"Dersim arşivleri açılsın" | Güney Gazetesi Mersin

"Dersim arşivleri açılsın"

Dersim olaylarında hayatını kaybedenler için anma töreni gerçekleştirildi. 83 yıl önce yaşanan olayların belgelerle gün yüzüne çıkarılması istendi.




Esra Şasi Yağmur

Dersim olaylarında hayatını kaybedenler için anma töreni gerçekleştirildi. Mersin Dersimliler Derneği’nde gerçekleştirilen törende yakılan mumlarla olayda hayatını kaybedenler anılırken “hiçbir şeyi unutmadık ve affetmedik” mesajı verildi.

Koronavirüs tedbirlerinden dolayı sınırlı sayıda katılımcının yer aldığı anmada konuşan Dernek Başkanı Hasan Tanrıkut, “Dersim olaylarını unutmayalım, unutturmayalım” dedi.

4 Mayıs'ın Dersim olaylarının bir belgesi olduğunu söyleyen Tanrıkut, " Her yıl toplu olarak düzenlediğimiz 4 Mayıs anmasını koronavirüs salgını nedeniyle gerçekleştiremedik. Bu yıl kendi evlerimizde çıralarımızı yakıp yitirdiklerimizi anıyoruz. 4 Mayıs Dersim olaylarının bir belgesidir. 83 yıl geçmesine rağmen, kültürümüze, inancımıza, dilimize karşı baskılar devam ediyor. Bizler arşivler açılsın, Dersim adı iade edilsin, yitirdiklerimizin mezar yerleri açıklansın, inancımız tanınsın, baraj projeleri derhal iptal edilsin diyoruz. Hiçbir şeyi unutmadık ve affetmedik.” diye konuştu.