"Nefes alamıyoruz" | Güney Gazetesi Mersin

"Nefes alamıyoruz"

Eczane teknisyenleri yoğun çalışma şartlarından yıprandıklarını söyleyerek düzenleme talep etti. ‘#eczaneçalışmasaatleri’ adı altında hastag açan teknisyenler ‘nefes alamıyoruz’ mesajını verdiler.




İbrahim AYDEMİR

Tüm dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan Kovid-19 pandemisi sürecinde çalışma yükü iyice artan eczane teknisyenleri, çalışma saatlerinde düzenleme yapılmasını istiyor.  Konu ile ilgili Twitter üzerinden #eczaneçalışmasaatleri adı altında hastag açan teknisyenler, destek bekliyor. Teknisyenler, bazı illerde haftalık 55, bazı illerde de 60 saat çalışma sisteminin düzeltilmesi konusunda mücadelelerini sürdürecek.  Mersin Eczane Teknisyenleri Derneği Yönetim Kurulu ve eczane teknisyenleri de konu hakkında istişare yaparak desteklerini daha da artırmayı planlıyor.

 

“ÇALIŞMA SAATLERİNDEN YIPRANDIK”

Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Ersan, "2 Nisan 2020 Perşembe gününden itibaren çalışma saatleri 09.00-18.00 olarak değiştirilmişti. Sabah açılış aynı saatte, kapanış 1 saat öne çekilmişti. Sokağa çıkma yasağı vesilesiyle cumartesi günleri de tatil edilmişti. Cumartesi günleri nöbetçi sayısı 3-5 kat artırılarak vatandaşlarımızın mağduriyet yaşaması önlenerek bugünlere gelindi. Pandemi döneminde yasal haklarımıza gösterilen bu yapıcı tavırla bir saatlik mesai kısıtlaması, bu küçük mola, gerek moral, gerek psikolojik, gerek sosyal hayatımıza, inanın, son derece faydalı olmuştu. Bu sürede ailemize, çocuklarımıza, kendimize daha çok zaman ayırabildik. Bu uygulama Aynı biçimde eczacılarımıza da nefes aldırmıştı. Ta ki 1 Haziran 2020 Pazartesi günü çalışma saatlerinin eski düzenine dönünceye kadar. Pandemi daha bitmedi, gerek pandemi ve gerekse pandemi dönemi dışında genel anlamda biz Eczane Teknisyenleri ve büyük çoğunluk eczacılarımızı en çok yıpratan konu çalışma sürelerinin uzun olması. 4857 sayılı iş kanuna göre haftada 45 saat çalışılması gerekirken, bu süre cumartesi ile birlikte 60 saatlere çıkmakta. Büyükşehirlerde ulaşım için fazla vakit harcanması, işten çıktıktan sonra eve dönüşlerin geç saatlere uzaması, uzun çalışma sürelerinden dolayı sosyal hayatımızın neredeyse elimizden alınması gibi daha nice sıkıntılarımızı sıralayabilirim. Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerin tüm Türkiye genelinde bir standarta kavuşturulması elzem hale gelmiştir. Elbette aynı mesai süreleri içerisinde Hakkâri’yle Edirne’nin açılış kapanış saatleri farklılık gösterebilir.  Yeni bir düzenleme ile açılış sabah 09.00, kapanış akşam 18.00 olmalı; ayrıca Cumartesi de nöbetçi sayısı yeterince artırılarak, Pazar günü gibi tatil olacak şekilde sabitlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.  Tüm yetkili makamların sesimize kulak vermesini, zaten hakkımız olan ve yasaca belirlenmiş bulunan mevzuat hükümlerine uyulmasını ve uygulanmasını temenni ediyoruz. Bu saygın mesleği yöneten idarecilere yakışacak davranış şekli bu olacaktır" dedi.