FTS Kimya ulusallaşma hedefinde | Güney Gazetesi Mersin

FTS Kimya ulusallaşma hedefinde

Mersin’de otomotivden deniz motorlarına, endüstriyel yağlardan hidrolik yağlara kadar çok geniş bir yelpazede 147 farklı çeşit yağ üreten FTS Kimya, Petromer ve FTS markalarını yurt genelinde tanıtma hedefinde.

FTS Kimya ulusallaşma hedefinde


ZELİHA ÖZİPEK

Mersin’de 1993 yılında henüz 18 yaşındayken Özgür Otomotiv firmasını kurarak madeni yağ satışına başladığını anlatan FTS Kimya Sahibi Fuat Taner, “Çocuk yaşlardan itibaren sanayide çırak olarak çalıştım. Yaşım küçük olmasına rağmen hayalimde hep kendi işimi kurmak vardı. O dönem Annem Kadriye Taner’in 4 erkek kardeşim için ayırdığı çeyiz parasını ben risk alarak sermaye olarak kullanmaya karar verdim ve çok cüzi bir rakamla 35 metrekarelik bir dükkanda şirketimi kurdum” dedi. Madeni yağ alım satımı yanında yağ değişimi yaptığını anlatan Taner, bir yıl sonra kardeşi Özgür Taner’in de destek vermesiyle birlikte güçlerinin daha da arttığını söyledi. Ardından ara bayilik almaya başladığını, işlerinin gelişmesiyle çalışma alanlarını 100 metrekareye çıkardıklarını kaydeden Taner, uluslararası bir madeni yağ firmasının dikkatini çekip, bu firmanın Mersin Bölge bayisi olarak çalışmaya başladıklarını bildirdi.

Yıl 2000’i gösterdiğinde Tırmıl Sanayi Sitesi’nde 360 metrekarelik bir alana taşındıklarını anlatan Fuat Taner, yalnız çıktıkları yolda 5-6 kişiye de istihdam sağlamaya başladıklarını söyledi. Pazarlama ağı oluşturduklarını birkaç firmanın daha bayiliğini aldıklarını kaydeden Taner, “Bire bir sahaya iniyor ürünlerin pazarlamasını biz yapıyorduk. O yıllarda Mersin’de Organize Sanayi Bölgesi yeni yeni kuruluyordu ve sanayi firmalarının satışında da artış yaşanmıştı. Çalışmalarımızı duyan sanayi tesislerinden endüstride kullanılan yağ talepleri de almaya başlamıştık” dedi.

 

“İKİNCİ ŞİRKETİMİZ PETROMER’İ KURDUK”

Otomotiv ile endüstri yağlarında ayrı uzmanlaşmak gerektiği düşüncesiyle 2008’de Petromer ismiyle ikinci bir şirket kurduklarını ifade eden Taner, burada da endüstri ve inşaata yönelik kullanılan yağlar üzerine satış yaptıklarını anlattı. Zaman içinde Mersin’in yanı sıra Adana ve İskenderun bayiliklerini de aldıklarını kaydeden Taner, 10 yılda çalışma alanlarını 1000 metrekareye, istihdam sayılarını da 20’ye yükselttiklerini açıkladı. Taner şunları söyledi:

“Yıllık satış hacmimiz 1500 tonlara ulaşmıştı. İş hacmimizin artmasıyla tedarikçi firmalar taleplerimizi karşılayamaz oldu. Yaşadığımız bu soruna çözüm üretmemiz gerekiyordu ve arayış içine girdik. Kardeşim Özgür’le aklımızın bir köşesinde hep üretim vardı. Yine bir risk alarak yatırım için girişimlere başladık.”

 

“İLK ÜRETİM GRES YAĞI”

2013’te MTOSB’de 8 bin metrekarelik alan kiralayıp 2 bin 200 metrekaresini kapattıklarını ifade eden Fuat Taner, FTS Kimya ismiyle yeni bir firma kurduklarını, aynı dönemde EPDK lisanslarını çıkardıklarını, İSO ve TSE belgelerini aldıklarını söyledi. Çok geçmeden yatırım alanlarını satın alıp 2014’te üretime başladıklarını dile getiren Taner, üretime başlarken yaşadıkları sorunları ise şöyle özetledi:

“İlk üretim gres yağ üzerine oldu. Yıllık 400 ton üretimle başladık. Türkiye’de bu alanda çok fazla üretim yok, çünkü biraz zahmetli. Biz de bunu işin içine girdikten sonra anladık. Deneme yanılmalarımız yaklaşık 1 – 1,5 yıl sürdü. Bize en büyük morali Malatya’dan uzun süredir çalıştığımız bir firmamız verdi. Bir kamyon gres yağı sipariş etti. Ürünümüzün tam oturmadığını sıkıntıları bulunduğunu açık yüreklilikle söyledik. O ise dinlemedi ve parayı hesabımıza yatırdı. Bir kamyon malı gönderdik. Bize büyük moral oldu. Bu kez daha çok asıldık ve çok geçmeden istediğimiz kaliteye ulaştık. O firmanın desteğinin başarımızda dönüm noktası olduğunu söyleyebilirim.”

 

“147 ÇEŞİT ÜRÜNE ULAŞTIK”

Şu anda madeni yağ, add blue ve gres olmak üzere toplam 147 farklı ürüne ulaştıklarını açıklayan Taner, çalışmalarını da 4 bin metrekare alanda 35 personelle sürdürdüklerini, ailenin diğer fertlerinin de firmaya dahil olduğunu ve tüm kilit noktalarda bir kardeşlerinin çalışıyor olmasının verdiği güvenle hareket ettiklerini söyledi. Üretim kapasitelerinin yıllık 4 bin tona ulaştığını dile getiren Taner, ürünlerini Petromer ve FTS markalarıyla sattıklarını anlattı. Van’dan Trabzon’a 34 ilde toplam 1600 portföye satış yaptıklarını dile getiren Taner, üretimin ardından bir iki yıl içinde ihracata da başladıklarını, ilk talebin Irak’tan geldiğini, ardından Erbil ve Zaho’da da birer bayilik oluşturduklarını söyledi. Bugün üretimlerinin yüzde 10’unu yurtdışına gönderdiklerini ifade eden Taner, bu oranı önümüzdeki süreçte artırmak istediklerini, hedeflerinde ise Avrupa pazarı bulunduğunu açıkladı.

Türkiye’de ise Akdeniz’in yanı sıra Karadeniz, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’da tanınan bir marka haline gelmeye başladıklarını, madeni yağ pazarının yaklaşık yüzde 1’ine hakim olduklarını belirten Taner, “Mevcut durumda uzak olması nedeniyle İstanbul pazarına hakim olamıyoruz ancak önümüzdeki süreçte hedefimiz, markamıza yatırım yaparak marka bilinirliğimizi ve yurt genelindeki pazar payımızı artırmak” diye konuştu.

 

“AR-GE’YE ÖNEM VERİYORUZ”

Kurdukları tesiste rekabet güçlerini artırmak adına kendi kullandıkları plastik ambalajların üretimine başladıklarını da vurgulayan Taner, ar-ge’ye önem verdiklerini her 4-5 ayda bir yeni bir ürün çıkarma hedefiyle hareket ettiklerini söyledi. Kalite açısından uluslararası markalardan farkları bulunmadığını, tek eksiklerinin tanıtım olduğunu dile getiren Taner, çalışmalarını bu alanda yoğunlaştıracaklarını söyledi.