“Küçük esnaf zorda!” | Güney Gazetesi Mersin

“Küçük esnaf zorda!”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan koronovirüs salgını sonrası küçük esnafın zorda kaldığını belirtti.

“Küçük esnaf zorda!”


Hasan KÜÇÜK Özel Haber

Önce sağlığı düşündüklerini ancak hükümetten beklentilerinin açık ve net olduğunu ifade eden Dinçer, “Esnafın büyük yükümlüğü var. Bağ-Kur’u devam ediyor. İş yapamadığı için ödeyemiyor. Yanında çalıştırdığı işçilerin SGK primleri var. Adam çalıştıramıyor, İş yapamıyor ama yükümlülüğü devam ediyor. Bunun yanında bankalardan çektiğimiz kredilerimiz var. Kredilerimiz ödenemedi. İçişleri Bakanlığının genelgesi sonrası kapanan iş yerlerimiz var. Artık çalışmıyorlar. Bunun yanında yine kooperatiflerden kredi çeken arkadaşlarımız var. Kredi kartı ile alışveriş yapan arkadaşlarımız var. Çünkü küçük esnaf AVM olmadığı için her şeyi peşin almak zorunda bunu da kredi kartı kullanarak yapıyor. Kredi kartlarımız doldu. Şu durumda yeniden kredi istesek sicil affı karşımızı çıkıyor milletin sicili bozuk doğru dürüst kredi de çekemiyor. İnsanlar kendilerini toparlayıncaya kadar hiç olmazsa bu borçların makul ve faizsiz bir şekilde ertelenmesini istiyoruz. İş yapamayan esnaflarımıza bir nebze de olsun ilaç olacak bir karar alınmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Esnaf sanatkarlar olarak insan sağlığına yönelik olduğu için kapatma kararına itiraz etmeden uyduklarını ifade eden Dinçer, esnafın beklentilerinin karşılanmasını istediklerini kaydetti.

 

“ESNAFIMIZDA HER TÜRLÜ GIDA MADDESİ MEVCUT”

Dinçer, bazı marketlerin reyonlarında bulgur, un ve makarna gibi yiyecek maddelerinin bulunamadığı yönündeki soruya, “Gıdada sorun yok aslında. Büyük AVM’lerin reyonlarına millet panik havası ile saldırdı oraları boşalttılar ama emin olun ki bizim sahadaki, çarşının içindeki tüm esnafımızda her türlü gıda maddesi her şekilde var. İki sene yetecek kadar stoklar mevcut. Aslında böyle bir telaşa gerek yok ama millet birden saldırdı. Bu zincir marketlerde oldu. Zincir marketleri boşalttılar. Ama esnafımızda böyle bir sorun yok” şeklinde konuştu.

Özellikle hijyen ve dezenfektan ürünlerinde distribütörlerin ve toptancıların fiyatları yükselterek yanlış yaptığını ifade eden Dinçer şöyle devam etti: “Bu ürünlerde inanılmaz bir şekilde fiyatları artırdılar. Sadece bir kolonyayı düşünün esnaf sattığı fiyattan alamaz hale geldi.

Biz hükümet yetkililerinden bunların üzerlerine gitmesini istedik. Bu virüs krizini fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Ama halkı kandırıyorlar. Mecburen esnaf neye alıyorsa üzerine 3-5 koyarak tüketiciye ulaştıracak. Bu küçük esnaftan kaynaklanmıyor aradaki toptancılardan kaynaklanıyor. Normal şartlarda hayat devam etse gıdamız yeterli hijyen maddelerimiz de. Her şey yeterli aslında. Ama vatandaşlarımızda bir panik havası oldu. İhtiyacı 2 tane isi 10 tane aldı. Böyle olunca raflar boşaldı. Yerine gelen yenisi pahalıya geliyor.”