Sokak hayvanları onlara emanet | Güney Gazetesi Mersin

Sokak hayvanları onlara emanet

Bizler salgın sürecinde hayatı eve sığdırmaya çalışırken Mersin’in üç gönüllü hayvanseveri mahalle mahalle sokak sokak gezerek patili dostlarını besliyor.

Sokak hayvanları onlara emanet


ESRA ŞASİ YAĞMUR

Evde kal, hayat eve sığar, karantina, sokağa çıkma yasağı son iki aydır koronavirüsün Türkiye’de hızla yayılmasıyla birlikte hayatımıza giren bu kelimeleri günlük yaşantımızda oldukça sık kullanıyoruz.  Peki biz bu karantina sürecinde evlerimizde salgının geçmesini beklerken sokakların gerçek sahipleri yani hayvan dostlarımız ne yapıyor? Onların yiyecek ihtiyacını kim karşılıyor, hiç düşündünüz mü? Elbette bu işi gönüllü yapan onlarca insan var kendi mahallesindeki kedileri, köpekleri besleyen. Ama Mersin’de bu işi gönüllü yapan üç kişi var ki onlar kentin her noktasında, sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bile havan dostlarını besliyor. İşte o üç gönüllü havan sever sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde valilikten aldıkları özel izinle ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mama desteği ile sokak sokak gezerek  patili dostlarını kendi elleriyle besliyor.

 

"YAŞAM HAKLARINA SAYGI DUYMALIYIZ"

Gönüllülerden Zübeyde Kıvanç, aynı zamanda bir anne. Sokak hayvanlarını beslemeye giderken oğlunu ya annesine bırakıyor ya da market çalışanı olan eşi evdeyse o bakıyor. 3 yaşındaki oğlu da kendisi gibi hayvan sever olan Zübeyde Kıvanç, herkesin hayvan sever olması gerekmediğini ama sokak hayvanlarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

Kıvanç, "Herkes sevmek zorunda değil bunu kabul ediyorum ama herkes  canlının yaşam hakkına saygı duymalı. En azindan zarar vermeden taş ve sopa ile kovalamadan onların can taşıdığı unutulmadan yaklaşılmalı ve sevmeselerde hayatta kalma mücadelelerine köstek olmamalı. İnsanlar aksine bir kap su bir kap mama her sokakta konulabilecek bir kuytuya koyup onların çaresizliklerine çare olabilirler" dedi.

 

TECE'DEN, ORMAN KÖYLERİNE KADAR BESLEME

Diğer gönüllü arkadaşları Hakan Yeşilçay ve Nazım Hikmet Öztürk ile birlikte hemen hemen her gün düzenli beslemeler yaptıklarını anlatan Kıvanç, özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde geniş kapsamlı besleme yaptıklarını dile getirdi. Kıvanç, "2 kişiyiz bazen 3 kişiyiz. Her gün düzenli bölgesel beslemelerimizin yanı sıra özellikle sokağa çıkma yasağı olan günlerde tüm gün geniş kapsamlı besleme yapıyoruz. Haftada bir gün Tece,  Tömük, Arpaçbahşiş ve haftada bir gün yaylalar olmak üzere Kuyuluk ormanı ve çevre köyler günlük üniversite ve civarı iki günde bir Kocavilayet, Fuatmorel, Forum çevresi, Cemevi ve çevresi, çarşının gönüllülerden gelen talebe göre değişen mahallerinde besleme yapıyoruz" diye konuştu.

 

"DÜNYAYI SEVGİ KURTARACAK"

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin mama desteğinin yanı sıra kendi imkanları ile temin ettikleri mamaları araçlarıyla besleme noktalarına ulaştırarak sokaktaki dostlarını beslediklerini ifade eden Kıvanç, "Ben inanıyorum dünyayı sevgi kurtaracak ve  sevmeyle başlayacak her şey ve biz patili dostlarımızı çok seviyoruz" şeklinde konuştu.  

Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde valilikten aldıkları özel izinle hayvan dostlarını beslemeye gittiklerini dile getiren Kıvanç, "Aynı zamanda hepimizin Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yerel hayvan koruma kimlik kartlarımız var. Ve yine belediye destekli olduğu için Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden de iznimiz mevcut" ifadelerini kullandı.