Özel Haber / Hasan Küçük
Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim Güney Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin hazineye ait atıl tarım arazilerinin örnek ekilişler için çiftçilerin kullanımına açılaçağını açıkladığını ifade ederek “Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak hazine arazilerinin kime verileceğinin araştırılması yerine yüksek girdi fiyatları nedeniyle daha önce tarımı terk etmiş kişilere, o bölgedeki üreticilere verilmesi daha uygun olur diyoruz”dedi.
Hazine arazilerinden hangilerinin ekileceği yönünde hükümetin 21 il belirlediğini anlatan Birim, “Bu 21 il neye göre, hangi kriterlere göre belirlendi. Konya’ya verdi mesela Eskişehir’e neden verilmedi gibi sorular gündeme geldi şu anda. Bunların içersinde Mersin yok. Biz burada yerel yöneticilerle yaptığımız görüşmelerde, yerel yöneticiler kendi sınırları içerisindeki arazilerin şu anda haritalarını çıkartıyorlar tahmin ediyorum. Biz oralarda yerel yöneticilerimize şunu söyledik. Biz bunu şifahi olarak söyledik. Bununla ilgili henüz bir toplantı gerçekleşmedi. Dedik ki o bölgede tarımsal girdi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı ekemeyen, terk eden, bugün biliyorsunuz 9.5 milyon hektar alan büyüklüğünde bir alan terk edildi. Şu anda Belçika büyüklüğünde bir alan tarım dışına çıktı. Türkiye genelinde terk edilen alanların tekrar o kişilere verilmesini bir kazanım olarak görüyoruz. Odamızın görüşü bu yönünde. Biz bu noktada gerekli açıklamaları yapacağız” ifadelerini kullandı.
“TARIMSAL ÜRETİM AKSAMAMALI”
Birim, koronavirüsle mücadele kapsamında çiftçilerin üretimle ilgili bir sıkıntısı olup olmadığı yönündeki soruya, “Şu anda Tarım Bakanlığı tarafından yeni bir genelge yayınlandı. Tarımsal seferberlik anlamında, tarımın aksamaması için Ziraat Mühendislerinin, çiftçilerin tarlaya ulaşması anlamında kolaylık sağlanması gerektiğini vurguladılar. 65 yaş üstü meslektaşlarımız var ve bunlar aynı zamanda üretici. Bayağı bir arazileri var yaş sınırı nedeniyle kendi arazilerine çıkamıyorlar. Oysa ki bu insanlar bilinçli insanlar. Maskelerini takıyorlar ve kendi araçlarıyla arazilerine kadar gidiyorlarsa bu insanların üretimi aksatmaması adına gitmelerine müsaade edilmesi gerekiyor. Bunlar için özel bir statü sağlanması gerekiyor. Genç meslektaşlarımızın danışmanlık yaptığı iller arasında bahçeler var. Teknik danışmanlık yaptıkları bahçeler var, İller arasında gidiş gelişlerde ilk zamanlar biraz sıkıntı yaşandı ancak şu anda rahatlamış gibiler. 2-3 gündüz bize bu yönde bir şikayet gelmiyor. 65 yaş sınırı ile ilgili il içinde kendi tarlasına gitme konusunda da Sayın Valimizden bir kolaylık bekliyoruz. Bekleyen fidelerin toprakla buluşması anlamında bir sıkıntı kalmadı. İçişleri Bakanı bu konu ile ilgili bir genelge yayınladı. Araçların lojistik taşımalarda araçların tarlaya gitme konusunda araçların plakaları verdikleri takdirde izin bir belge veriliyor. Bununla ilgili başka bir sıkıntı yok” diye konuştu.