‘Sağlıkçıları da koruyun’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Sağlıkçıları da koruyun’

Mersin Tabip Odası ile Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, ortak bir açıklama yaparak, sağlık çalışanlarının Koronavirüs tedbirleri kapsamında verilen idari izin hakkının dışında tutulmasını protesto etti. Sağlık örgütleri, sağlıkçıların iş yükünün azaltılması ve can güvenliklerinin korunması için kamuda çalışan sağlıkçı sayısının artırılmasını istedi.

‘Sağlıkçıları da koruyun’


ESRA ŞASİ YAĞMUR

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Cumhurbaşkanlığı’nın kararıyla hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelli olarak istihdam edilenler, yönetici pozisyonda istihdam edileler hariç olmak 60 yaş ve üzerinde olanlar, dezavantajlı grupta bulunanların 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayıldıklarını kaydetti.

Sağlık çalışanlarının izin durumunun ise Sağlık Bakanlığı’nca belirlendiğini ifade eden Antmen, Bakanlığın,  kanser hastaları ve organ nakli olanların durumlarının kurum amirlerince değerlendirilerek izinli sayılıp sayılmayacaklarına karar verileceğini bildirdiğini anlattı.

Antmen, “Bu durumda Cumhurbaşkanlığı yazısında belirtilen izinlerden sağlık emekçilerinin yaralanamayacağı anlaşılmaktadır” dedi.

 

‘ÇALIŞAN SAYISI ARTIRILMALI’

Sağlık alanında çalışan yetersizliği olduğunu kaydeden Antmen, “Yıllardır bu eksiği giderecek şekilde sağlık işgücü planlaması yapmayan, sağlık meslek örgütleri ve sendikaların taleplerini görmeyen iktidarlar, Covid-19 virüsüyle ilgili kriz sürecini de mevcut sağlık emekçilerini daha fazla sürelerle ve daha fazla risk altında çalıştırarak yürütmeyi planladığı anlaşılmaktadır. Bu plandan derhal vazgeçilmelidir. Bu ne sağlık emekçileri için, ne de sağlıklı ve etkili önlemler alınabilmesi için bilimsel ve uygun değildir” dedi.

 

‘ATAMA BEKLEYEN BİNLERCE SAĞLIKÇI VAR’

Artan iş yükünü ve sağlık hizmetlerinde yaşanan olağanüstü durumu dikkate alarak güncel çalışma planlanmasının yapılmasını, sağlık emekçilerinin sayısının artırılmasını, fazla mesailerin kaldırılmasını, nöbetlerin düzenlenmesini, mesai düzenlemelerinin yeniden yapılmasını öneren Antmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut sağlık hizmetleri yetersiz sayıda sağlık çalışanı ile yürütülmekte ve iş yükü fazladır. Coronavirüs salgını ile birlikte bu iş yükünün daha da artacağı ortadır. Bundan dolayı sağlık hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesi için sağlık alanındaki çalışan eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Çalışan eksikliğinin acilen giderilmesi için ülkemizde yeterince sağlık emekçisi vardır ve görev beklemektedirler. Ataması yapılmayan yüz binlerce sağlık emekçisi, ataması yapılmış ancak güvenlik soruşturması nedeniyle işlerine başlatılmayan sağlık emekçileri, Kanun Hükmünde Kararnamelerle hukuki süreçler işletilmeden ihraç edilen sağlık emekçileri acil bir düzenleme ile ihtiyacı karşılayacak şekilde göreve başlatılmalıdırlar.”