Su fiyatlarındaki dramatik artışa yatırım savunması | Güney Gazetesi Mersin

Su fiyatlarındaki dramatik artışa yatırım savunması

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, su fiyatlarının bazı ilçelerde yüzde 100 ile yüzde 150 oranında artmasına yatırım savunması ile cevap verdi. Bazı ilçelerdeki su fiyatların dramatik artışlar olduğunu kabul eden Seçer, “Bazı yerlerde depolar değişmesi, yatırım yapmam lazım. Ben ekstra kaynağı nereden bulacağım” dedi.

Su fiyatlarındaki dramatik artışa yatırım savunması


Hasan KÜÇÜK

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Mart Ayı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda söz alan AKP’li meclis üyesi Hüseyin Yeşil, 2020 yılı öncesi su fiyatlarında su fiyatlarında ilçeler arasında fiyat farkı olduğunu hatırlattı. Mut’un 2019’da 2 lira 73 kuruştan su kullandığını ifade eden Yeşil, “Meskenler için 2019 Aralık’ta 4.38’den 2200 Ocak’ta 4 lira 98 kuruşa çıktı. Ancak ilçeler arası fark dikkate alınmadığı için maalesef Mut için de 2.73’ten 4.98’e çıkan bir su fiyatı  var. İş yerine baktığımız zaman bu zam yüzde 150’lerlede. Eşitlik ve hakkaniyet gereği Mut’un su fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi istiyorum” şeklinde konuştu.  

 

“SU FİYATLARININ HER YERDE AYNI OLMASINI İSTİYORUZ”

Yeşil’e cevap veren Seçer ise Mut gibi bazı ilçelerde eski tarifeye göre çok farklı bir fiyatın olduğunu kabul etti. Burada bir yöntem farkının bulunduğunu anlatan Seçer, “Merkezde ki herhangi bir ilçeyle mukayese ettiğiniz zaman Mut’un fiyatı su cazibe ile geldiği ve maliyeti düşük olduğu için yüzde 50 daha ucuz kalıyordu. Orada yanlış bir değerlendirme var. Biz bu tarafta elektriği az kullanıyoruz ama onların bize fraklı maliyetleri, giderleri var. Mut’ta 500’e yakın depo var. Gülnar aynı şekilde. Bunu elektrik enerjisi maliyeti ile motopomp var marifetiyle ya da karma sistemle temin ettiğimiz bölgelerde ilave masraflar var. Ama Mut’ta da var. Orda depo yapıyorsunuz orada elektrik bedeli ödüyorsunuz. Ya da orada başka bir bedel ödüyorsunuz. Bu sebeple bütün ilçelerde biz fiyat tarifelerimizi seyyanen yapalım dedik. Her yerde aynı olsun. Aslında baktığınız zaman ortalama maliyet bize aynı oluyor” diye konuştu.

 

“SU FİYATLARINDA DRAMATİK ARTIŞLARI OLDU”

2019’da Mut’ta yaptıkları toplam su tahsilatlarının 9 milyon 500 bin TL olduğunu anlatan Seçer şöyle devam etti: “Buraya harcadığımız yatırım bedeli 11 milyon 250 bin TL. Burada eksik olan doğru dürüst bir yatırım yapılmamış. Depoların tamamını değişmesi lazım. Belki 30 milyon TL para ayırmam lazım. Ben bu kaynağı nereden sağlayacağım? Bir Mut için ekstra kaynağı nerden sağlayacağım. Suyun en ucuzunu oraya vereceğim ama oraya yatırım da yapacağım! Herkes suyu aynı bedelle kullansın ama her yerde adaletli eksiksiz yapalım istiyoruz. Her yere de adaletli yatırım yapalım istiyoruz. Ondan su fiyatlarında dramatik artışlar oldu.”