“Mustafa Necati’nin anısına saygısızlıktır” | Güney Gazetesi Mersin

“Mustafa Necati’nin anısına saygısızlıktır”

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Mersin Şube Başkanı Hülya Aslan, Mustafa Necati Kültür Evi’nin isminin değiştirilmesine yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Mustafa Necati’nin anısına saygısızlıktır”


Kültür Evi’nin isim değişikliğine itiraz ettiklerini söyleyen Aslan, “Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Mustafa Necati Kültür Evi’nin adının Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi olarak değiştirilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Memlekette Okul Bulamayan Çocuk Bırakmayacağım” diyen Cumhuriyet Eğitim Devriminin 1925-1929 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi” binasının adı; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” olarak değiştirilmiştir. Devrimci-Aydın kimliği ve kişiliği ile Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati onurumuzdur. Ankara’da “Mustafa Necati Kültür Evi” tabelasından Mustafa Necati adı asla silinemez” diyerek tepki gösterdi.

 

“MUSTAFA NECATİ’NİN ANISINA VE EMEĞİNE SAYGISIZLIKTIR”

Mustafa Necati Uğural’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Eğitim Bakanı düşünce ve mesai arkadaşı olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Mustafa Necati, bakanlığın çatısını kuran, öğretmenlik meslek onurunu öne çıkaran, Gazi Eğitim Enstitüsü, Millet Mektepleri, Köy Enstitülerine giden deneysel pedagojik çalışmalar olan Denizli-Kayseri Zencidere Köy Muallim Mekteplerini kuran, Yücel’i, Tonguç’u ve diğer aydınları müsteşarı Nafi Atuf Kansu aracılığıyla bakanlıkta  toplayan,  iş okulu anlayışını çalışmalarına katan,  Talim Terbiye Kurulunu kuran, karma eğitimi hayata geçiren, yurt dışına öğrenciler gönderen, ışık saçan milli eğitim bakanıdır. Mustafa Necati’nin Ankara’da kültür evinden adının silinmesini kabul etmiyoruz. İtiraz ediyoruz. Siyasal iktidar Ankara Mithatpaşa Caddesi üzerindeki tarihi Mustafa Necati Kültür Evi’ni 2006 yılında da kuru fasülyeci dükkânı yapmak istemiş, tepkiler üzerine bu kararını geri almak durumunda kalmıştı. Kültür Bakanlığı bu kez de Mustafa Necati Kültür Evi binasına Cumhuriyet Eğitim Devrimi karşıtı bir yazarın ismini vererek “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” tabelası asmıştır” ifadelerine yer verildi.

Başkan Hülya Aslan, yapılan isim değişikliğinin, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından olan Mustafa Necati’nin anısına ve emeğine yönelik bir saygısızlık olduğunu vurgulayarak, Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği olarak Cumhuriyet Eğitim Devriminin izlerini yok etmeye yönelik bu işleme itiraz ettiklerini dile getirdi. (Haber Merkezi)