“Ayrımcı yaklaşımlar tahribatı derinleştirir” | Güney Gazetesi Mersin

“Ayrımcı yaklaşımlar tahribatı derinleştirir”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, TMMOB’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkünde düzenlenen “Koronavirüs ile Mücadele Eşgüdüm Toplantısı”na davet edilmemesinin üzücü olduğunu belirtti.

“Ayrımcı yaklaşımlar tahribatı derinleştirir”


TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar yaptığı açıklamada, dünyanın ve ülkemizin koronavirüs ile mücadelede çok kritik bir süreçten geçtiğini belirtti.

Küresel salgına dönüşen koronavirüsün önüne geçebilmek için karar vericilerin ekonomi ve sermayeyi koruma alışkanlıklarından vazgeçerek halk sağlığını korumak için gerekli tüm önlemleri vakit kaybetmeden almaları gerektiğini anlatan Atar, “18 Mart 2020 tarihinde Çankaya Köşkünde düzenlenen “Koronavirüs ile Mücadele Eşgüdüm Toplantısı”na davet edilmeyen ve bu salgının ilk gününden itibaren konuya dair kapsamlı çalışmalar yapan TMMOB İKK Mersin olarak şunu ifade etmek isteriz ki; koronavirüs salgınının yol açabileceği sosyal tahribat, ayrımcı, kutuplaştırıcı yaklaşımlarla daha da derinleşmekte, ülkenin ve halkın sağlığını onarılması zor bir biçimde tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bu salgının halkın ücretsiz sağlık hizmeti alması, temel insani gereksinimlerinin devlet eli ile sunulması gerektiğinin kanıtı olduğunu ifade eden Atar’ın kamuoyu ile paylaştığı bazı önerileri ise şöyle:

 

“İŞTEN ÇIKARMALAR ASKIYA ALINMALI”

“Salgın süresince tüm işten çıkarmalar askıya alınmalı, zorunlu ücretsiz izine gönderilecek olan personellerin salgın süresince maaş ödemeleri fonlar aracılığı ile devlet tarafından karşılanmalı. Alt gelir gruplarının temel gıda ve hijyen maddelerine erişimi için kamu kaynaklarına başvurulmalı.

Virüsten koruyucu ürün ve malzemeler halka ücretsiz dağıtılmalı.

Sağlıkçılar için, koruma önlemleri artırılmalı tüm sağlık çalışanları için korucu malzeme mutlaka tedarik edilmeli ve maaş düzenlemesi yapılarak ek tazminat verilmelidir. Öncelikle fırıncılar olmak üzere, manav, market gibi gıda satışı yapılan iş sektörlerinde çalışanlara virüs test taraması yapılarak olumlu olanlara belge vererek çalışmalarına devam etmelerinin sağlanmalıdır. Fabrika, atölye gibi toplu mekânlarda çalışanlara ücretsiz test imkânı sağlanmalı. Zorunluluk hali olmayan işletme ve fabrikalarda üretime 1 ay ara verilmeli. Kamu borçları, tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca ertelenmelidir.

Elektrik, su, doğalgaz ve iletişim hizmetleri belirlenecek asgari düzeyde tüm halka salgın boyunca ücretsiz olarak sağlanmalıdır.” (Haber Merkezi)