Köy Enstitüleri 80 yaşında | Güney Gazetesi Mersin

Köy Enstitüleri 80 yaşında

17 Nisan 1940’ta kurulan Köy Enstitüleri 80. yılını kutluyor. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Mersin Şube Başkanı Hülya Aslan, 17 Nisan 1940 yılında kurulan, 1946 yılında yolundan saptırılan ve 1954 yılında kapatılan Köy Enstitülerinin eğitim modeli ile tüm dünyaya örnek gösterilen özgürleşme ve örgütlenme eylemi olduğunu söyledi.

Köy Enstitüleri 80 yaşında


ZELİHA ÖZİPEK

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Mersin Şube Başkanı Hülya Aslan, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 80. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, 80 yıl önce kurulan Köy Enstitüleri’nin devrimci, aydınlanmacı bir uygarlaşma ve özgürleşme destanı olduğunu söyledi. Köy Enstitüleri’nin bir masal ve hayal olmadığını bu topraklarda on yıllık devasa bir deneyimi yaratarak gerçekleşen ütopya olduğunu ifade eden Aslan, “Öğrencilerin tüm gereksinimlerini üreterek karşıladıkları, tarlada kazma, kürek, çapa; yapıcılıkta mala, çekiç, hızar tutan ellerin, aynı zamanda piyano tuşlarında, keman tellerinde, tuval üzerinde gezinmesi veya bir graniti heykele dönüştürmesi bir gerçekti” dedi.

 

“KÖY ENSTİTÜLERİ ÖZGÜRLEŞME VE ÖRGÜTLENME EYLEMİDİR”

“Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940’te kurulan, 1946 yılında yolundan saptırılan ve 1954 yılında kapatılan özgün, aşılamayan Cumhuriyeti’mizin yüz akı, UNESCO tarafından tüm dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş bir özgürleşme ve örgütlenme eylemidir” diyen Aslan, “Köy Enstitüleri, Anadolu halk kültürü ile evrensel bilgi ve estetiğin harman edilerek kültürler arasında kurulmaya başlanmış bir köprüdür; Köy Enstitüleri, yarım kalmış Anadolu Rönesansı’dır; Köy Enstitüleri, dalından daha ham iken koparılmış dünyanın en değerli kültür, eğitim ve özgürlük meyvesidir. Köy Enstitüleri, emperyalist işgalcileri topraklarından kovan ve ezilen halklara ulusal kurtuluş yolunu açarak uluslarası sömürge zincirinin kırılmasını sağlayan yoksul emekçi halkımızın sosyal kurtuluşa uzanan elleridir” ifadelerini kullandı.

 

“ANADOLU İÇİN SOSYAL DEVRİMİN ADI OLMUŞTUR”

Köy Enstitüleri’nin yoksulluğun, açlığın, salgın hastalıkların, bilgisizliğin pençesindeki Anadolu için sosyal devrimin adımı olduğunu vurgulayan Aslan, “Köy Enstitüleri; eşitlikçi, demokratik, laik, bilimsel, üretici eğitimin, kişilik eğitimi ve demokrasi temelli eğitim anlayışının adıdır. Köy Enstitüleri; çoban adayı 17 bin 341 köy çocuğundan, bilinçli bir aydın, gerçek bir Cumhuriyet öğretmeni ve köy sağlık memuru yaratan devrimci kurumun adıdır. Genç Türkiye Cumhuriyetinin 1940 yılında gerçek kılmayı amaçladığı büyük ütopyasıdır” şeklinde konuştu.

80 yıl önce Köy Enstitüsünde parlayan aydınlanma ışığının Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED)  büyük imecesinde geleceği yönlendirdiğini anlatan Aslan, Köy Enstitülerinin kurucularını saygıyla andı.