“Akaryakıt fiyatlarının düşmesi uzun vadede sıkıntılı” | Güney Gazetesi Mersin

“Akaryakıt fiyatlarının düşmesi uzun vadede sıkıntılı”

Mersin Akaryakıtçılar Derneği Başkanı Aziz Akgül, akaryakıt fiyatlarının daha fazla düşmesini beklemediklerini belirtti. Fiyatların düşmesinin ülkemiz için uzun vadede iyi olmadığını ifade eden Akgül en doğal olanının ortalarda gitmesi olduğunu ifade etti.

“Akaryakıt fiyatlarının düşmesi uzun vadede sıkıntılı”


Hasan KÜÇÜK Özel Haber

Mersin Akaryakıtçılar Derneği Başkanı Aziz Akgül, düşen akaryakıt fiyatlarının nedeni ve ülke ve dünya ekonomisine yansımaları ile ilgili Güney’e açıklamalarda bulundu.

 

“DEPOLAR STOKLARDA DOLDU”

Koronavirüs salgını öncesi dünyanın yıllık akaryakıt tüketiminin 100 milyon varil olduğunu ifade eden Akgül, “Salgınla birlikte Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) ile Rusya üretimi düşürmek için anlaşmaya çalıştılar ama tam anlamıyla anlaşamadılar. 10 milyon varillik bir düşüş yapmalarına rağmen üretime devam ettiler.  Haliyle bu rakam yeterli olmadı. Düşünsenize 2-3 aydır bu kriz, salgın devam ediyor. Gökyüzünde hiç uçak yok, araçlar durmuş. Şehirlerarası trafik durmuş durumda. Bu dünyanın genelinde Avrupa'da da Amerika'da durum böyle olunca her gün 30 milyon varil stok yapıldı. Basit bir olay değil. Her gün 30 milyon derken haliyle bütün depolar doldu. Depolar dolunca talepte olmadı. Fiyatlar borsada arz talep meselesi. Talepte olmayınca haliyle bu borsalarda çöktü. Mesela Amerika Teksas Borsası’nda ciddi şekilde çöküşe sebep oldu” ifadelerini kullandı.

 

“STOKLARIN ERİMESİ 1-2 AYI ALIR”

Dünyada petrolle ilgili Teksas, Dubai ve Brent Petrol gibi 3 borsanın bulunduğunu anlatan Akgül,

“Haliyle Teksas Borsası çökünce Brent yerinde durmadı. Bugün 16 dolar. 20 doların üstüne çıkıyor. Tabi bu daha fazla çıkar mı belli olmaz. Ama şu anda şöyle bir şey oldu OPEC ile Rusya anlaşmaya vardılar. En alt seviyede üretim yapacaklar. Tabi fiyatların hemen toparlanması için yeterli midir yani bu stokların erimesi bile 1-2 ayı alır. Halen bu kriz 2-3 ay devam eder” şeklinde konuştu.

 

“DÜŞÜŞ OLSA BİLE POMPALARA YANSIMAZ”

Türkiye’de petrol fiyatlarının artık daha fazla düşmeyeceğini anlatan Akgül,”Biz borsada

Brent olarak alıyoruz. Brent o kadar düşecek bir yere gelmez artık. En son düştüğü yere kadar düştü. Tarihinde ilk defa 16 dolara kadar indi. Petrol eksiye düştü ama petrolün tabii ki bir maliyeti var. Bu maliyet olduğu sürece bu daha fazla düşmez. Türkiye'de zaman zaman benzine zam oluyor. Birkaç gün önce 31 kuruş indirim olmuştu ama zamn zaman zam oluyor. Düşüşler bizim gibi dışa bağımlı ithalatçı ülkeler için bu çok büyük fiyatlara yansıyacak anlamına gelmez. Çünkü devlet burada yüzde 65 in üzerinde sadece ÖTV’den, yüzde 18 KDV’yi de sayarsak yüzde 100 ün üstünde bir vergisi var bayi karları ile birlikte. Bu benzin istasyonlarına bu saatten sonra fazla yansımaz. Çünkü devletin vergisinin yüzde 30’undan üzeri akaryakıttan geliyor. Enerjiden geliyor daha doğrusu. Bu doğalgaz ve akaryakıttır. Onun içine daha fazla ülkemizde istasyonlara ve pompalara fazla yansımaz. Zaten 6 lira 5 kuruştan bugün 4.10’a hadi zam var 4.3’lerde de seyir ediyor. Yüzde 30'a yakın bir düşüş oldu. Çok fazla düşüş beklenmez. Brent petrol 20 doların altında kalsa bile böyle Türkiye’de pompalara istasyonlara yansımaz” diye konuştu.

 

“2-3 AY BÖYLE DEVAM EDERSE PETROL ÜRETEN ÜLKELERİN SONU VENEZUELA GİBİ OLUR”

Petrol fiyatlarının düşmesinin ülkemiz için kısa vadede olumlu gibi görülebileceğini anlatan Akgül, şöyle devam etti: “Ucuz akaryakıt ithalat ediyorsun, Yıllık 20 milyar dolara İthal ediyorsan bu böyle devam ederse bunun anlamı şudur; bunun 10 milyar dolar yarını ithal ediyorsun. Senin ithalat rakamın yarı yarıya düşer. Ancak bu uzun vadede bu iyi bir şey değildir. Düşünün uçaklar kalkmıyor, taşıma yok. Ülke vergisini buradan alıyor. Kimse vergi ödemeyecek anlamına geliyor. Vergiler arttırılacak. Uzun vadede iyi bir olay değil. Bunun ortalarda gitmesi en doğal olanıdır. Beklentiler 30-35 dolar civarında. Yani 2 ay sonra olur. Bu anlaşma ne zamana kadar devam eder. Rusya ile OPEC ülkeleri arasında. Şayet bu böyle bu fiyatlarda devam ederse petrol üreten ülkelerin dar boğaza girmesi bize yansıyacaktır. Petrol üreten ülkelerin en başında Suudi Arabistan’dır Rusya’dır Amerika’dır en başta onlar dar boğaza giriyor. Onların ekonomisi dar boğaza girince dünya dar boğaza giriyor. Dünya dar boğaza girerse haliyle bizde dar boğaza girmiş olacağız. Bu Suudi Arabistan'da bu 3 ay böyle devam etsin petrol üreten ülkelerin hepsinin sonu Venezuela olur. Çünkü her şeyleri ona bağlı. Venezuela 1 günde insanlar petrol 20 dolara düştüğü gün marketlere hücum ettiler. Uzun sürdüğü zaman böyle olur. 18 dolara düştü Venezuela patladı. 3 ay devam etsin Suudi Arabistan memur maaşlarını ödeyemez duruma gelir. Artık kaynak nasıl sağlanacak çünkü başka geliri yok. Rusya’nın gelirinin yüzde 65 i doğalgaz ve petroldür.