Deniz Gezmiş ve arkadaşları unutulmadı! | Güney Gazetesi Mersin

Deniz Gezmiş ve arkadaşları unutulmadı!

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın 48. ölüm yıldönümünde iade-i itibar yasa teklifi hazırladı.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları unutulmadı!


HABER MERKEZİ

TBMM'ye sunulan teklif ile Gezmiş ve arkadaşlarının ölüm cezalarının yerine getirilmesini öngören 2 Mayıs 1972 tarih ve 1586 sayılı yasanın yürürlükten kaldırılması istendi. Gezmiş ve arkadaşları 6 Mayıs günü idam edilmişti.

CHP'li Bingöl yaptığı açıklamada, ‘'Bağımsızlık, demokrasi, özgürlük için mücadele eden bu üç genç, adalet, kardeşlik ve yoksulluğun bitmesi gibi haklı taleplere rağmen idam edildi. Toplum nezdinde itibarları var olan üç fidanın, hukuki olarak da itibarlarının iadesi sağlanmalıdır'' dedi. Bingöl şunları söyledi:

‘'Üzerinden 48 yıl geçen, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamı tarihimizde derin yaralar açmıştır. 1968'li yıllarda yükselen gençlik hareketinin sonucu 12 Mart 1971'de muhtıra ile gelen askeri darbe ile üç fidan 6 Mayıs 1972'de, Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde asılmıştır. O tarihte Gezmiş ve Aslan 25, İnan ise 23 yaşındaydılar. Yasa teklifi ile toplum vicdanında açılan derin tahribat bir nebze olsun giderilecektir.''

Mersin protokolünden de çok sayıda anma mesajı geldi. Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’da üç fidanlar ilgili yaptığı açıklamada, “İçlerindeki vatan, hürriyet ve gençlik aşkıyla tam bağımsız Türkiye için mücadele eden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Vatan, onu parsel parsel satanlarla değil, uğruna darağacına gidenlerin vatanıdır. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı saygı ve özlemle anıyorum…” ifadelerini kullandı.