ESRA ŞASİ YAĞMUR
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Anamur Belediyesi’nin kaplumbağa üreme alanı olan ve koruma altında bulunan sahilde yaptığı piknik alanı çalışmasını durdurmuş ve belediyeye para cezası vermişti. Aradan 1 yıl geçti ve aynı bakanlıklar, aynı sahili belediyeye 2 yıllığına tahsis etti. Anamur Çevre Platformu’ndan “Yuvalama kumsalı, tecavüzcüsü ile evlendirildi” tepkisi geldi. Yuvalama kumsalına yakın bölgede yaya ve bisiklet yolu, piknik alanı, çocuk parkı yapmayı planlayan Anamur Belediye Başkanı ise “Ekolojik dengeyi gözeteceğiz” diyor. Anamur Belediyesi, Mersin’deki en önemli deniz kaplumbağaları üreme alanından biri olan Anamur kumsalında yer alan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Bern Sözleşmesi kapsamında korunan Karaağaç sahilinde piknik alanı yapmak isteyince tartışmalara neden olmuş ve çevrecilerin tepkisini almıştı.
TAHRİBAT GİDERİLMEYİNCE KONU BERN’E TAŞINDI
Kaplumbağa üreme alanından önce kum alan, daha sonra kumul alanının üzerine başka yerden getirilen toprağı örten belediye, bu taşıma toprağın üzerine ağaç dikip, çim ekmişti. Deniz kaplumbağalar üzerine çalışan bilim insanlarının ve çevrecilerin itirazları üzerine sahada inceleme yapan Çevre ve Şehircilik Mersin İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin İl Müdürlüğü, piknik alanı projesinin durdurulmasını istemiş, ayrıca Anamur Belediyesi’ne para cezası vermişti. Çevreciler de konuyu Bern Konseyi’ne taşımıştı. Ancak Bern süreci tamamlanmadan, tartışmaya konu sahil kesimini Anamur Belediyesi’ne 2 yıllığına tahsis edildi. Anamur Çevre Platformu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yuvalama kumsalı, tecavüzcüsü ile evlendirildi” denildi.
“HİÇBİR CANLININ YAŞAM ALANINA MÜDAHALE ETMEYECEĞİZ”
Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ise 95 bin metrekarelik alanın kendilerine tahsis edilmesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “İçerisinde bisiklet ve yürüyüş yolları, yeşil alanlar, spor parkları, çocuk oyun alanları, kamelyalar, oturma bankları ve daha birçok etkinlik alanı yaparken ekolojik dengeyi gözeten, insanları ile birlikte hayvanları ve ekolojik unsurları ile uyum içerisinde, hiçbir canlının yaşam alanına müdahale etmeyen bir yaşam alanı oluşturmayı planlıyoruz.”