Bağırsak sendromuna dikkat! | Güney Gazetesi Mersin

Bağırsak sendromuna dikkat!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Çevik, vatandaşlara bağırsak sisteminin nasıl korunacağı konusunda uyarılarda bulundu.

Bağırsak sendromuna dikkat!


Günümüzde kronik hastalıkların giderek arttığını vurgulayan Çevik, “Sanayileşme ile doğal ve organik gıdaya ulaşma imkanları  azalıyor ve artan çevre kirliliği ile besinlerle alınan toksin maddelerin artması, artan stres ve genetik faktörler bağırsak harabiyetinin  nedenleri arasında yer alıyor” dedi.

Bağırsak sendromu belirtileri hakkında bilgiler veren Diyetisyen Çevik, “Besin alerjileri, yemek sonrası oluşan şişkinlikler, hazımsızlıklar, Egzema, sedef, deri döküntüleri, geçemeyen sivilceler gibi deri hastalıklarının varlığı, otizm ,hiperaktivite, demans gibi nörolojik hastalıklar, tip 1 diyabet, haşimato,romotoid artrid, çölyak  gibi otoimmün hastalıklar, geçmeyen eklem ağrıları, sürekli devam eden yorgunluklar, stress, anksiyete, depresyon sürecinin uzaması geçirgen bağırsak sorunlarının başında gelmektedir” şeklinde konuştu.

 

“BESLENMENİZE DİKKAT EDİN”

Vücutta yer alan bu şikayetlerin düzelmesi için vücuttan bazı besinleri elimine ettiklerini söyleyen Çevik, “Diyetteki amacımız; zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücuttan toksinleri atmak, bağırsak onarımını sağlamak, hastalığın semptomlarını azaltma, enerji dengesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

“Bu beslenme programını ortalama 4-6 hafta arasında kişinin şikayetlerine göre düzenliyoruz” diyen Çevik, “Vücutta toksin madde oluşturacak tüm paketli gıdaları, gdo içerikli besinleri, trans yağ içerikli besinleri,,işlenmiş tüm ürünleri, soya ve soyalı tüm ürünler, kabuklu deniz ürünleri ,gluten, kazein içerikli besinler beslenme programından çıkarılır .Tabi bu besinlerin hepsini aynı anda çıkarmayabiliriz. Yani kişinin hastalığına ve şikayetlerine göre elimine ettiğimiz besinler değişmektedir. Bununla beraber bağırsak epitelini koruyucu et-kemik suları, fermente sebzeler, zencefil çayları, zerdeçal gibi birçok besinlerin tüketimini artırırız. Takip sürecine başlarız ve ilk 3 hafta sonra eğer şikayetlerde düzelme var ise yavaş yavaş elimine ettiğimiz besinleri sırasıyla beslenmemizde tekrar yer almaya başlar eğer şikayetlerde düzelme yok ise bu sürecimizi biraz daha uzatabiliriz. Beslenme düzenine tam uyulduğu taktirde etkisini mutlaka gösterecektir ve kişi de bunu zaten fark ediyor. Yeme alışkanlıklarını değiştirdiği bu süreçte kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık şikayetlerinde azalma daha çabuk sürede etkisini gösteriyor. Lütfen yaşamış olduğunuz bağırsak şikayetlerinizi önemseyin çünkü bağırsak bizim ikinci beynimiz gibidir. Bağırsağı mutlu etmezsek bizde mutlu olmayız ilerleyen süreçte şikayetleriniz artar.” diye konuştu. (Haber Merkezi)