Hasan KÜÇÜK Özel Haber
15 Nisan’da başlayan balık av yasağının ardından uluslararası sularda avlanan ve 12 metreden küçük tekne sahibi balıkçılar hariç denize açılmaya ara verdi. Teknelerini balıkçı barınağına çeken balıkçılar tadilata başladı.
Mersin’de balıkçıların sorunlarını Güney Gazetesi muhabirini anlatan tekne sahibi Enver Demir, bu dönem balık sezonunun çok zayıf geçtiğini istedikleri balığı yakalayamadıklarını söyledi.
Av yasağının başladığını ancak uluslararası sularda avlandıkları için bu yasağın kendilerini kapsamadığını belirten Demir, “Yeterli satış olmadığı için Mersin’de 10 trol teknesinden ancak 3 tanesinin çalıştığını söyledi. Ava çıkan 3-5 teknenin de haftada bir sefer gidip geldiğini anlatan Demir,
“Balık ihracatı olmadığı için çalışamıyoruz normal şartlarda av yasağı başladı ancak biz 12 mil açıkta uluslararası sularda avlanıyoruz. 35-40 milde avlanma yapıyoruz. Normal sezonun balığının 3’te birini yakalayabiliyoruz. Yumurtlama zamanı olduğu için sahillere inmiyoruz. Yumurtlayan balıkları yakalamıyoruz. Açıkta çeşitli balıklar var onları yakalıyoruz. Koronavirüs bizi de etkiledi. İhracatta sıkıntı var. Sezonun bu aylarında kırmızı karides yakalamamız lazım ancak ihracat olmadığı için
karides avlanması yapamıyoruz. Onun için normal sulara gidip normal balıklar yakalıyoruz. Normalde burada 10’a yakın büyük tekne var bunlar çalışıyordu. Ama ihracat olmadığı için sırayla 3 tekne gidip geliyor. İşler durgun. İç piyasa zayıf, ihracat yok. Lokantalar kapalı. Balık restoranları kapalı. Bu nedenle sıkıntılarımız büyük” şeklinde konuştu.
“BALIK HALİ OLMADIĞI İÇİN TÜCCAR MERSİN’E GELMİYOR”
Balıkçılığın iyi olması için Mersin’e balık hali yapılması gerektiğini anlatan Demir, “Hal olmadığı için ihracatçı-tüccar Mersin’e gelmiyor. Ondan dolayı bizim balığımız para etmiyor. Balıkçılarımız ancak kendi yağında kavrulabiliyor. Bugün Karadeniz olsun Antalya olsun balık hali var ancak Mersin’de İskenderun Körfezinden tutun Anamur Fenerine kadar balık hali yok. Bugün Ankara gibi deniz olmayan yerde balık hali var. Belediyelerimiz buna el atmıyor. Başkanlar şimdi başka işimiz yokta birde balık hali ile mi uğraşacağız diyor. Aslında balık halinden belediyeninde bir geliri olacak. Ama Mersin’de belediye başkanı olarak kim gelirse balıkçılığa bir hizmet sunmadı. Mersin’e balık hali istiyoruz” şeklinde konuştu.
Denize açılan az sayıdaki teknenin yakaladığı 3-5 kasa balığı küçük esnaflara vererek günlük ekmeğini çıkarmaya çalıştığını anlatan Demir, “Elimizdeki balıklar bitince
virüsten dolayı ihracat olmadığı için talebe göre gidiyoruz. Balık fiyatları şu anda normal. Biz Akdeniz’in meşhur barban, mercan, mezgit, istavrit yakalıyoruz. Şu an mazot fiyatları ucuzladığı için balık fiyatları iyi. Mazotta bizden ÖTV almıyorlar. ÖTV almadıkları için piyasaya göre 1 TL biz mazotu ucuza alıyoruz. Bu bizim için normal” ifadelerini kullandı.
“TUTTUĞUMUZ BALIĞI SATAMIYORUZ”
30 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Kemal Kaçar ise “Koronadavirüsünden dolayı lokantalar kapalı olduğu için tuttuğumuz balığı satamıyoruz. Hergün çıkıyoruz karides ve balık avlıyoruz. Karidese talip yok normal balığa döndük” dedi.
Gırgır ve trol teknelerine Türk karasularında avlanma yasak olmasına rağmen küçük teknelere herhangi bir yasağın bulunmadığını anlatan Kaçar, avı; barakat, molozma ve uzatma ağı ile devlet kontrolünde yapıyoruz. 10-12 kilo balık ancak çıkıyor” şeklinde konuştu.