Tarsus’ta toplu taşımada yeni sisteme geçilecek | Güney Gazetesi Mersin

Tarsus’ta toplu taşımada yeni sisteme geçilecek

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, belediyenin toplu ulaşımda ilk kez hayata geçireceği ve ilk olarak Tarsus’ta uygulayacağı kamu-özel sektör işbirliği teklif gündeme alındı. Komisyonlara havale edilen teklifle ilgili konuşan Başkan Seçer, “Tarsus’ta toplu taşımada farklı bir yapılanmaya gitmek istiyoruz. Mümkünse artık bu hizmetleri belediye otobüsleri versin. Halk otobüsleri, minibüsçü, dolmuşçu esnafı bundan mağdur olmadan bu sistem içerisinde olsun” dedi.

Tarsus’ta toplu taşımada yeni sisteme geçilecek


Hasan KÜÇÜK

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, belediyenin toplu ulaşımda ilk kez hayata geçireceği ve ilk olarak Tarsus’ta uygulayacağı kamu-özel sektör işbirliğiyle ilgili teklif de gündeme alındı.

Belediye meclisinde Tarsus’taki belediyeye ait otobüs güzergahlarında maliyet giderlerinin yüksek olması, mevcut yolcu taşıma gelirlerinden dolayı zarar edilmesi, yol yapısına uygun araçların olmaması ve Mersin Üniversitesi tarafından hazırlanan “Tarsus Merkez Toplu Taşıma Sistemi Optimizasyon Projesi” raporunda belirtilen nedenlerden dolayı söz konusu güzergahlarda alçak tabanlı ve engelli uyumlu otobüsler ile kilometre maliyeti karşılama esaslarına göre 10 yıllığına ihale edilmesi ile ilgili teklif görüşüldü.

Konu ile ilgili söz alan Başkan Seçer, “Şehrimizde belediye otobüslerimiz, halk otobüslerimiz, minibüsler, dolmuşlar hizmet veriyor. Burada farklı bir yapılanmaya gitmek istiyoruz. Bunu Tarsus’tan başlatmak istiyoruz. Mümkünse artık bu hizmetleri belediye otobüsleri versin. Belediye otobüsleri verirken, halk otobüsleri, minibüsçü, dolmuşçu esnafı bundan mağdur olmadan bu sistem içerisinde olsun. Bu sistemde belediye bir anlamda hizmet satın alıyor. Kilometre başına bir bedel belirliyor. Bütün koşulları, otobüsün rengine, modeline kadar kendisi belirliyor. Üstünde Büyükşehir Belediyesi yazıyor ama kullanan bir önceki dolmuş, minibüs ya da halk otobüsü sahibi. Şu an Tarsus’ta böyle bir çalışma var. Belediye fiili olarak personeliyle, şoförüyle işin içinde değil ama oluşturduğu şartlar olarak tabii ki işin içinde. Ya da tam tersi dolmuşçu, minibüsçü işin içinde değil ama minibüsü ya da halk otobüsü kendinin değil ama bir fiili bu yapının içinde. Bunlar bir araya geliyorlar, kooperatif olarak ihaleye giriyorlar. Bu hakları bizden satın alıyorlar. Artık belediye otobüsleri marifetiyle bizim bunlardan alacağımız kilometre başına hizmet karşılığında toplu taşıma yapılmış olacak.”

 

“TOPLU TAŞIMA HİZMETİNDE KALİTEYİ ÖNEMSİYORUZ”

Uygulama hayata geçtiğinde tek tip otobüs olacağını, dolmuş, halk otobüsü, minibüsün ortadan kalkacağını kaydeden Başkan Seçer, “Bir hatta dolmuş, minibüs, halk otobüsü var hepsi rekabet halinde. Hem bundan kâr edemiyor, hem bir karmaşa oluyor. Biz de zarar ediyoruz. Bizim yaptığımız hesaplamaya göre 2018 yılı içerisinde toplu taşımada 90 milyon zarar etmişiz. Geçen yıl Nisan’dan bu yana israfı önleyici tedbirler aldık, indirim de yaptık. 2018’e göre 2019’da girdi fiyatları ve maliyetler arttı. Ona rağmen ne kadar tasarruf yapsak, fuzuli masraflarımızı ortadan kaldırırsak kaldıralım zararı 80 milyona indirdik. Toplu taşıma ticari faaliyet değil, zarar edelim onda sıkıntı yok ama işin de bir mantığı var. Vatandaşımıza daha iyi hizmet sunalım. Bizim yaptığımız projeksiyonla ilk etapta 100 yeni otobüsle, bu sayı artacak, hizmete başlayacağız. Yaptığımız hesaplamalar doğrultusunda bırakın zarar etmeyi biz bundan artıya geçeriz. Biz bundan kâr etmeyelim ya da makul bir zarar edelim. Her şeyden önemlisi biz hizmetteki kaliteyi önemsiyoruz. Sürekli şikayet alıyoruz. Yeterli araç yok. Kontrolde, denetimde sıkıntı yaşıyoruz. Araçların frekansı düşük olduğu için sıkıntı yaşanıyor. Yapacağımız kutsal metin değil, değişiklikler olabilir. Bu pilot çalışma. Umarım başarılı oluruz” dedi.

 

“BU BİR ÖZELLEŞTİRME DEĞİL”

Seçer, bazı meclis üyelerinin, “Toplu ulaşım özelleştiriliyor mu?” yönündeki eleştirilerine ise şöyle cevap verdi: “Bizim kâr amacımız yok. Bu bir özelleştirme değil. Tam tersine. Şu anda halk otobüsü işliyor, dolmuş, minibüs işliyor. Biz bunları disiplin altına alıyoruz. ‘Kamu-özel işbirliği’ deseniz varım. Başarılı olabilirsek tam da model olabilecek bir çalışma.”