“Akkuyu karantinaya alınsın” | Güney Gazetesi Mersin

“Akkuyu karantinaya alınsın”

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ve Çevre Mühendisleri Mersin Şube Başkanı Sinan Can ayrı ayrı yazılı açıklama yaparak, Akkuyu Nükler Santral İnşaatı’nda çalışan işçilerden birinde koronavirüs tespit edilmesine rağmen sokağa çıkma yasağında bile çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

“Akkuyu karantinaya alınsın”


CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay yaptığı açıklamada, Mersin’in ve ülkenin başına büyük bir bela olacağı sayısız bilimsel çalışmayla ortaya konmuş olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin salgın günlerinde de risk yaymaya devam ettiğini söyledi.

5 binden fazla kişinin çalışmakta olduğu nükleer santral inşaatında bir işçide koronavirüse rastlandığının açıklandığını ifade eden Aktay, “Çalışan sayısının çokluğu, işin niteliği ve son derece kötü çalışma ve yaşama koşulları nedeniyle virüsün hızla yayılma riski çok yüksektir. Buna rağmen, sokağa çıkma yasağının uygulandığı 11 ve 12 Nisan günlerinde Akkuyu inşaat alanında çalışmaya devam edildiği yolunda ciddi bilgiler gelmektedir. Nükleer santral inşaatı sokağa çıkma yasağından muaf tutulmuş alanlardan biri değildir. İnsan hayatını, halk sağlığını ve kuralları hiçe sayarak işçilerin yasağa rağmen çalıştırılması kabul edilemez” dedi.

İşçilerin çalışma ve kamp koşullarını göz önüne aldığımızda, koronavirüs tespit edilen işçinin ve temas ettiği kişilerin izole edildiği yolundaki açıklamaların ikna edici olmaktan uzak olduğunu ifade eden Aktay şöyle devam etti: “O koşullar altında gerçek bir izolasyon, virüsle etkili bir mücadele imkansızdır. Yapılması gereken,  işçilerin ücretli izinli sayılarak faaliyetlerin derhal durdurulmasıdır. Bugün itibarıyla Akkuyu nükleer santral inşaatı,  binlerce çalışanı, o bölgede yaşayanlar ve tüm Mersin için çok ciddi ve büyük bir risk kaynağı haline gelmiştir. Mersin Valiliği başta olmak üzere salgınla mücadelede görevli tüm kamu kurumlarını bu konuda harekete geçmeye ve önlem almaya davet ediyoruz.”

 

CAN: BÖLGE KARANTİYANA ALINMALI

Mersin Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Can ise Türkiye salgınla mücadele ederken bu süreçte en başarılı iller arasında yer alan Mersin’in Nükleer Santral gazabına uğramaması gerektiğini söyledi.

Can, “Şantiye sahasında 3 ile 5 bin arasında personelin çalıştığı ifade edilirken ve işçiler arasında koronavirüs ortaya çıktığı ve temas ettiği kişilerinde gözlem altına alındığı açıklaması yapıldı. Eğer santral durdurulup bütün işçiler ve özellikle Silifke ve Gülnar ilçelerinde temas içerisinde olan yurttaşlar gözlem altına alınmaz ise ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Alınan bilgiler arasında sokağa çıkma yasağına rağmen Akkuyu’da çalısma yapıldığı ve salgının hala ciddiye alınmadığı görülüyor. Derhal nükleer santral durdurulmalı ve bölge karantina altına alınmalıdır. İnsan sağlığı hiç bir şeyden kıymetli değildir” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)