Su faturaları cep yakıyor | Güney Gazetesi Mersin

Su faturaları cep yakıyor

Mersin’de artan su faturaları vatandaşın cebini yakıyor. Kasım ayında yapılan MESKİ Genel Kurulu’nda ton fiyatı atıksu ile birlikte 0-10 metreküp arası su kullananlar için yüzde 10 artışla 4.98 liraya, 11-20 metreküp arası su kullananlar için yüzde 19’luk artışla 7.50’liraya yükseltilmişti. Su faturalarında zamlı tarifeler uygulanmaya başlandı. Şubat ayında Ocak ayının zamlı faturaları ile karşılaşan vatandaşların tepkisi büyük oldu.

Su faturaları cep yakıyor


Hasan KÜÇÜK

Su zammı birinci kademe tüketicileri etkilerken, 10 tondan fazla su kullanan 2 ve 3. kademe tüketiciler ile esnafları ise derinden vurdu.

2019 yılının Eylül ayında 14 ton su kullanan bir tüketici vergiler dahil 71 TL fatura öderken, 2020 yılının Ocak ayında kullandığı 15 ton su için gelen 109 lira faturanın şaşkınlığını yaşadı.

 

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇIĞ GİBİ

Sosyal medya üzerinden 2019 yılı Aralık ve 2020 yılı Ocak ayı su faturalarını karşılaştıran bir vatandaş fahiş artışa tepki gösterdi. Vatandaş, “Geçen ay 3 ton sarfiyata 18 TL bu ay 5 tona 50 TL. Bu neyin kafası. Önümüzdeki dönem yok olacağından emin olduğundan dolayı mı bu kadar yüksek fatura. Zam iki katı olsa yine denk değil” sözleri ile veryansın etti.

 

“HAMAM İŞLETİYOR GİBİ SU FATURASI GELEN İŞYERLERİ VAR”

Su zammından en çok etkilenen ise esnaflar oldu. Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer yüksek su faturalarının esnafın belini büktüğünü söyledi. Esnafların yüksek su faturaları nedeniyle şikayetçi olduğunu vurgulayan Dinçer, “Esnafın maliyetlerin düşürülmesi ile alakalı bir beklentisi var. Özellikle iş yerlerinde su faturaları çok fazla geliyor. Bizde su fiyatlarının konutlardan bile daha ucuz olması için bir beklentimiz var. Esnaf istihdam yaratıyor, vergi vereceğim diye kıvranıyor üzerindeki maliyetler yüzünden doğru dürüst iş yapamıyor. Öyle iş yerleri var ki sanki hamam işletiyor gibi su faturası ödüyor. O yüzden su fiyatı yüksek. Bu nedenle su fiyatları küçük ve orta boy işletmelerde düşürülmesi şart” diye konuştu.

 

“FİYATLARDAKİ ARTIŞ ANORMAL”

Önceki dönemde 0-12 ton olan birinci kademenin 0-10 tona düşürülmesine tepki gösteren Dinçer, “Suda kademenin 10 tona indirilmesi ve fiyatlardaki artış bize göre anormal. Biz işletme gözüyle bakıyoruz ama halkın gözüyle baktığımızda da sıkıntı var. İş yerlerinde sürekli üretmek zorundayız. Akşama kadar su kullanmak zorundayız. Durum böyle olunca 10 ton ile sınırlayacak olursak biz dükkanı kapatmak zorunda kalırız. Üretimi imalatı durdurmamız lazım. Gıda sektörünü düşünün ki akşama kadar durmadan su kullanıyorsunuz. Maliyet olarak bu bizim aynı zamanda üretimimize yansıyor. Bu 10 ton kademe işletmelerle ilgili çok küçük bir miktar. Suda kademe bize göre 60 ton olmalı.” ifadelerini kullandı.

 

“KULLANILAN BEDEL İLE ÖDENEN MEBLAĞ FARKLI”

Su faturalarındaki yüksek vergi kalemleri ve katkı paylarından da dert yanan Dinçer şöyle devam etti:  “Artık bu alışkanlık haline geldi. Dolaylı dolaysız vergi. Hangi faturaya baksanız kullandığınız bedel ile ödediğiniz meblağ farklı. Bunun KDV’si idi ÖTV’si idi, katkı payı idi, yok atıksu bedeli idi derken bizim faturalarımız 2-3 katına çıkıyor. Sosyal bir ülkede demokrasi var diyoruz, Anayasal eşitlik diyoruz ama maalesef kullandığımız en az 2-3 katı fazla para ödemekle karşı karşıya kalıyoruz. MESKİ yönetiminin ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerin bu önerileri gözden geçirmelerini istiyoruz.”

 

ÖNCE İNDİRİM, SONRA ZAM

31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra göreve gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, seçimden önce suda indirim sözü verdiğini belirterek mecliste meskenler için yüzde 10, iş yerleri için ise yüzde 5 indirim kararı almıştı.

Kasım ayında yapılan MESKİ Genel Kurulu’nda ise su fiyatları yeniden zamlanmıştı. Yeni ücret tarifesine göre 0-10 metreküp arası kullanımda suyun metreküp fiyatı şehir merkezindeki meskenler için vergiler hariç 3.32 liraya yükseltildi. 1.66 liralık atıksu vergisi eklendiğinden suyun metreküp fiyatı yüzde 10 artışla 4.98 lira olduğu bildirilirken 11-20 metreküp arasındaki kullanımda ise suyun metreküp fiyatının yüzde 19 artışla atıksu ile birlikte 7.50 liraya yükseldiği ifade edilmişti.

21-75 metreküp arasındaki su kullanımlarında da toplam fiyat yüzde 19’luk artışla 11.25 liraya, 75 metreküp ve üzerindeki kullanımlarda su fiyatı 16.88 liraya yükseltilmişti.

Başkan Seçer, yeni tarifenin de su maliyetlerini karşılamadığını söyleyerek vatandaşa ek yük getirmemek adına en makul oranı bulmaya çalıştıklarını söylemişti.