“19 Mayıs aydınlık yolun adıdır” | Güney Gazetesi Mersin

“19 Mayıs aydınlık yolun adıdır”

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Mersin Şube Başkanı Hülya Aslan, 19 Mayıs 1919’un anti-emperyalist Ulusal Kurtuluş Savaşına, orta çağdan yeni çağa, Cumhuriyete, bağımsızlığa, özgür bir Türkiye’ye giden aydınlık yolculuğun adı olduğunu söyledi.

“19 Mayıs aydınlık yolun adıdır”


Aslan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, “19 Mayıs 1919, aydınlanma düşüncesinin bu topraklarla buluşmasının, Mustafa Kemal’in manevi miras olarak akıl ve bilimi bıraktığı, mazlum uluslara önderlik eden onurlu bir yürüyüşün kilometre taşıdır.

Emperyalizme karşı laik, demokratik, bilimsel eğitimi, kadın haklarını, öğretim birliği yasasını, modernleşmeyi temel alan Cumhuriyet Eğitim Devriminin temellerinin atılmasını hedefleyen bir sürecin, 1940’lı yıllarda  ülkenin yoksul köy çocuklarına aydınlık bir pencere açan Köy Enstitüleri tasarımının önünü açan  bir başlangıcın adıdır” ifadelerini kullandı.

 

“ATATÜRK’ÜN MANEVİ MİRASININ ANLAŞILAMADIĞI BİR DÖNEMDEYİZ”

19 Mayıs’ın ulusal bağımsızlıkçı çizgisinden, laik, demokratik, bilimsel eğitimden, demokratik hukuk devleti anlayışından uzaklaşıldığı, Atatürk’ün manevi mirasının anlaşılamadığı bir dönemin adı olduğunu öne süren Aslan,

“Genç insanlarımıza eşit ve nitelikli bir eğitim, daha iyi yaşam koşulları, iş olanaklarının sağlanmadığı, kadına ve çocuklara şiddetin ve tacizin giderek arttığı, çocuklarımızı okullarımızda evrensel kültür, sanat ve  felsefeyle buluşturamadığımız, eğitimin tarikat ve cemaatlere bırakıldığı  bir dönemi yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BULUNDUĞUMUZ DÖNEM 19 MAYIS 1919 FELSEFESİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR”

19 Mayıs 2020’de 15-29 yaş gençlerin eğitim ve istihdam olanakları açısından,  35 OECD ülkesi arasında en olumsuz koşullarda olduğu bir Türkiye fotoğrafı bulunduğunu anlatan Aslan şöyle devam etti: “Bu durumun, Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkış felsefesiyle örtüşmediğinin altını önemle çiziyoruz.  İçinde yaşadığımız salgın dönemi, laik, demokratik, bilimsel eğitimin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Salgın döneminde işçi gençlerimiz bu ağır koşullarda çalışmaya devam etmişlerdir. O nedenle 19 Mayıs 2020’de eğitimin dinselleştirilmesine ve piyasalaştırılmasına, iş yerlerinde genç insanlarımıza yönelik emek sömürüsüne,  çocuk işçiliğine itirazımız vardır.” (Haber Merkezi)