Madam Mode çocuk koleksiyonuna da el attı | Güney Gazetesi Mersin

Madam Mode çocuk koleksiyonuna da el attı

Mersin Serbest Bölge’de, dünyanın önde gelen kadın dış giyim markalarının koleksiyonlarını hazırlayan Madam Mode, bu yıl çocuk koleksiyonuna da adım attı. Çocuk koleksiyonunda ana pazarı Avrupa başta olmak üzere Amerika’yı da hedefleyen firma, aynı zamanda internet üzerinden online satışa da başlamak istiyor.

Madam Mode çocuk koleksiyonuna da el attı


Zeliha ÖZİPEK

1960 – 1970’li yıllarda başta, o dönemki ismiyle, Batı Almanya olmak üzere Avrupa’ya işçi olarak giden ailelerin ikinci jenerasyon çocuklarından olduğunu kaydeden Madam Mode Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sağlam, Almanya’daki eğitimi sonrasında Türkiye’ye dönerek işini anavatanında kurduğunu söyledi. Türkiye’de serbest bölge kurulup dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın da sürekli bu bölgelerin cazibesini anlatması sonrasında merak edip araştırdığını dile getiren Sağlam, sonunda Mersin Serbest Bölge’de bir fabrika kurmaya karar verdiğini söyledi. Bölgenin ilk konfeksiyon fabrikasını 1991 yılında kurduğunu kaydeden Sağlam, Hollanda’ya fason olarak bayan dış giyim üretmeye başladıklarını anlattı. O dönemde ayda yaklaşık 20 bin adet üretimle çalıştıklarını dile getiren Sağlam, yıllar itibariyle müşteri portföylerinin geliştiğini ve talebi karşılamakta zorlanmaları üzerine yeni fabrika yatırımlarına yöneldiklerini söyledi.

 

“SERBEST BÖLGEYE KÜMELENMEYİ GETİRDİK”

Birer yıl arayla 3 fabrika yatırımı yaparak kapasitelerini artırdıklarını dile getiren Ekrem Sağlam, ardından bölgeye kümelenme ile birlikte getirdikleri sistem değişimini şöyle özetledi:

“Pazarımız oldukça genişlemişti. Artık her şeyi bizim yapamayacağımızı görerek sektörde Almanya, Hollanda ve Belçika’da faaliyet gösteren Türk firmalarının sahiplerini Mersin’e davet ederek onların da bölgeye yatırım yapmalarına vesile olduk. 1998 yılında 13 fabrika bir araya gelerek oluşturduğumuz kümelenme ile ortak üretime başlayıp pazarlama ağımızı tek bir firma üzerinden yürütmeye başladık. Bu firma iş bağlantılarını yapıp tüm fabrikalara paylaştırıyor ve satış da yine bu fabrika üzerinden gerçekleşiyordu. Böylece hem fiyat politikamız sağlanmış rakamlar düşmemiş oldu, hem de kapasite büyük olunca dünyada ilgi çekmeye başladık. O gün açtığımız yolda bugün Mersin’de ihracata yönelik 60 konfeksiyon fabrikasının 12 bin istihdamla çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyebilirim.”

Artan güçleriyle birlikte o yıllarda piyasanın kurallarını da Mersin Serbest Bölge’nin belirlemeye başladığını vurgulayan Sağlam, “Sayımız fazla olunca bir süre sonra fabrikalarımızı da ihtisaslaştırdık ve kimi cekette, kimi elbisede uzmanlaştı. Böylece verim de arttı” dedi.

 

“FASON DEVRİ KAPANIP KOLEKSİYON DEVRİ AÇILDI”

Yıl 2002’yi gösterdiğinde artık bu devrin de sona yaklaştığını kaydeden Ekrem Sağlam, gelişen şartların fasonda bölgenin gücünü koruyamayacağını gösterdiğini, bu nedenle koleksiyona yönelme zamanının geldiğini gördüklerini anlattı. “Uzakdoğu gibi alternatifler piyasaya girmeye başlamış ve daha ucuz işçilikle daha rekabetçi fiyatlarla fason üretime hakim olmaya başlamışlardı. Bu nedenle fark oluşturmamız, bir adım öne geçmemiz gerekiyordu” diyen Sağlam, 2002’de Hollanda’dan Madam Mode ismini satın alarak aktif olarak koleksiyon ürünler satmaya başladıklarını bildirdi. Hollanda üzerinden büyük mağazalarla iletişime geçip satışa başladıklarını kaydeden Sağlam, 2 yıl gibi kısa bir sürede tüm üretim ve pazarlamayı Mersin’e taşıdıklarını, 2004’te aktif olarak çalışmalarını Mersin ofisinden yürüttüklerini söyledi.

Zaman içinde pazarlarını çeşitlendirdiklerini, Batı Avrupa’nın tamamına koleksiyon bazında ürün satmaya başladıklarını ifade eden Sağlam, “Bugün geldiğimiz noktada başta Zara ve Mango olmak üzere Avrupa’daki birçok mağaza ve zincire ürün satıyoruz ve yıllık üretim rakamlarımız 5 milyon adete ulaştı” dedi.

 

“ÇOCUK KOLEKSİYONUNA DA BAŞLADIK”

Bu yıl bayan dış giyimin yanında çocuk koleksiyonuna da başladıklarını ifade eden Ekrem Sağlam, başta Avrupa olmak üzere Amerika’ya satış yapmak istediklerini söyledi. Gerekli anlaşmaların yapıldığını, örnek koleksiyonların hazırlandığını kaydeden Sağlam, anne –çocuk kombinleri üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Aynı zamanda kendilerine ait Palmod, Almesta ve Madam Mode isimli markaları bulunduğuna da değinen Sağlam, bu markalarla da çocuk koleksiyonu üretip online satışa başlamayı hedeflediklerini bildirdi. Bunun için ilgili ekipleri oluşturmaya başladıklarını belirten Sağlam, altyapıları hazırladıklarını, bu yıl içinde ilk satışı gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

 

“MEDİKAL TEKSTİLE DE BAŞLAMAYI PLANLIYORUZ”

Bu yıl çocuk koleksiyonu yanında farklı bir alana daha girip medikal tekstil sektörüne adım atmayı düşündüklerine değinen Ekrem Sağlam, maskeden önlüğe kadar hastanelerde kullanılan medikal tekstil ürünlerini üretmeyi planladıklarını anlattı. Bu ürünleri ihraç etmenin yanında yurtiçi pazara açılmak istediklerini de kaydeden Sağlam, “Ülkemizde bu alanda yeterli kalite ve donanım olmadığını görerek bu alanda da çalışmak istiyorduk. Korona virüsünün de gündeme gelmesiyle birlikte gördük ki sağlık alanında tedbir alınması gerekiyor. Ülkemizde böyle bir şey olursa ne gibi sıkıntılar yaşanabilir düşüncesinden hareketle teknik tekstil konfeksiyonu da gündemimize aldık” ifadelerini kullandı.