ESRA ŞASİ YAĞMUR
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR), MAYA Derneği ve EBAGEM ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında Ankara, Bayburt, Çorum, Düzce, Erzincan, Karaman, Kayseri, Konya, Mersin, Samsun, Tokat ve Van illerinin oluşturduğu 12 şehirde 75 sığınmacı ve yerli bireyi, ihtiyaç duydukları tekerlekli sandalyelere kavuşturdu.
İnisiyatifin Mersin ayağında Maya Eğitim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Engelli Bireyler ve Aileleri Gelişim Merkezi Derneği de yer aldı.
Tespit edilen ihtiyaç sahibi sığınmacılara ve yerel halka 2-3 Temmuz 2020 tarihlerinde tekerlekli sandalye dağıtımı gerçekleştirildi.
Pandemi sürecinden kaynaklı sosyal mesafe kurallarına uygun olarak ihtiyaç sahipleri belirli saat aralıklarıyla dağıtıma çağrıldı.
Engelli bireylerin sağlıklarını riske atmamak dağıtıma aileler çağrılarak sandalyeler vasilerine teslim edildi. Bu kapsamda ihtiyaç sahibi yaklaşık 14 sığınmacı ve yerel yararlanıcıya tekerlekli sandalye ulaştırıldı.
‘SOSYAL UYUMUN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR’
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) açıklaması şu şekilde:
“Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve ortaklık yaptığı STK’lar, Türkiye’de yaşamakta olan ve birçok tabiiyetten olan engelli sığınmacı bireylerin, hareket özgürlüklerinin kısıtlanmasından dolayı yaşamlarını insani onura yaraşır bir seviyede idame ettirebilme kabiliyetlerini derinden etkileyen tekerlekli sandalye ihtiyacının ciddi zararlara yol açtığını görmektedir. Bu nedenle, UNHCR, sözü edilen bu kısıtlamanın etkilerine yerel toplum üyesi bireylerle birlikte ciddi seviyede zorluklar ile yaşamını sürdürmeye çalışan birçok Geçici Koruma Yararlanıcısı ve Uluslararası Koruma Başvuru ve Statü Sahibi bireyin de şiddete maruz kalmasının, toplumun dikkatine getirilmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu bağlamda, bu iki toplumun engelli bireylerinin bir kısmına, bir nebze olsun destek olunması amacı ile ortaklık yapılan STK’ların işbirliği ve koordinasyonu ile bu desteğin sağlanmasına karar verilmiştir. Bu inisiyatifin hayata geçirilmesi ile aynı zamanda, toplumumuzda bu tip özel ihtiyaçlara sahip olan yerli ve sığınmacı bireyler ve onların aileleri arasındaki sosyal uyum bağlarının güçlendirmesi hedeflenmektedir.”