ESRA ŞASİ YAĞMUR
Avrupa Birliği tarafından FRIT kapsamında Alman Kalkınma Bankası (KfW) aracılığı ile finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen “Mesleki ve Teknik Eğitim Yolu ile Sosyal ve Ekonomik Uyum” projesinin ilk etabında sona gelindi. 8 ilde 55 pilot okulda gerçekleştirilen projenin atölye açılışı 18 Mart’ta Mersin’de Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilecek. Suphi Öner Öğretmen Evi’nde düzenlenen basın toplantısında proje hakkında bilgi veren İletişim ve Görünürlük Uzmanı Dr. Murat Çağatay, proje kapsamında seçilen 8 ildeki 55 pilot okulda Suriyeli ve ihtiyaç sahibi Türk öğrencilerin Öğrenci Destek Paketleri (ÖDP) hizmetinden yaralandıklarının bilgisini verdi. İstanbul, Bursa, Mersin, Adana, Hatay, Kilis ve Şanlıurfa’daki toplam 55 pilot okulda birkaç tane çalışma yürüttüklerini belirten Çağatay, bu kapsamda 900 atölye yenilediklerini anlattı. Çağatay, “22 tane meslek alanı belirledik bunların sadece Mersin’dekileri bilişim, elektrik, elektronik, motorlu araçlar, inşaat, makine, tesisat, tarım, çocuk gelişimi, gıda teknolojileri, hasta ve yaşlı bakımı, güzellik ve saç bakımı, moda tasarımı gibi birbirinden çok farklı meslek alanları. 13 tanesi Mersin’de var ve Türkiye çapında 8 ilde 55 meslek okulumuzun 900 tane atölyesini yeniliyoruz. Bütün tadilatları yapılıyor ve bütün makine teçhizatı yenileniyor” dedi.
“ATÖLYELER YENİLENİYOR”
Projenin hayata geçirildiği pilot okullarda Suriyeli öğrencilerinde olduğunu söyleyen Çağatay, bu projeden sadece Suriyeli öğrencilerin değil Türk öğrencilerinde yararlandığını aktardı. Okullardaki laboratuvarların teknolojik ömrünün yaklaşık 15 yıl olduğunu ve projeyle yenilenen laboratuvarlardan 30 bin civarında öğrencinin hizmet alacağını dile getiren Çağatay, “Türkiye çapında toplam bu kapsamdaki Suriyeli öğrenci sayımız an itibari ile bu okullarımızda yaklaşık 2 bin 200 civarı. Ama toplam nüfusa baktığımızda 160 bin civarı öğrenciye sadece bu sene, 10 seneyle 15 seneyle çarparsanız yaklaşık 2 milyon öğrenciye tamamen yenilenmiş laboratuvarlar sunuyoruz” dedi.
“TEKNOLOJİDE ÇAĞ ATLADIK”
Atölye ve laboratuvarları yenilenen bu okulların öğrencilerinin mezun oldukları anda iş hayatında zorluk çekmeyeceklerini ifade eden Çağatay, “Motorlu taşıtlar atölyesi olan bir okulumuzda 3 tane motor var 3’ü de Şahin motoru biz şu anda TOYOTA Hibritin motorunu götürüyoruz. Yani çağ atlamış olacaklar. Çünkü oradan mezun olan öğrencilerimiz sanayi de iş bula biliyor ama Şahin tamir edenin yanında bulabiliyor çünkü başka bir teknolojiye aşina değil. Şu an da en ileri teknoloji neyse ona kavuşuyor. Meslek neyi gerektiriyorsa hepsi yenileniyor. İşçi sağlığı güvenliğine uygun hale getiriliyor, bir de atölyelerimizin alt yapısı uygun hale getiriliyor. Bunun yanında yine bu 55 okulumuzda projenin toplam bütçesi 55 milyon Euro bu birinci faz. İkinci fazda çok yakında başlayacak 75 milyon Euro, bu sadece bizim mesleki eğitimde kullandığımız kısım. İkinci fazda Suriyeli öğrenciler ve belirli sayıda ekonomik yardıma ihtiyaç duyan Türk öğrencilerini seçerek bunların okula ulaşımlarını, yani servis hizmeti bazı yerlerde de belediye hizmeti sağlıyoruz. Öğlen yemeklerini karşılıyoruz, kıyafetlerini karşılıyoruz, atölye önlüklerini karşılıyoruz bir de temizlik malzemelerini karşılıyoruz” diye konuştu.
İLK AÇILIŞ 18 MARTTA
“Mesleki ve Teknik Eğitim Yolu ile Sosyal ve Ekonomik Uyum” Projesinin ilk etabında pilot okullara toplam 55 milyon Euro bütçe aktarıldığını söyleyen Çağatay, “Biz okullara transfer ediyoruz paraları. Okullar yerelde kullanıyor diğer kısmı yani atölye tedariklerini tadilat hariç Ankara’da kamu ihale kurumu vasıtasıyla ihale ederek veriyoruz. İlk etapta tamamlanan ihalemiz bilişim laboratuvarlarımız oldu. 128 tane laboratuvarlarımızın hem tadilatları bitti hem de donanımları bitti. Mersin’de de 5 tane okulumuz var bunlar Çamlıbel Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Cemile Hamdi Ongun, Mezitli ve Fatma Aliye okulları. Bu 5 okulumuzdaki bilişim atölyeleri de tamamlandı. Şu anda ihalesi biten elektrik elektronik atölyelerimiz var böyle bütün alanları peyder pey bitiriyoruz. Türkiye çapındaki ilk açılışı 18 Mart’ta Mersin’de Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapacağız” dedi.