Susuz ceviz soyma makinası ilgi görüyor | Güney Gazetesi Mersin

Susuz ceviz soyma makinası ilgi görüyor

Mersin’de bu yıl 15.sinin açılışı yapılan Gıda, Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı’nda susuz ceviz soyma makinası üreticilerin büyük ilgisini çekiyor.

Susuz ceviz soyma makinası ilgi görüyor


Hasan KÜÇÜK

1968 yılından beri Mersin’de bobinajcılık yaptığını ifade eden Ahmet Bulut,”Hobi olarak Gülnar’da ceviz bahçesi yapmıştım. Soyma sıkıntısı yaşayınca böyle bir tasarım yaptım” dedi.

Makinayı yaptıktan sonra 2015 yılında Mersin Üniversitesi’nde AR-GE Proje pazarına katıldığını ifade eden Bulut, “Daha sonra ise makinanın patentini aldığını söyledi.

Makina üretimlerini Erdemli’de sürdürdüklerini anlatan Bulut, “Ben bobinajcıyım. Makinayı kendim üretiyorum. 150 kilo’dan 900 kiloya kadar ceviz soyma kapasitesine sahip makinalar var. Bahçenin üretim kapasitesine kadar makina yapıyoruz. 900 kiloluk makinamız 1 saatte 18 bin adet ceviz soyuyor. Bunu Üniversitedeki hocalar çok incelediler. Benzerini bulamadılar. Çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Piyasada sulu ceviz soyma makinalarının bulunduğunu ancak susuz soyma makinasının patentinin kendilerine ait olduğunu belirten Bulut, 10 bin liradan başlayan fiyatlarının ise makinanın büyüklüğüne göre değiştiğini kaydetti.