“İstismarcıya af tasarısını durdurun!” | Güney Gazetesi Mersin

“İstismarcıya af tasarısını durdurun!”

“Yasalar Uygulansın Kadınlar Yaşasın” konulu panelde konuşan, Türkiye Kadın Hakları Aktivisti Avukat Hülya Gülbahar, her kesimin birleşerek çocuk istismarcısına af tasarısının durdurulması gerektiğini söyledi. Gülbahar tasarının çıkması halinde sadece çocukların değil her yaştan kadının tecavüzcüsü ile evlendirilmesi halinde tecavüzün suç olmaktan çıkarılmasının da gündeme geleceğini kaydetti.

“İstismarcıya af tasarısını durdurun!”


Esra Şasi Yağmur 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Kent Konseyi Kadın ve Siyaset Komisyon tarafından “Yasalar Uygulansın Kadınlar Yaşasın” konulu panel düzenlendi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen panele Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Türkiye Kadın Hakları Aktivisti Avukat Hülya Gülbahar ve KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelin dinleyicileri arasında ise Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşer Tarhan’ın eşi Sembol Tarhan ile kadınlar yer aldı.

 

“ERKEK EGEMEN ANLAYIŞ TOPLUMU SUÇ ÜRETİM MERKEZİ HALİNE ÇEVİRDİ”

Panelin açılışında konuşan Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, erkek egemen anlayış ile uygulanan kadın politikaları ve uygulanmayan yasaların toplumu suçlu üretim merkezine çevirdiğini söyledi.

Bu zihniyetin çocukların ve kadınların hayatını karartmaya devam ettiğini anlatan Burakgazi, “Çocuk yaşta evlendirilmenin önünü açılıyor, kadını metalaştırılarak toplumsal hayattan giderek uzaklaştırılıyor. Kadına karşı şiddet, ceza ve hukuk sistemi ile adeta korunuyor” dedi.

Ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddetin her alanda kadınları yaşamdan kopardığını anlatan Burakgazi, yapılan mücadelelerin kadınların yaşam hakkını savunmaktan öteye gidemediğini söyledi.

Türkiye Kadın Hakları Aktivisti Avukat Hülya Gülbahar ise çocuk istismarı ile ilgili 1 Ocak 2002’de evlilik yaşı gündeme girdiğini ifade ederek “1 Haziran 2005’te çocuklarla cinsel ilişki yaşı yürürlüğe girdi. Topluma sürekli erkenden evlenip erkenden çocuk doğurun, 3 doğurun olmadı 5 doğurun propagandası yapılıyor. Yani erken evlilik dediğimiz şey milyonlarca kız çocuğunun hayatını toplumun bütün bir geleceğini ilgilendiren bir konu. 100 tane, 200 tane, 300 tane mahkûm olmuş, cezaevinde yatan çocuk istismarcısının affedilmesinden bahsetmiyorum. Bugün yüzlerce binlerce tecavüzcünün serbest bırakılmasından bahsediyoruz. Yürüyen bütün davaların, çocuklar birbirini seviyordu, ailenin de rızası vardı, o yüzden çocuğa tecavüz yok diyerek düşmesinden bahsediyoruz. Nasıl olsa bir af daha çıkar nasıl olsa kanun değişir, diyerek 9 yaşından 12 yaşından itibaren kız çocuklarının bazen ikinci üçüncü eş olarak yaşlı erkeklere, varlıklı erkeklere satılmasından bahsediyoruz” şeklinde konuştu.

 

“TOPLUMA YANLIŞ MESAJ VERİYORLAR”

Geçmişte toplumun bütün kesimlerinin kenetlenerek bu affı durdurduğunu vurgulayan Gülbahar şunları söyledi: “Şu anda af konusu yine gündemde. Bu affı durdurmamız lazım. Gençler arasında evlilik var diyerek topluma yanlış mesaj veriyorlar. Bu yalan. Gençlik yaşını 15 yaş baz alarak tanımlıyorlar. 15 yaşındaki kız çocuğu ile 30 yaşındaki adamın evliliğine akran evliliği diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Maalesef böyle bir tehlike ile karşı karşıyayız. Hep beraber birleşerek bu çocuk istismarcısına af tasarısını durdurmamız gerekiyor. Çünkü bu tasarı çıkarsa sadece çocuklar için değil, her yaştan kadını tecavüzcüsü ile evlendirilmesi halinde tecavüzün suç olmaktan çıkarılması gibi Türk Ceza Kanununda 2005’te tarihe gömdüğümüz bir şey de çıkacak. 15 yaşın altındaki çocuklara kimsenin dokunmasına izin vermememiz gerekiyor. Kız çocuklarına hangi gerekçi ile olursa olsun tasallut olunmasına bu toplumun izin vermemesi gerekiyor.”