AHMET SÜTCÜ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, tarım sektörünü derinden etkileyen doğal afetler nedeniyle tespitler yapmak üzere Mersin’e geldi. Sarıbal, tarım arazilerine inmeden önce CHP il binasında basınla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Sarıbal’ın toplantısına, CHP İl Başkanı Adil Aktay, CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen, Cengiz Gökçel ve Ali Mahir Başarır ile birlikte çok sayıda partili katıldı.
AKTAY’DAN TEPKİ
Basın toplantısında ilk olarak konuşan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, 3 milletvekilin vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. Aktay, “Kriz çok büyük ve gerekli tedbirler alınmadığı takdirde hem üreticilerimizi hem de vatandaşlarımızı zorlu günler bekliyor. Türkiye zaten uygulanmakta olan politikalar nedeniyle potansiyelini kullanamayan bir ülke konumunda. Ağır hava koşulları nedeniyle üreticiler maalesef cezalandırılıyor. İklim koşulları Mersin üreticisine büyük zarar verdi. Üretici çöküntü içerisinde ve hükümet de bu süreci sadece izliyor. Üretici borç nedeniyle nefessiz kalmış durumda. Tarım üreticisi nefes alamazsa toplum nefes alamaz” dedi.
“KÜRESEL ISINMA BİR KADER DEĞİLDİR”
CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal da, konuşmasına CHP ve HDP’li vekillerin vekilliklerinin düşürülmesine tepki göstererek başladı. Afrika sıcaklarının özellikle Mersin’de narenciyeye büyük zarar verdiğini söyleyen Sarıbal, “Mersin bu yıl doğal afet nedeniyle büyük zararlar gördü. Küresel ısınma bir kader değildir. İnsan oğlunun aşırı kar ve sermaye birikimi nedeniyle dünya kirleniyor. Bunun sorumlusu da maalesef biz insanlarız” şeklinde konuştu.
“LİMONDA İHRACAT PAZARIMIZI KAYBEDİYORUZ”
50 kentte doğal afetin büyük zarar verdiğini açıklayan Sarıbal, “15 Haziran’a kadar bu kentlerin tamamını ziyaret edip, zararın boyutuyla ilgili bir rapor hazırlayacağız. Mersinli üreticinin yaşadığı sorun sadece bu da değil. Özellikle limon üreticisi ihracat kısıtlaması nedeniyle büyük mağduriyet yaşadı. Bu kadar basiretsiz bir hükümet olursa olacağı bu olur. Geçen yıl tanzim satış noktalarında 6 TL’ye sattıkları soğanları bu yıl depolarda çürüttüler. Üzerinden sadece 1 yıl geçti durum bu noktaya getirildi. Türkiye maalesef tarım konusunda yönetilemiyor. Türkiye’de her yıl 900 bin ton ile 1 milyon ton arası limon üretimi gerçekleşiyor. Limon Mersin üreticisinin ve ihracatçısının can damarıdır. Uyguladıkları yanlış ihracat politikası nedeniyle maalesef limonlar depolarda çürümeye terk edildi. Temel sorun ihracatın kısıtlanmasıdır. Soğan ihracat pazarımızı maalesef kaybettik ve şimdi de limon ihracat pazarımızı da maalesef kaybetmek üzereyiz” ifadelerini kullandı.