“Atık toplayıcıların sorunları çözülmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Atık toplayıcıların sorunları çözülmeli”

Mersin Tabip Odası, SES ve Çukurova Göç-Der tarafından Pandemi sürecinde unutulan ve salgının yayılmasında ciddi rol oynadığı ifade edilen atık toplama işçileri ile ilgili Tabip Odası’nda basın açıklaması yapıldı.

“Atık toplayıcıların sorunları çözülmeli”


Hasan KÜÇÜK

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Mersin’de 1200 civarında kişinin pandemi sürecinde atık toplayarak geçimini sürdürdüğünü söyledi. Bu insanların tıbbi atık olarak kabul edilmesi gereken ancak çeşitli imkansızlıklar nedeniyle çöp kutularına atılan maske, eldiven gibi koruyucu donanımlarla temas etmek zorunda kaldığını anlatan Antmen, “Bu durum atık toplayan insanları salgının yayılmasının araçlarından biri haline getiriyor. Bu kişilerin yaşam koşulları, beslenme ve barınma şartları da bulaşmayı kolaylaştıran faktörler arasında yer alıyor. Yetkililer bu duruma bir çözüm bulmalı” dedi.

 

 

Antmen şunları söyledi: “Kovid 19’lu vaka sayılarının azaldığının söylenirken önümüzdeki günlerde çok daha ciddi ikinci bir dalganın gelmesini istemiyorsak bugüne kadar uygulanan koruyucu önlemlerin yanı sıra çoğunluğu mülteci olan ve bu iş dışında hiçbir gelir kaynağı olmayan insanların bu durumlarına bir çözüm bulmak zorundayız. Bu çözümün merkezi hükümetin yanı sıra yerel yönetimlerin de alacağı önlemlerle mümkün olacağını düşünüyoruz ve biz bu açıklamayı yapan üç demokratik kitle örgütü olarak bu konuda görüşmeler yapmaya hazır olduğumuzu, bu sorun çözülmez ise pandeminin ikinci dalgasının çok daha ağır geçeceğinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı hissediyoruz. Bizler bu konuyu ilimizdeki Pandemi Kurulunun yanısıra, gerek büyük şehir ve gerekse de yerel belediyeler ile paylaşacağız ve yetkililerin bir an önce önlem almasının özellikle atık toplayıcıların sağlığı açısından ve dolaylı olarak da Mersin halkının sağlığı açısından önemini anlatmaya çalışacağız.”