Esnaf AVM’lerin açılmasını erken buluyor | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf AVM’lerin açılmasını erken buluyor

Mersin’de esnaf Koronavirüs tedbirleri (Covid-19) önlemleri çerçevesinde kapatılan alışveriş merkezlerinin (AVM) açılacak olmasını erken buluyor. İzolasyonun biraz daha sürmesi gerektiğini ifade eden esnaf, AVM’lerin açılmasının işlerini etkileyeceği görüşünde.

Esnaf AVM’lerin açılmasını erken buluyor


Hasan KÜÇÜK

Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde kapatılan alışveriş merkezleri (AVM) 11 Mayıs'ta kapılarını açacak. Görüşlerine başvurduğumuz Mersinli esnaf AVM’lerin açılmasını erken buluyor.

Hastane Caddesi’nde tuhafiyecilik yapan Bayram Karakuş, AVM’lerin açılmasının erken olduğunu söyledi. İzolasyonun daha sürmesi gerektiğini anlatan Karakuş, çoğunluğun ve hareketin olduğu yerde izolasyonun olmayacağını söyledi.

AVM’lerin esnafı etkileyip etkilememesinin işin akışına bağlı olduğunu ifade eden Karakuş “Etkileme esnafın hangi işi yaptığına bağlı. Küçük esnafları etkiler. Bakkal türü yerleri etkiler” dedi.

Kuyumcu ve ev eşyası işi yapan Aydın Beden ise AVM’lerin alt yapı düzenlemeden açılacağını iddia etti. İnsanların karantinaya alındığını ancak nasıl karantinaya aldıkları belli olmadığını anlatan Beden, “Bizim koronavirüs hafta içleri çalışmıyor hafta sonları çalışıyor Türkiye’de. Önce alt yapılarını hazırlayacaklar kapalı da açıkta kalabilir ama önce alt yapı hazırlanması, insanların bilinçlenmesi lazım. İnsanlar hiç bilinçlendirilmeden her şeyi kafaya göre yapılıyor. Bir baba düşünün ailenin fikirlerini almadan karar veriyor. Bir şeyin olup olmayacağına karar veriyor. İnsanların bir fikirlerini al kim daha tecrübeli ise onlara danış. Böyle bir şey yok. Esnafı pek etkilemez. Küçük esnaf zaten etkilenmiş durumda. Hepsi kapalı. Biz müşterimiz kaybolmasın diye açmak zorundayız. Bizim müşteride kaçıp gidecek. Buraya gelen müşteri AVM bölgesine gidecek. Oradaki esnafa yarar ama oranın yaptığı ile buranın yaptığı farklı. Müşteri potansiyeli de farklı” şeklinde konuştu.

 

“KÜÇÜK ESNAFI ETKİLER”

Kadın giyimi üzerine çalışan Harun Aydoğdu ise “AVM’lerin açılması küçük esnafı etkiler. Zaten normalde de iş yok. AVM’ler açıldığı zaman işler tam kesilir. Açılması daha erken. Ramazan Bayramı’nda sonra açılması daha iyi olurdu. Piyasada iş yok zaten. O da açıldığı zaman piyasayı tam etkiler” diye konuştu.

Ayakkabıcı Ahmet Atıcı ise bütün esnafların zor durumda olduğunu ifade ederek herkesin rızık peşinde olduğunu söyledi. AVM’ler deki esnaflarında giderleri ve kiraları ve masrafları olduğunu anlatan Atıcı, “Ancak sağlık yönünden AVM’lerin açılması erken. Biz içeriye müşteri aldığımız zaman aralıklı durabiliyoruz ama orada ne kadar aralıklı durabileceksiniz ne kadar kendinizi koruyabileceksiniz onu bilmiyoruz. Bana göre sağlık açısından erken ama diğer geçim yönünden durumları nasıl bilmiyoruz. Çünkü herkes zor durumda” ifadelerini kullandı.