bir toplum oluşturmayı amaçlıyoruz. Tıbbi etik ve ilkelerden ödün vermeden, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında, kendini yenileyen, hasta ve çalışan güvenliğini ön planda tutan, hasta ve çalışan haklarına saygılı, çevreye duyarlı, gelişmiş sağlık teknolojileriyle kaliteli, kesintisiz, güvenilir hizmet anlayışı ile ulusal ve uluslararası platformda sağlık hizmeti sunmayı hedeflemekteyiz. Artan sayıda da hizmet vermeye çalışıyoruz.

“ORTADOĞU COĞRAFYASI BİZİ FARK ETTİ”

Sağlık turizminde hangi branşlarda hizmet veriyorsunuz?

1300 yataklı tescili olan bir hastaneyiz. 1096 nitelikli servis yatağımız var. 204’de yoğun bakım yatağımız bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu 3. Basamak yoğun bakım hizmeti vermekte. Yoğun bakım odalarımız tek kişilik. Büyük metrekareli. 3. Basamak yoğun bakım ünitesi tebliğine uygun hemşire ve teknik personel çalıştırıyoruz. Doluluk oranımız çok yüksek.

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak 3. basamak bir hastaneyiz; bu da en üst düzeydeki hizmet sunumu sağlayan sağlık tesisi anlamına gelir. Hastanemiz Bakanlık tarafından sağlık turizminde pilot hastanelerden biri seçildi. Sağlık turizminde birinci yıldan sonra ilk olarak;  en yakın olan Ortadoğu coğrafyası bizi fark etti. Çok fazla tanıtım çalışması yapmadığımız halde ciddi anlamda sağlık turizmi geliri elde ettik. Sağlık turizm uygulamalarını, sağlık turizmi ve turistin sağlığı olarak iki gruba bölüyoruz. 2 grup birbirinden farklıdır. Sağlık turizmi dediğimiz planlı hasta grubu bizi gerek sosyal medyadan gerek kendi web sayfamızdan ya da bakanlığın yeni yapılanması olan USHAŞ (Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi) üzerinden hastaneleri seçerek,  görerek hizmet almaya çalışıyorlar.

İlin kardiyoloji kalp cerrahisi açısından, inme merkezi, el cerrahisi, onkoloji açısından kamuda tek merkezi şehir hastanesidir. Yan dalların bulunduğu tek hastane olduğumuz için de otomatikman sağlık merkezi haline geliyoruz. Tüm bu doneler elinizdeyken hem kendi vatandaşınıza hem de olası bizi bulmaya çalışan sağlık turizmindeki vatandaşlara hizmet vermeye çalışıyoruz. Bize mail yoluyla bile ulaşıyorlar.

“BİZDEN ŞİFA BULARAK GİTTİLER”

Şuan ki sağlık turizmi profilimiz Ortadoğu. Ortadoğu’da çok fazla miktarda kanser hastalarımız var ve Ortadoğu’daki kanser hastalarının tedaviyi alabilme süreleri çok uzun. Bu hastalar ya Radyasyon Onkolojisinden ya da Medikal Onkolojiden kemoterapi tedavisi alacaklar. Bu tedaviler için orada bekledikleri süre çok uzun olduğundan dolayı hastanemizi tercih ediyorlar. Bugüne kadar almış olduğumuz sağlık turizmi hastalarımızın büyük bir çoğunluğu bu hasta grubundan oluşmaktadır. Bir çoğu bizden şifa bularak gitti. Kemoterapilerini gelip bizden aldılar. Biz akıllı immünoterapi diye bir tedavi uyguluyoruz. Bu tedavi yöntemi kapsamında hastanın kendi genetiğine özgü kemoterapi veriyoruz. Bir tane medikal onkologumuz var doçent arkadaşımız bu konu ile ilgileniyor. Gelen kişinin kanser tanısıyla genetiğini eşleştirmeye çalışıyoruz. Eğer bu eşleşmeden bize uygun bir sonuç çıkarsa hangi ilaç uygunsa o ilacı vermeye çalışıyoruz. Bunu da yapabildiğimizi beyan ediyoruz. Bunu duyanlar da yurt dışından bize doğru geliyorlar. Bu bilgilendirme için bazen doğru hasta, doğru doktor, doğru tanı üçgenini doğru eşleştirebilmek gerekiyor. Biz bunu yapabilmek için varız diyoruz. Tabi her alanda iddialı değiliz. Çünkü sağlık turizmi çok farklı bir alan. Kendimizi kanıtlayabileceğimizi, hastalara faydalı olabileceğimize inandığımız alanlarda biz sağlık turizminde varız diyoruz.

