Hasan KÜÇÜK
Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetimi bu yıl 15.si gerçekleştirilen Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı’nda stant açarak hem okullarının tanıtımını yaptı. Öğrencilerde okullarında ürettikleri ürünleri satarak okul bütçesine katkı sundu.
Öğretmenlerden Tarım Alanı Şefi Derya Alkın, okullarında 1000- 1500 metrekareden oluşan iki tane seralarının bulunduğunu söyledi. Bu seralarda tarım alanı olarak süs bitkileri yetiştiriciliği, mantar ve fidan üretimi yaptıklarını ifade eden Alkın, “Öğrencilerimizle birlikte seralarımızda iç, dış mekan meyve fidanı yetiştiriciliği yapıyoruz. Öğrencilerimizle birlikte hem yetiştirip hem de pazarlarda satışını yapıyoruz. Öğrencilerimize mesleği öğretiyoruz” şeklinde konuştu.
Seralarda ve dış alanda avokado, aşılı limon, turunç, badem, ceviz, ejder meyvesi fidanı yetiştirdiklerini anlatan Alkın, “Yine öğrencilerimizle birlikte tasarımlarımız var. Sukulent tasarımlarımız var. Kaktüslerden tasarımlarımız var. Yaşayan tablo sukulent yetiştiriciliği yapıyoruz. Bunları okulumuzdaki seralarda yetiştirip satıyoruz. Gelirini ise döner sermaye işletmesi olarak tekrar öğrencilere dağıtıyoruz. Böylece öğrenciler ürettiklerinden pay almış oluyorlar” diye konuştu.
“MADAME JEANETTE BİBERİ YETİŞTİRİP SOS YAPTIK”
Öğretmenlerden Gıda Alanı Şefi Emine Bilgüven ise, “Okulumuzda 4 farklı bölümde okuyan 680 öğrenci var. Tarım Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri, Çocuk Gelişimi, Ana Okulumuz var” dedi.
Tarım Bölümü’nün Madame Jeanette biberi yetiştirdiğini Gıda Bölümünün ise bu biberlerden sos yaptığını anlatan Bilgüven, “Madame Jeanette Türkiye’de az yetişen acı bir biber. O biberden sos yaparak satıyoruz. Yine tarım bölümü kam kat yetiştirdi. Kamkattan reçel yaptık. Turunç reçeli yapıyoruz. Bizde satışımızdan elde ettiğimiz geliri öğrencilerimiz arasında paylaştırıyoruz” şeklinde konuştu.
Katıldıkları Tarım ve Gıda Fuarı’nda hem okullarının tanıtımını yaptıklarını hem de öğrencilerin ürünlerini pazarladığını ifade eden Bilgüven şöyle devam etti: “Öğrencilerimiz ürettikleri ürünlerin satıldığını görünce kendilerine olan güvenleri artıyor. Biz iş arayan değil iş dünyasının aradığı bireyler yetiştiriyoruz.”