“Akkuyu pahalıya patlar!..” | Güney Gazetesi Mersin

“Akkuyu pahalıya patlar!..”

Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri Tusunami sonrası Japonya’nın Fukuşima kentinde meydana gelen nükleer felaketin 9. Yılı nedeniyle Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında ‘Nükleere hayır’ sloganları atan NKP’liler ‘Akkuyu pahalıya patlar’, ‘Nükleer öldürür’, ‘Nükleer santral istemiyoruz’, ‘Akkuyu Fukuşima olmayacak’ pankartları açtı.

“Akkuyu pahalıya patlar!..”


Hasan KÜÇÜK

 

Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri Tusunami sonrası Japonya’nın Fukuşima kentinde meydana gelen nükleer felaketin 9. Yılı nedeniyle Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında ‘nükleere hayır’ sloganları atan NKP’liler ‘Akkuyu pahalıya patlar’, ‘Nükleer öldürür’, ‘Nükleer santral istemiyoruz’, ‘Akkuyu Fukuşima olmayacak’ şeklinde pankartlar açtı.

“NÜKLEERİN ZARARI SADECE ÇEVRE İLE SINIRLI DEĞİL”

NKP Dönem Sözcüsü Aycan Özkan insan eliyle yaşanan bir felaketin yıldönümü nedeniyle toplandıklarını belirtti. Kurulmaya başlandıkları 1950’lerin ortalarından bu yana onlarca nükleer santral kazasının olduğunu hatırlatan Özkan, “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun verilerine inanacak olursak çıkan olumsuzluklar sadece çevre ile sınırlı kalıyor. Peki gerçekten öyle mi?” dedi.

 

Türkiye’deki yöneticilerinin kazayı hafife alma, yok saymalarına rağmen Çernobil’de yaşanan felaketin sonrası başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere bir çok ülkenin bazı bölgelerinde kanser vakalarının artmaya başladığını ifade eden Özkan şöyle devam etti: “

9 yıl önce bugün gerçekleşen Fukuşima nükleer felaketi sonrası ise Japonya topraklarının yüzde onu radyasyon ile kirlendiği ve bu topraklardan binlerce yıl tarım yapılamayacağı ve bölgede yaşayanların yüzde yetmişinin kansere yakalanma riskinin olduğunu Japonya hükümetinin açıklamalarından öğreniyoruz. Felaketin yaşandığı dönemde Japonya Başbakanı görevinden istifa etmiş ve “Ben, dünyaya nükleer enerji olmadan işleyebilen bir toplumun gerekliliğini anlatmak istiyorum.” diyerek nükleer karşıtı hareketin bir aktivisti haline gelmiştir. Fukuşima felaketi o zamandan bu yana ABD’ de bile kendini hissettirmiştir.”

“AKP TOPLUMA NÜKLEER SANTRALİ DAYATIYOR”  

Yaşanan felaket sonrası Japonya hükümetinin yurt içinde ve yurt dışında kurulacak nükleer santrallerin güvenliğini çıkardıkları yasalar ile arttırdığını vurgulayan Özkan, “Sinop’ta kurulmak istenen nükleer santrali üstlenen firma maliyetin artması nedeni ile  projeden çekilmiştir. Ancak AKP hükümeti boş durmamış, gerek Mersin Akkuyu, gerekse de Sinop’ta kurulmak istenen nükleer santraller için “vergi cenneti” olan Jersey adalarında kurduğu EUAS ICC üzerinden santrallerin inşaatına devam etmektedir. Felaketten dersini alan dünya ülkelerinin aksine AKP, enerji politikalarını yeni nükleer felaketlere davetiye çıkarmak üzere özenle sürdürüyor. 2020 yılındayız, AKP hükümeti hala topluma nükleer santrali dayatarak Mersin, Sinop, İğneada‘ya nükleer santral kurdurmak istiyor.  Bunu sadece bir akıl tutulması olarak açıklayabilir miyiz? Yoksa neoliberal kapitalizmin doğayı ve yaşamı yok etme pahasına içinde bulunduğu krizden kurtulmasına yardımcı olmak mı?” ifadelerini kullandı.

“Bu kentin, ülkenin ve dünyanın milyonlarca yıldır süregelen doğası, ekolojisi, kültürü talanı ve yağmayı kendilerine rehber edinen  bir avuç nükleer santral çetesi için mi var?” diye soran Özkan,

“Şirketlerin doğayı bir sermaye birikim aracı olarak görmesine,  iktidarın da eşe dosta ve akrabaya rant dağıtmasına sessiz kalmayacağız. Bizler biliyoruz ki  nükleer karşıtı olmak yaşamı ve var olmayı savunmaktır.  Ölümü ve yok oluşu seçmiyoruz, mücadele ediyoruz ve bundan sonra da devam edeceğiz. Her kesimden herkesi bu yok oluşa sürüklenmeye karşı mücadeleye davet ediyoruz. Akkuyu Fukuşima olmayacak. Nükleer santral ölüm demektir!.”