“TURİZİM AYAĞININ DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”

Adından da belli olduğu gibi bu işin bir sağlık, bir de turizm ayağı var. Sonuçta bu hastalar şifa bulmak için bize gelirken yakınları da bu şehre geliyor. Mutlaka turizm ayağının desteklenmesi gerekiyor. Biz o yüzden sağlık turizminin sağlık bandında varız. O nedenle de ilin turizm sektörünün geriye kalan kısmını üstlenmesi gerekiyor. Biz alıp hastaları turistik yerlere götüremeyiz. Hastamız çıkmak, gezmek isterse ailesiyle birlikte bunun ortak bir projeye dönüştürülmesi gerekiyor. Biz yine de bununla ilgili kendi içimizde bir düzenleme yaptık. Sağlık turizmi için gelen hastalarımızın yakınlarını belli günlerde şehir merkezinde belli noktalara bırakıyor, geri alıyoruz. İstiyoruz ki sağlık turizmi kapsamında gelen hastalarımız hem sağlıklarını kazansınlar hem de şehir turizmi önem kazansın. Biz bu alanda varız ama var olmak için daha aşılması, kat edilmesi gereken çok yol var bu yönde de kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

“AVRUPA’DAN CİDDİ TALEP VAR”

Sağlık Turizminde Ortadoğu’yu hangi ülkeler takip ediyor?

Avrupa’dan Türkiye’ye sağlık turizminden hizmet almak maksadıyla ciddi başvurular var. Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hem uzman kadromuz hem son teknoloji tıbbi cihazlarımız hem de uluslararası standartlardaki fiziki imkânlarımızla Avrupa ülkeleriyle Avrupa’dan gelecek sağlık turizmi taleplerini fazlasıyla karşılayabilecek durumdayız. Örneğin; bir skolyoz cerrahisi, beyin cerrahisi tümör ameliyatı, fizik tedavide yatan hastanın rehabilitasyon ile yürüyen hale gelmesi gibi farklı alanlarda biz de varız diyebiliyoruz. Kardiyolojide ritim problemi yaşayan hastalar için biz de varız diyoruz. Farklı dönemlerde zaten sosyal medyada da biz bunları paylaşıyoruz. Çünkü biliyoruz ki hastalar mutlaka oradan takip ediyorlar. Biz bunu yapıyoruz, arzu ederseniz biz buradayız diyoruz. Hizmet için biz buradayız diyoruz.

“HAVALİMANI MERSİN’İN SAĞLIK TURİZMİNE ÇAĞ ATLATACAK”

Sağlık turizminde Mersin ne noktada?

Mersin ili bulunduğu coğrafi güzellikleri, kolay erişebilirliği ve kamu hastanelerinin kurumsallığı ile 2020 yılında zirvede olacağını düşünüyorum. Mersin sınırlarında yeni açılacak Çukurova Bölgesel Havaalanı, Mersin’e sağlık turizmi açısından da çağ atlatacak. Mersin ili ve kamu hastanelerinin sağlık turizmi faaliyetleri bu havalimanı sayesinde ulaşım kolaylığı sağlayacak. USHAŞ’ın önderliğinde Mersin’de 2020 ve sonrasında yılı çok verimli geçeceğine inancımız tamdır. .