‘Panik yapma, önlem al’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Panik yapma, önlem al’

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, koronavirüs yokmuş gibi davranmanın da, panik havası yaratmanın da doğru olmadığını belirterek, “Paniğe değil, önlem almaya ihtiyacımız var” dedi.

‘Panik yapma, önlem al’


ESRA ŞASİ YAĞMUR

Mehmet Antmen vatandaşlara,  “Gereksiz panik yapmayın, klasik ve sosyal medyadaki abartılı haberlere kanmayın. Dünyanın sonu gelmiş gibi medikal malzeme, ilaç, gıda maddesi stoklamayın. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Kapalı alan etkinliklerinden uzak durmaya çalışın. Yurtdışı seyahatlerinizi erteleyin. Çok basit şikayetleriniz nedeniyle hastanelere ve özellikle acil servislere gitmeyin, birinci basamak olan aile hekimliklerini tercih etmeye çalışın” uyarısında bulundu.

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu oda binasında bir açıklama yaparak coronavirüs salgını ve bu salgının yarattığı panik havası hakkında görüşlerini paylaştı. Açıklamaya Sağlık Emekçileri Sendikası ile CHP yöneticiler de katıldı.

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Sağlık bakanlığı nihayet geçtiğimiz gün Türkiye’de Coronavirüs vakası olduğunu kabul etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan etmesinden hemen önce vakanın kabul edilmesi önemli ama geç kalınmış bir açıklamadır. Ülkemizde koronavirüs hakkında iki temel yanlış yapılmaktadır. Birincisi, hiçbir şey yokmuş gibi davrananlar, ikincisi de panik havası yaymaya çalışanlar. Bu iki tavrın da çok yanlış olduğunu; paniğe değil, önlem almaya ihtiyacımız olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz” dedi.

 

115 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Dünya çapında coronavirus bulaşan kişi sayısının 114 bin 809 olduğunu,  bunların dünyanın 115 farklı ülke ve bölgesinde yaşadığını kaydeden Antmen,  “Virüs nedeniyle ölen kişi sayısı 4031, iyileşen sayısı 64081. Ağır ve kritik vaka sayısı 5711. En çok vaka 80 bin 754 kişi ile Çin’de. İtalya’da 9 bin 172, Güney Kore’de 7 bin 513, İran’da 7 bin 161 vaka görüldü. Ölümler de buna paralel. Çin’de 3 bin 136, İtalya’da 463, İran’da 237, Güney Kore’de 54 kişi öldü” ifadelerini kullandı.

 

‘ÇİN’E GİTMEDİYSENİZ RAHAT OLUN’

“Çin’de değilseniz ve yakın bir tarihte Çin’i ziyaret etmediyseniz, endişenizi yüzde 94 atmanız lazım” diyen Dr. Mehmet Antmen,  “Gerçekten COVIT-19 size bulaştıysa, yine de paniğe gerek yok çünkü: yüzde 81 hafif formda, yüzde 14 orta formda, sadece yüzde 5 kritik formda seyrediyor. 10 Şubat pik günlerden birisiydi – Çin’de COVIT-19’dan 108 kişi öldü. Aynı gün 26 bin 283 kişi kanserden, 24 bin 641 kişi kalp hastalıklarından, 4 bin 300 kişi şeker hastalığından öldü. Her gün sivrisinekler 2 bin 740, insanlar 1300, yılanlar 137 kişinin ölümüne sebebiyet veriyor” bilgilerini paylaştı.

 

‘BAKANLIK SAĞLIK ÖRGÜTLERİYLE DİYALOG KURMALI’

Dr. Mehmet Antmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu tespitlerden yola çıkarak tekrar etmek istiyoruz ki; Sağlık Bakanlığı açısından; gerekli tedbirler bir an önce alınmalı, TTB ve diğer sağlık meslek örgütleri ile gerekli diyalog sağlanmalıdır. Son iki gündür Pandemi Kurullarının kurulması, henüz tamamlanmamış olsa da çalışma planlarının hazırlanması, merkezi hastanelerin bazı bölümlerinin olası salgına yönelik hazırlanması çok önemli gelişmelerdir ancak çok daha önceden yapılması gereken şeylerdir. En azından bugünden sonra bu önlemlerin alınmasında ve kişilerin eğitiminde kamunun gücünden yararlanmak ve görsel medyayı yaygın bir şekilde kullanmak önemlidir.”

 

‘KLASİK VE SOSYAL MEDYADAKİ ABARTILI HABERLERE KANMAYIN’

Açıklamasında, panik halindeki vatandaşlara da seslenen Dr. Antmen tedbirlerin abartılmamasını önerdi. Antmen şunları söyledi:

“Gereksiz panik yapmayın, klasik ve sosyal medyadaki abartılı haberlere kanmayın. Dünyanın sonu gelmiş gibi medikal malzeme, ilaç, gıda maddesi stoklamayın. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Kapalı alan etkinliklerinden uzak durmaya çalışın. Yurtdışı seyahatlerinizi erteleyin. Çok basit şikayetleriniz nedeniyle hastanelere ve özellikle acil servislere gitmeyin, birinci basamak olan aile hekimliklerini tercih etmeye çalışın. Aksırırken ve hapşırırken ağzınızı tek kullanımlık mendil ya da dirseğinizin içi kısmı ile kapatın.  Özellikle ellerinizi sabun ve suyla sık sık yıkayın, minimum yüzde 70 seyreltilmiş alkol ile ellerinizi sık sık dezenfekte edin. Bol su, bol sıvı gıda, C vitamini yüksek meyve, sebze ve doğal vitamin-minerallerle bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. Tüm bunları yaptığınız taktirde çok kısa bir süre içerisinde bu salgın ortadan kalkacak ve bizler normal hayatımıza devam edeceğiz. Bu vesileyle şunu bir kez daha anımsatıyoruz ki; onlarca yıldır iddia ettiğimiz gibi Türkiye acilen tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik politikalarından ve özellikle son 17 yıldır yerleştirmeye çalıştığı sağlıkta dönüşüm programından vazgeçmeli, koruyucu sağlık hizmetlerine yönelmeli ve özellikle ‘224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Yasası’ günümüze uygun bir şekilde yeniden düzenlenerek uygulanmalı, hastalıkların yayılmasında doğrudan etkisi olan ‘aşı karşıtı’ eğilimlerle mücadelesini arttırmalıdır.”