ESRA ŞASİ YAĞMUR
Dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgını Türkiye’de henüz bir vaka dışında görülmedi ancak Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin de riskli ülkeler arasında yer aldığını açıkladı. Bakanlığın bu açıklamasının ardından birçok ilde marketler boşaldı, özellikle tuvalet kağıdı, kolonya stokları tükendi, maske fiyatları fırladı.
Peki, vatandaşlar, özellikle çocuklu aileler salgından nasıl korunabilir, neler yapabilir? Sistem Tıp Merkezi hekimlerinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Kırıcı, öncelikle hastalığın belirtilerinin iyi izlenmesi gerektiğini vurguladı.
‘HER TÜRLÜ BELİRTİYİ DİKKATE ALIN’
Kırıcı, “Ateş, öksürük ve nefes darlığı, başlıca önemli belirtiler. Ancak her türlü solunum yolu hastalığı belirtilerini dikkate almakta yarar var. Burun akıntısı, halsizlik, vücut ağrısı da belirtiler arasında yer alıyor. Virüsle karşılaştıktan sonra genellikle 2 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor ancak bu süre 14 güne kadar uzayabiliyor” dedi.
Kırıcı, virüsün solunum sisteminin yanı sıra göz tutulumu yapabileceğini ve hatta ilk bulguların gözde olabileceğini de vurguladı.
Virüse karşı kimsenin bağışık olmadığını ve herkesin risk taşıdığını ifade eden Dr. Galip Kırıcı, “Ancak, herkes hastalık belirtisi göstermeyebilir. Hastalananların hepsi, ağır hastalık geçirecek anlamına da gelmez” dedi.
‘DENGELİ BESLENİN, İYİ UYUYUN’
Hastalığa karşı korunmak için sağlık durumunun en üst düzeyde tutulması gerektiğini ifade eden Dr. Galip Kırıcı, “Sağlık durumumuzu en üst düzeyde tutmak, dengeli ve iyi beslenmek, stresle başa çıkabilmek, yeterli uyumak her türlü hastalığa karşı yapabileceğimiz en önemli şeydir. Ayrıca kontrolsüzce etrafa aksırıp, tıksırmamak, öksürürken ağzımızı mendille kapatmak, ellerimize solunum salgılarımızı bulaştırmamak, bulaşırsa sabunla yıkamak, dezenfekte etmek önemli. El hijyenine dikkat edilmeli, en azından bu dönem el sıkışmamalı” diye konuştu.
‘VİRÜS HAVAYA DEĞİL, YERE YERLEŞİYOR’
Virüsün havaya değil, yere yerleştiğini bu nedenle hava yoluyla bulaşma ihtimalinin düşük olduğunu kaydeden Kırıcı, “Korona virüsü, metal bir yüzeye bulaştığında 12 saat yaşayacak, bu yüzden ellerinizi sabun ve su ile yıkamak bile yeterli olacaktır. Kumaşlara bulaştığında Corona virüsü 9 saat kalır, bu yüzden kıyafetleri yıkamak veya iki saat güneşe maruz bırakmak onu öldürmek için yeterlidir. Virüs 10 dakika boyunca ellerde yaşar, bu nedenle cep boyutlarındaki alkol ve dezenfektanları cepte taşımak ve sık sık önlem amaçlı kullanmak faydalı olacaktır. Virüs 26-27 derece sıcaklığa maruz kaldığında öldüğü için, sıcak bölgelerde yaşayamamaktadır. Ayrıca sıcak su ve sıcak içecekler içmek ve güneşe maruz kalmak yeterince iyidir. Dondurmadan uzak durmak, soğuk yiyecekler ve içecekler tercih etmemek önemlidir” dedi.
VİRÜSE KARŞI BASİT ÖNLEMLER
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Galip Kırıcı, Coronavirüs’e karşı alınabilecek en basit önlemleri şöyle sıraladı:
*Abartılı alışveriş yapmayın. Antibakteriyel sabun ve kolonya şart değil. Sıradan bir sabunla eli yıkamak el hijyeni için yeterli.
*Öksüren kişilerden bir metre mesafede olun.
*Kendimiz öksüreceksek bir mendile ya da kolumuza doğru öksürelim.
*Tokalaşma ve yüz yüze görüşmekten uzak duralım.
*Uykumuza dikkat edelim.
*Su tüketimimizi ve meyve tüketimimizi abartmadan önerildiği kadar yapalım.
*Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandıralım.
*Mümkün olduğunca ve mecbur olmadıkça kalabalık ortamlara girmeyelim.