“İflaslar domino etkisi yaratabilir” | Güney Gazetesi Mersin

“İflaslar domino etkisi yaratabilir”

MESİAD Başkanı Hasan Engin, Türkiye’de koronavirüsü nedeniyle birçok şirketin ticari faaliyetlerini askıya aldığını söyledi. Ülke olarak acilen ekonomik önlem stratejisi geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Engin, “Aksi halde yaşanması muhtemel iflaslar adeta domino etkisi yaratarak, ekonomimizde zorluklara sebep olabilecektir” dedi.

“İflaslar domino etkisi yaratabilir”


Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, dünyada hızla yayılan koronavirüsünün ekonomiye etkilerini değerlendirdi.

Koronavirüsü ile dünya ekonomisinin en büyük buhranlarından biriyle karşı karşıya kaldığının altını çizen Engin, Türkiye ekonomisinde de taşların yerinden oynadığına dikkat çekti.

 

“BİRÇOK ŞİRKET TİCARİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI”

Virüs nedeniyle birçok şirketin ticari faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldığını vurgulayan Engin, “Yılın ilk iki ayında ihracat ve ithalat önemli ölçüde düştü. Türkiye Çin’den ithal girdi kullanan ülkeler arasındadır. Bu girdilerin tedarikinde bir sorun yaşanması halinde zaten sınırlı olan üretimimiz daha da düşecektir. Dünya ekonomisinin yavaşlamasıyla beraber ihracatımızda düşecektir. Önümüzdeki günler finansal piyasalarda dalgalanmaların daha belirgin olduğu bir dönem olacaktır. Çin ile yaklaşık 22 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan Türkiye’de salgın tehdidi ülke ekonomimiz üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. İran ve Irak sınırının kapatılması ile yaklaşık 17 milyar dolarlık ticaret de tehlikeye girmiştir. Koronavirüs tehdidinin uzun sürmesi halinde ülkemizde pek çok sektörün üretimi düşecektir. Yıllık 35 milyar dolarlık geliriyle cari açığın düşmesine en büyük katkı sağlayan turizm sektörü ise en fazla etkilenen sektörlerin başında gelecektir. Ayrıca ulaşım, gıda ve hizmet sektörü de olumsuz gelişmelerden payını alacak sektörlerdir.”

 

“EKONOMİK ÖNLEM STRATEJİSİ GELİŞTİRMELİYİZ”

Türkiye’nin korona virüs ile mücadelede olduğu gibi ekonomik etkileri ile mücadelede de ulusal ölçekli stratejiler geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Engin, “ABD ekonomisine tampon oluşturmaya çalışan politika yapıcılar, ülke tahribatını azaltacak ekonomik tedbirler alarak FED faizini sürpriz bir şekilde yüzde 0’a çekti ve piyasaya 700 milyar dolar karşılıksız para sürdü. Ülke olarak bizimde acilen ekonomik önlem stratejisi geliştirmemiz gerekmektedir. Üretim ve istihdamın sekteye uğramaması için iş gücü piyasasının korunması gerekir. Virüsten olumsuz etkilenen sektörlere de destek ve önlem uygulanmalıdır. Ülke ekonomisinin bekası ve işletmelerin ayakta kalmaları için Merkez Bankası faiz indirimine giderek, ödeme kolaylıkları sağlamalıdır. Aksi halde yaşanması muhtemel iflaslar adeta domino etkisi yaratarak, ekonomimizde zorluklara sebep olabilecektir” şeklinde konuştu.   

 

“YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Virüsle mücadele noktasında yerel yöneticilerin de üzerine büyük görev düştüğünü dile getiren Engin, “Belediyelerimiz bütün işlerini bırakıp koronaya yönelmelidir. Ulaşım araçları, ibadet yerleri başta olmak üzere vatandaşın buluştuğu noktalarda temizlik ve hijyen seferberliğine geçilmelidir. Zabıtalar gıda ve hijyen spekülatörlerine karşı denetimlerini sıklaştırmalıdır. Hatta vatandaşın sağlığı için maske ve hijyen maddeleri gerekli yerlerde belediye tarafından dağıtılmalıdır” ifadelerini kullandı.  (Haber Merkezi)