Akdeniz ile Selanik arasında ortak proje | Güney Gazetesi Mersin

Akdeniz ile Selanik arasında ortak proje

Akdeniz Belediyesi ile Mersin Üniversitesi işbirliğinde Avrupa Birliği Şehir Eşleştirme Programı kapsamında yürütülen ‘Sosyal İnovasyon İçin Kentsel Yeşil Alanlar’ projesinin basın bilgilendirme toplantısı yapıldı. MEÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, 15 ay süreli, 120 bin 736 avroluk projenin amacının kentsel yeşil alanların sosyal açıdan daha inovatif kullanımını sağlamak olduğunu söyledi.

Akdeniz ile Selanik arasında ortak proje


Hasan KÜÇÜK

 

Akdeniz Belediyesi ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde Avrupa Birliği Şehir Eşleştirme Programı kapsamında yürütülen ‘Sosyal İnovasyon İçin Kentsel Yeşil Alanlar’ projesinin basın bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Mersin Üniversitesi’nden bir restoranda gerçekleştirilen toplantıya Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade ve programda yer alan bölümlerin hocaları katıldı. 

MEÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, burada yaptığı bilgilendirmede yabancı paydaşlarının Yunanistan’ın Selanik Delta Belediyesi ile Antigone Derneği olduğunu ifade ederek uygulama yerlerinin ise Mersin Akdeniz ve Yunanistan’ın Selanik kenti olduğunu söyledi.

“BÜTÇESİ 120 BİN 736 AVRO”

15 Ay süresi bulunun projenin toplam bütçesinin 120 bin 736 avro olduğunu anlatan Kadızade,

“Proje paydaşlarımız ve özellikle de Mersin Üniversitemiz Akdeniz Belediyemiz sınırları içerisinde yer alan yeşil alanları incelemiş ve bu konuda detaylı bir çalışma yaparak söz konusu yeşil alanların kullanımı konusunda bir rapor hazırladı. Kentsel Yeşil Alanlar teması çerçevesinde Yunanlı proje ortaklarımız ile karşılıklı çalışma ziyaretleri düzenlenecek. 9 Mart 2020 tarihinde belediyemizden ve üniversitemizden akademisyenlerin katılacağı bir ekip ile Selanik’te ilk çalışma ziyaretimizi gerçekleştireceğiz. Ziyaretler sırasında kentsel yeşil alanlara ilişkin değerlendirmeler yapılacak ve iyi uygulamalar konusunda çalıştay gerçekleştireceğiz. Yabancı ortaklarımız da Nisan ayı başında aynı amaçlar çerçevesinde Mersin’ e gelecek” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında kentsel yeşil alanların sosyal açıdan daha inovatif kullanımını konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Akdeniz ve Delta Belediyelerinde seçilen kamusal yeşil alanlarda pilot sosyal inovasyon faaliyetleri gerçekleştireceklerini anlatan Kadızade, Yunanistan’da gerçekleştirecekleri çalışma ziyareti esnasında Selanik Delta Belediyesi ile işbirliğinin devamını sağlayacak bir ortaklık protokolü imzalayacaklarını kaydetti.

ÇAMSARI: YEŞİL ALANLAR MERSİN’İN EN BÜYÜK SORUNU

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise  Teknopark başta olmak üzere savunma sistemleri ve yazılımlar dahil yerli ve milli üretimi ciddi bir katkıları olduğunu söyledi. Teknoparklarının 55 teknopark arasında 3 sıraya yükseleceği konusunda kayıtdışı bilgi aldığını ifade eden Çamsarı,

“Hastane yazılımlarından tutunda tek yerli antivirüs programına kadar hepsinin üretildiği bir teknoparkımızın olması Mersin Üniversitemizin gurur kaynağı. Bütün yerel yönetimlerle proje yapıyoruz. Başta Sayın Valimiz ve Valiliğimiz olmak üzere Belediye Başkanlarımızın hepsi irtibat halindeyiz. Akdeniz Belediyesi bu konuda oldukça gönüllü ve çalışkan. Belediye Başkanı M. Mustafa  Gültak projeler konusunda bizlere yardımcılar. Çok gönüllüler. Mersin’in en büyük sorunlarından bir yeşil alanlar. O yeşil alanların şekli ve dizaynlarından ziyade içeriği ve nasıl olması. Hangi bitkilerin ne düzeyde olması. Eski Mersin’in ne kadar düzeltilmesi, hangi binalarının nasıl kullanılması. Şu an tek bu proje ile ilgili değil. Birden fazla proje ile ilgili birden fazla belediye ile ortaklık yapılarak üniversitemizin akademisyenlerimizin fikirleri ile şekillenmekte. Ticaret ve Sanayi Odası ve işadamları ile projeler yapıyoruz” diye konuştu.