AHMET SÜTCÜ İLE MİY TARİHİ
2.Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru fırtına gibi esen Mersin İdman Yurdu’nun başarısının altındaki isimler sıkça gündeme gelmiştir. Yöneticilerden Edip Buran, futbolculardan; Ahmet Ayas, Mehmet Ekerbiçer, İlhan Taşucu, Mustafa Kokulu ve kaleci Mikail gazetelerde sık sık yer bulan isimler oldu.
MERSİN İDMAN YURDU’NUN KÜÇÜK AHMET’İYDİ
Mersin İdman Yurdu’nun kurucuları arasında yer alan Edip Buran’ın yeğeni olan Ahmet Ayas, kırmızı-lacivertli forma altında ki performansıyla Beşiktaş’a transfer olarak 1947 ila 1949 yılları arasında siyah-beyazlı formayı terletmiştir. Dönemin Mersin’de çıkan yerel bir gazetesi Ahmet Ayas’ı şöyle tanıtıyor; “Mersin İdman Yurdu takımından Kokulu Mustafa ile adeta kardeş gibiydi. Ona yaşı küçük olduğu için Küçük Ahmet derlerdi. Mersin futboluna büyük bir katkısı olan Ahmet Ayas, eniştesi olan Edip Buran gibi gerek sporcu gerekse idareci olarak büyük hizmet etmiş oyup her mevkide rahatça oynardı. Sadece kale mevkinde oynamazdı. Ahmet Ayas, Mersin ve Mersin İdman Yurdu karmasının dışında Çukurova karmasına da girme başarısı göstermiştir” sözlerini kullandı.
CEZMİ BAŞAR MERSİN İDMAN YURDU’NU KALEME ALDI
Türkiye’nin FİFA kokartlı 2.hakemi ve spor yazarı Cezmi Başar, 11 Şubat 1946 tarihinde ‘Yurttan Akisler’ adlı köşesinde Mersin İdman Yurdu’nu yazmıştır. Başar, ‘Çukurova’nın Muvaffak Çocukları’ adı altında yayınladığı yazısında, “Portakal bahçeleri ve pamuk tarlalarıyla süslü bu topraklar bugüne kadar sporumuza; yüzmede, atletizmde, güreşte beynelmilel çocuklar yetiştirmiştir. Bizde şehirlerarası spor rekabeti İstanbul ile İzmir arasında başlamıştır. 1925’ten 1935’e kadar süren şu 10 senelik devir içinde bu iki şehrin yarışı vardı. Ardından bu yarışa Ankara’da katıldı. Son 2 senedir sevinçle görüyoruz ki bu ileri 3 spor bölgemiz arasına Çukurova’da dahil olmuştur. Çukurova’nın yağız çocuklarını 2 yıldır Ankara Kupası maçlarında alkışlıyoruz. Geçen sene İstanbul’a fevkalade ve hakim bir oyundan sonra ancak 3-2 yenilen Çukurovalılar bu defa da İstanbul karşısında yine güzel bir oyun çıkarmışlar ve çok alkışlanmışlardır. İyi bir antrenör elinde bu 11 çok iyi neticeler alabilecek kabiliyette oyunculardan müteşekkildir. Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğü Refik Osman gibi eşsiz bir futbolcu ve üstad bir antrenörü Çukurova’ya vazifelendirmekle isabet kaydetmiştir. Bugün müşahede ediyoruz ki Çukurova topraklarında çok iyi futbolcular mevcuttur. Şimdi size Çukurova’nın en çok muvaffak olan 3 futbolcusunu tanıtmaya çalışacağım. Bunlar Çukurova karma takımından santrafor Mehmet Ekerbiçer, sol açık İlhan Taşucu ve iç oyuncusu Ahmet Ayas’tır.
AHMET VE MEHMET BEŞİKTAŞ’LIYDI
Gariptir ki bu üç oyuncu bir takım arkadaşlığından ziyade bir kardeş kadar birbirlerine bağlıdırlar. Biri nereye giderse diğeri de yanındadır. Sizlere bir misal vereyim. Ahmet ve Ekerbiçer Beşiktaşlıdır. Bunların en büyük arzusu Beşiktaş forması giymektir. Buna teşebbüs de ettiler. Fakat İlhan’ın Galatasaraylı olması bu emellerine mani oldu. Üçü de aynı onbirde yer alamayınca yine hep beraber olmak için büyüdükleri topraklara geri döndüler.
EN UZUN BOYLUSU EKERBİÇER’Dİ
İçlerinde en uzun boyluları Memet’tir (1.90). Ekerbiçer bu kadar yüksek bir yaratılışta olmakla beraber gayet de mütevazidir. Bütün oyun müddetince bir makine pistonu gibi ileri geri çalışır. Mehmet, kafa vuruşları ve görerek oyunu ile bilhassa temayüz etmektedir. Frikikleri de çok tehlikelidir. Son Ankara Kupası maçlarında İstanbul Futbol Ajanı Nedim Kaleci, Mehmet için aynen şunları şöylemiştir: “Çukurova takımının santraforunu çok beğendim. İstikbalde iyi bir oyuncu olacaktır. Ekerbiçer aynı zamanda çok iyi bir yüzücüdür. Zaten onun isim yaptığı ilk spor branşı yüzücülük olmuştur.”
BOMBACI İLHAN FENER MAÇINDA TOPU PATLATTI
Sol açık İlhan Taşucu, 3 genç arasında en yapılı ve en sıkı şut çeken futbolcudur. Ona Çukurova’da Bombacı İlhan diyorlar. Hatta kendisi Işık Lisesi’nde okurken Galatasaray’dan Fener B Takımı’na karşı oynatıldığı bir maçta topu bile patlattığını söylerler. İlhan, 1941’de Mısır’dan gelen İngiliz muhtelitine karşı Mersin ve Adana muhtevitlerinde oynatılmış, atılan 4 golü de kendisi atan meşhur santrafor Fenton’un tebrikine mashar olmuştur. İlhan mükemmel bir futbolcu olmakla beraber tam manasıyla komple bir atlettir. Onun 1945 fuar müsabakalarında 100 metre, cirit ve güllede birinci gelerek Şeref Plakasını kazanırken görüyoruz.
AHMET AYAS KIVRAK BİR FUTBOLCUDUR
Üçlerin en genci ve sempatiği ise Ahmet Ayas’tır. 20 yaşındadır. Mersin İdman Yurdu’nda yetişmiş kıvrak bir futbolcudur. Onu son Olimpiyakos maçlarında Beşiktaş formasıyla da alkışladık. Seri inişleri, güzel ayak oyunları herhalde spordan anlayanların gözünden kaçmamıştır. Beşiktaş Kaptanı Hakkı Yeten onu çok beğenmiş ve ısrarla üzerinde durmuştur” ifadelerini kullanmıştır.