Önce güvenlik sonra estetik! | Güney Gazetesi Mersin


Önce güvenlik sonra estetik!





Tarih: 3 Şubat 2025 Pazartesi 16:44

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İçmimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Kemal Burçin Köksal, 78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya’daki otel yangınının ardından konuştu. İçmimari projelerinin zorunlu hale getirilmesi çağrısında bulunan Köksal, “Bilinmelidir ki, içmimarlık mesleği yalnızca estetik kaygılarla sınırlandırılamaz.  İçmimarlar, can güvenliğini ve yapının işlevselliğini bütüncül bir yaklaşım ile ele alan uzmanlardır. Bu uzmanlığın, mevzuatta hak ettiği yeri bulamaması; yaşadığımız coğrafyada çok daha büyük acıların yaşanmasına sebebiyet vermektedir” dedi.

ELVAN PEHLİVAN

TMMOB İçmimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Kemal Burçin Köksal, Grand Kartal Otel yangınının içmimari projelerinin zorunlu hale getirilmesinin gerekliliğini ortaya koyduğunu vurguladı. Köksal, “Ne yazık ki bu felaket, yıllardır TMMOB İçmimarlar Odası Genel Merkez Yönetimi’nin üzerinde ısrarla durduğu; “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” kapsamında içmimarlık mesleğine getirilen kısıtlayıcı ifadelerin ne denli vahim sonuçlar doğurabileceğini bizlere bir kez daha göstermiştir.  Biz içmimarlar; gerek konut, kamu binası, otel, sosyal mekân gibi her tür yapının iç mekân tasarımından, gerekse insan hayatının ve konforunun doğrudan etkilendiği malzeme seçiminden, sirkülasyon düzeninden ve mekânsal işlevsellikten sorumlu disipliniz.  Uzmanlığımızın, yangın güvenliği başta olmak üzere tüm yapısal elemanlara entegre iç çözümler geliştirmek olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz” dedi.

 

“İÇMİMARİ PROJELERİ TAM ANLAMIYLA YERİNE GETİRİLSEYDİ KAYIPLARIN BÜYÜK ÖLÇÜDE ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ”

 

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan yangın felaketlerini hatırlatan Köksal, “TMMOB İçmimarlar Odası Mersin Şubesi olarak altını çizmek isteriz ki, Bolu’daki otel projesinde iç mimari projelendirme ve uygulama standartları, yasa ve yönetmeliklerin öngördüğü biçimde tam anlamıyla yerine getirilmiş olsaydı; doğru malzeme seçimi, yangın yönetmeliklerine uygun tasarım ve mekânsal kurgunun yaratılmasıyla kayıpların büyük ölçüde önüne geçilebilirdi.  Bu noktada “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” ile içmimarların haklı yetki alanlarının daraltılması ya da kısıtlanması, yaşanan bu ve benzeri acı tecrübelerin ışığında bir kez daha gözden geçirilmelidir. İçmimarların görev, yetki ve sorumluluklarının genişletilmesini, iç mekân projelerinde ve uygulamalarında imza yetkisinin zorunlu kılınmasını, mesleğimizin, daha güvenli ve insan odaklı yapılar inşa etmek adına mevzuatta hak ettiği konuma getirilmesini, denetim mekanizmalarının etkin biçimde işlemesi için gerekli yasa ve yönetmelik değişikliklerinin acilen yapılmasını taleplerimiz olarak kamuoyu ile paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İçmimarlık mesleğinin yalnızca estetik kaygılarla sınırlı olmadığını vurgulayan Köksal, “İçmimarlar, can güvenliğini ve yapının işlevselliğini bütüncül bir yaklaşım ile ele alan uzmanlardır. Bu uzmanlığın, mevzuatta hak ettiği yeri bulamaması; yaşadığımız coğrafyada çok daha büyük acıların yaşanmasına sebebiyet vermektedir” şeklinde konuştu.


 



ANASAYFA
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

guneygazetesi.com © Copyright 2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA