Çiftçinin durumu perişan | Güney Gazetesi Mersin

Çiftçinin durumu perişan

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını sonrasında ihracatta büyük oranda bir düşüş yaşandı. İhracatta meydana gelen bu düşüşten en çok çiftçiler etkilendi. Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde esnaflık yapan Mustafa Erdoğan, “Irak ile bazı ülkelerle kapılar kapanıp ihracat olmayınca yetişen mahsuller iç piyasaya satılıyor. İç piyasa da kaldırmayınca fiyatlar ister istemez düşüyor. Bu durum hem esnafa hem de üreticiyi etkiliyor” dedi.

Çiftçinin durumu perişan


Hasan KÜÇÜK

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’ndeki esnaf koronavirüsten dolayı yaşanan durgunluktan dert yandı. Esnaf, gümrük kapılarının kapanması sonucu ihracatın durması ile piyasada durgunluk yaşandığını ifade ederek bu durumun fiyatlara yansıdığını vurguladı. İhracatta yaşanan sıkıntının iç piyasada ürün bolluğuna neden olduğunu anlatan komisyoncu esnafı bunun fiyatların düşmesine neden olduğunu kaydetti.  

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali esnafından Mustafa Erdoğan, koronavirüsün tesiri ile piyasada durgunluk yaşandığını söyledi. Gümrük kapılarının kapanması nedeniyle ihracatın olmadığını ifade eden Erdoğan, “İç piyasada talep az. Portakal bundan 1 ay önce 3 lira 20 kuruştu. Şu anda 2 liraya düştü. İhracat olmadığı için. Limon 1 hafta önce 4 buçuk lira idi. Şimdi 2-3 lira arasına düştü. Domates bundan bir ay önce 4 buçuk liraya kadar gidiyordu. Şimdi 2 ile 3 lira arasında gidiyor. Greyfurta bakan yok. Irak ile bazı ülkelerle kapılar kapanıp ihracat olmayınca yetişen mahsuller iç piyasaya satılıyor. İç piyasa da kaldırmayınca fiyatlar ister istemez düşüyor” dedi.

Bu durumun hem esnafı hem de çiftçiyi olumsuz etkilediğini ifade eden Erdoğan, “Çitfçinin ve esnafın durumu sıkıntılı” dedi.

 

“GİRDİ FİYATLARI YÜKSEK”

Halde domates fiyatlarının 2 ile 2 buçuk liraya kadar düştüğünü ifade eden Erdoğan, “Normalde bu mevsimde bu fiyatlar domateste kurtarmaz. Domatesin bir fidesi 3-3 buçuk lira olmuş. Bir fide 6 kilo domates verse 2 liradan 12 lira yapar bunun sadece 3-3 buçuk lirası fide parası. Bunun gübresi var. Naylonu var. İlacı var işçi maliyeti var. Girdi fiyatları haddinden fazla yüksek. Çitfçinin durumu iç açıcı değil. Komisyoncular da desteklemese üretim olmayacak gibi bir şey. Komisyoncuların desteği ile dönüyor bu işler” ifadelerini kullandı.

Esnaf Nuri Yesin ise domates fiyatının 2 ile 2 buçuk lira arasında olduğunu ifade ederek, “Korona krizinden sonra piyasada durgunluk var. İnsanlar dışarı çıkmak istemiyor. Para sıkıntısı var” dedi.  

 

LAHANA FİYATLARI DİBE VURDU

Mersin halinde lahana fiyatı da dibe vurdu. Geçen yıl kilosu 2 liradan satılan lahana fiyatlarında bu yıl üretimde fazlalık nedeniyle fiyatlar düştü. Halde normal lahananın kilosu 50-70 kuruş arasında piyasaya sunulurken kara lahana ise 1 TL’den satılıyor. Salatalık ise 3-3 buçuk lira.