Yasemin TOKLUCU / Özel Haber
Mersin Ziraat Odası Başkan Vekili Turgut Demir, Mersinli çiftçilerin bu yıl yoğun bir şekilde doğal afetlere maruz kaldığını dile getirdi. Demir, kentte 6-7 Aralık tarihlerinde yaşanan sel felaketinin yaralarını henüz saramayan çiftçiyi şimdi ise donun vurduğunu söyledi. Demir, “Daha öncesinde ufak ufak soğuklar vardı. Ocak ayının sonlarına doğru yine çok fazla olmamakla birlikte bazı çukur bölgelerimizde don olayları yaşandı. Bölgemizde son 3 gündür dondan ciddi hasarlar var.” dedi.
Çiftçinin kendi imkanları ile don olayları ile mücadele etmeye çalıştığının bilgisini veren Demir, çiftçilerin seralarda lastik, saman balyaları yakarak bir miktar soğuğun etkisini kırmaya çalıştığını ifade etti.
Narenciye üretiminde Ocak ayı sonu itibari ile tarım sigortalarının (TARSİM) sona erdiğini belirten Demir, “Erkenci narenciyenin tam çiçek açım dönemi. Yüzde 20 oranında çiçekleri açmıştı. Onlarda dondan etkilendi ve narenciye üretiminde TARSİM sona erdiğinden dolayı zararın faturası çiftçimizin omuzlarında.” diye konuştu.
“ARZIN AZ OLMASI FİYATLARI YUKARI ÇEKECEK”
Örtü alta sebze üretiminde ciddi hasarlar meydana geldiğini aktaran Demir, “Selden kendini toparlayamayan üretici ikinci bir darbeyi dondan yedi. Havanın soğuması yine ürünlerin olgunlaşmasını ve ürün hasadını geciktirecek. Sebze üretimi yavaşlayacağı için piyasaya daha az miktarda ürün girecek. Arzın az olması fiyatları yukarı çekecek. Havalar ısınana kadar vatandaşlarımız daha yüksek fiyattan sebze ve meyve yiyecekler.” şeklinde konuştu.
“DONUN GEÇ DÖNEMDE OLMASI BİR MİKTAR TESELLİ OLDU”
Don olayının yağmurların arkasından gerçekleşmesinin çiftçi açısından bir miktar teselli olduğunu ifade eden Demir, şunları kaydetti:
“Özellikle yağmurların arkasından don olayının gerçekleşmesi meyvenin şekerlenmesinden dolayı ürünlerde don etkisini daha az gösterecek. Çünkü erkenci tohumlarında don zararı daha büyük olur. Yağmur yağdıktan sonra don olursa, bitki meyvenin içerisindeki suyu çeker. Dondan önce yağmur yağdığı ve meyvenin içinin sulandığı, şekerli olduğu için don meyvenin suyunu tam olarak çekmez. Donun geç dönemde olması bir miktar teselli oldu. Ürünlerin azaldığı, hasadın çoğaldığı için dona daha az ürünle yakalanıldı. Ocak ayındaki sel olayına bakacak olursak şu an mevsim itibariyle narenciyede daha az ürün var. Çiftçi için küçükte olsa bir teselli oldu diyebiliriz.”
“ÇİFTÇİ DONUN FATURASINI KENDİ ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK”
Mersin’de çiftçinin büyük kısmının TARSİM kriterlerini karşılamayan eski model seralarda örtü altı üretim yaptığını dile getiren Demir, “Bizim seralarımız biraz daha eski model seralar olduğu için tahliyeler, drenajlar, yağmurlama sistemleri, kenar duvarları gibi kriterleri karşılayamıyorlar. Bu nedenle TARSİM örtü altı yetiştiricilikte çok büyük bir kısmı sigorta yapamıyor. Çiftçi donun faturasını kendi ödemek zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.