“Depremlere hazır değiliz” | Güney Gazetesi Mersin


“Depremlere hazır değiliz”





Tarih: 6 Şubat 2025 Perşembe 17:02

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde deprem bölgesinde devam eden barınma, eğitim, içme suyu ve elektrik sıkıntısına, Türkiye genelindeki depreme dayanıksız ve eski yapıların oluşturduğu risklere dikkat çekti. İnşaat Mühendisleri Odasının gündeminde, yıkılan binaların sorumluluğunun sadece mühendislere yıkılması ve adil yargılanmayla ilgili endişeler de var.

ABİDİN YAĞMUR
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ilde yıkımlara neden olan deprem felaketinin ikinci yılında, deprem bölgesindeki ve Türkiye genelindeki durumu değerlendirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesinin açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

 

“YENİ FELAKETLER KAPIMIZDA”

 

“Ne yazık ki, bilime ve mühendisliğe kulak tıkandığı, meslek odalarının yok sayıldığı, geçmişteki acı tecrübelere rağmen bunca yıldır önlem almayan sorumlulardan hesap sorulmadığı sürece yeni felaketlerin de kapımızda olduğu bilinmelidir.”

 

“6 YILDA BİR 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUYOR”

 

“Deprem istatistiklerine göre ortalama her 6 yılda bir büyüklüğü 7 veya üzeri, her yıl iki adet 6 veya üzeri bir deprem meydana gelmekte ve ne yazık ki bu depremler önemli can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Yakın bir gelecekte de büyük depremler yaşayacağımız gerçeği bilimsel bir hakikattir. Tam olarak ne zaman ve nerede meydana geleceği bilinmese de bilimsel veriler ışığında deprem olaylarını öngörmek mümkündür. Nitekim AFAD tarafından yapılan senaryo çalışmasına göre Kuzey Anadolu Fayında, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek 7.5 büyüklüğündeki bir deprem sonucu 44 bin 802 binanın yıkılacağı, sadece İstanbul kent merkezinde 26 ile 30 bin arasında yurttaşımızın hayatını kaybedeceği varsayılmaktadır.”

 

“RİSKLİ KONUTLARIN SADECE YÜZDE 10’U DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

 

“2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına göre 2024 yılı Eylül başı itibarıyla Türkiye’de toplam konut sayısı 42,2 milyondur. 6-7 milyon konutun en kısa sürede dönüştürülmesi gerektiği ifade edilmektedir. 11 yılda, riskli görülen 6-7 milyon yapının yalnızca yaklaşık yüzde 10’u kadar dönüşüme girmiştir. Ülke genelinde 7 milyon civarında konutun olası bir depremde yıkılması söz konusuyken, bu hızda ilerlerse, tüm riskli yapılarımızın dönüşümü, ancak yüz yıl sonra tamamlanmış olacaktır, tabii yapı stokumuza yeni riskli yapılar eklenmezse…”

 

“DEPREM BÖLGESİNDE BARINMA VE SU SORUNU DEVAM EDİYOR”

 

“Konut üretimiyle ilgili sorunlar bir yana, deprem bölgesinde bugün hala altyapı, ulaşım, sağlık, eğitim gibi yaşamsal konularda çok ciddi sorunlar devam etmektedir. Bir kışa daha deprem bölgesinde geçici barınma alanlarında giren depremzedeler, elektrik ve su kesintilerinin yarattığı olumsuzlukların yanı sıra temiz suya erişim sorunları, hijyen koşullarının sağlanamaması nedeniyle de salgın hastalık başta olmak üzere önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır. Çadırlarda ve konteyner kentlerde sel ve yangın gibi olaylar meydana gelmekte, deprem felaketinden canlarını zor kurtaran depremzedeler başka felaketlerle karşı karşıya kalmaktadır.”

 

“ADİL YARGILANMA” ENDİŞESİ

 

“6 Şubat Depremlerinin ardından oluşan kamuoyu baskısıyla gündeme gelen yapı üretimi ve denetimi süreçlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi ve yıkımda sorumluluğu bulunanların adil bir şekilde yargılanması talepleri, aradan geçen iki yılın sonunda sulandırılmış, giderek toplumun gündeminden çıkarılmıştır. Denilebilir ki 17 Ağustos Depreminden sonra depreme hazırlık konusunda büyük vaatlerin kısa süre sonunda unutulduğu ve bu nedenle aradan geçen çeyrek asırda hiçbir ciddi ilerleme sağlanmadığı için aynı acıları tekrar yaşadığımız gibi, 6 Şubat Depremlerinin akıbeti de benzer yönde ilerlemektedir. Böylelikle yarın yine bir depremde daha, aynı acıları yaşamak kaçınılmaz hale gelmiştir.”


 



ANASAYFA
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

guneygazetesi.com © Copyright 2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA