İrem Yıldız | Bahar nezlesiyle mücadele | Güney Gazetesi Mersin


İrem Yıldız

Tarih : 13.04.2025
E-Mail : dyt.iremyildizz@gmail.com

Bahar nezlesiyle mücadele


Beslenme şeklinizin alerji semptomlarınız üzerinde bir etkisi olabileceğini biliyor muydunuz? Saman nezlesi veya alerjik rinit olarak da adlandırılan mevsimsel alerjiler yalnızca yılın belirli zamanlarında, genellikle ilkbahar veya yaz aylarında ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi bitki poleni gibi alerjenlere aşırı tepki verdiğinde gelişir ve bu da çok fazla tıkanıklığa, hapşırmaya ve kaşıntıya neden olur. Tedavi genellikle reçetesiz satılan ilaçları içerse de, yaşam tarzı değişiklikleri ve diyete belirli yiyecekleri eklemek, burun akıntısı ve göz sulanması gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

HİSTAMİN: Histamin bağışıklık sisteminiz tarafından üretilen kimyasallardır ve vücudunuzun savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Birçok farklı yiyecek ve içecek histamin içerir; bu nedenle polen yoğunluğunun yüksek olduğu bu günlerde histamin içeriği yüksek besinlerden kaçınılması faydalı olacaktır. Histamin içeriği yüksek besinler arasında alkol (özellikle kırmızı şarap), kurutulmuş meyve, avokado, patlıcan, ıspanak, kabuklu deniz ürünleri,  işlenmiş veya tütsülenmiş etler yer alır.

ZENCEFİL: Zencefil burun kanallarında, gözlerde ve boğazda şişlik ve tahriş gibi sorunları azaltmaya yardımcı olur. Zencefilin antioksidan, iltihap önleyici fitokimyasal bileşikler içerdiği kanıtlanmıştır. 2016'da yapılan bir hayvan çalışmasında, zencefilin farelerin kanındaki iltihap artırıcı proteinlerin üretimini baskıladığını ve bunun da alerji semptomlarında azalmaya yol açtığı belirlenmiştir.

ARI POLENİ: Arı poleni sadece arılar için değil; insanlar için de bir besindir.  Araştırmalar, arı poleninin vücutta iltihap giderici, mantar önleyici ve anti-mikrobiyal özelliklere sahip olabileceğini göstermektedir. Bir hayvan çalışmasında, arı poleni mast hücrelerinin aktivasyonunu engellemiştir; bu da alerjik reaksiyonları önlemede önemli bir adımdır.

TURUNÇGİLLER: C vitamininin, soğuk algınlığının süresini kısaltmaya yardımcı olduğu ve alerjisi olanlara fayda sağladığı bilinmektedir. C vitamini açısından zengin besinler tüketmenin, çiçek açan bitkilerden kaynaklanan polenlerin neden olduğu ve üst solunum yolunda tahrişe neden olan alerjik riniti azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle alerji mevsiminde portakal, greyfurt, mandalina ve limon gibi yüksek C vitamini içeren meyveleri mutlaka tüketin.

ZERDEÇAL: Etkin maddesi kurkumin, birçok iltihap kaynaklı hastalığın semptomlarının azalmasına ve alerjik rinitin neden olduğu şişkinlik ile tahrişi en aza indirmeye yardımcı olur. Bir çalışma, farelere zerdeçal tedavisinin alerjik tepkilerini azalttığını göstermiştir. Tarifinizde zerdeçalı karabiberle eşleştirdiğinizden emin olun. Karabiber, kurkuminin biyoyararlanımını %2.000'e kadar artırır.

DOMATES: C vitamini söz konusu olduğunda tüm ihtişamı turunçgiller alsa da, domatesler bu temel besinin bir başka mükemmel kaynağıdır. Orta boy bir domates, önerilen günlük C vitamini değerinizin yaklaşık %26'sını içerir. Ek olarak, sistemik iltihabı bastırmaya yardımcı olan başka bir antioksidan bileşik olan likopen içerir. Likopen pişirildiğinde vücutta daha kolay emilir, bu nedenle ekstra bir destek için konserve veya pişmiş domatesleri tercih edin.

YAĞLI BALIKLAR (somon, uskumru, sardalya, ton balığı): Balıktaki omega-3 yağ asitlerinin alerji direncini artırabileceği ve hatta astımı iyileştirebileceğine dair kanıtlar vardır. Bir araştırma, insanların kan dolaşımında ne kadar çok eikosapentaenoik (EPA) yağ asidi varsa, alerjik duyarlılık veya saman nezlesi risklerinin o kadar az olduğunu tespit etmiştir. Başka bir başka çalışma, yağ asitlerinin astımda ve bazı mevsimsel alerji vakalarında oluşan hava yollarının daralmasını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

SOĞAN: Araştırmalar, içeriğindeki kuersetin'in doğal bir anti-histaminik görevi görerek mevsimsel alerjilerin semptomlarını azalttığını öne sürmektedir. Çiğ kırmızı soğanlar en yüksek kuersetin konsantrasyonuna sahiptir, bunu beyaz soğan ve yeşil soğan takip eder. Pişirme, soğanların kuersetin içeriğini azaltır, bu nedenle maksimum etki için soğanları çiğ yiyin.

 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 


 



ANASAYFA
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

guneygazetesi.com © Copyright 2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA