Dr. Öğretim Görevlisi Alaiddin Koşar

Tarih : 21.07.2025
E-Mail : alaiddinkosar@mersin.edu.tr

2025 YKS İstatistikleri


Değerli okurlar, birkaç gün önce yükseköğretim kurumları sınavı (YKS) sonuçları ve istatistikleri açıklandı. Aşağıda verdiğim tablo ÖSYM’nin resmi sitesinden alınan verilerdir.

 

 

TYT Türkçe testine baktığımızda 40 soruda 21. Bu da demek oluyor ki sınava girenlerin okuduğunu anlama becerisi, kendi dilindeki dil bilgisi kurallarına hâkimiyeti %50. Ne kadar içler acısı değil mi?

TYT Sosyal Bilimlerde 20 sorudaki ortalama 9. Bu da demek oluyor ki sınava girenler kendi tarihinin ve geçmişinin yarısını bilmiyor.

TYT Temel Matematik 40 soruda ortalama 6. Sınava girenler demek ki temel matematiksel işlemleri, hesap kitap yapmayı sadece %15 oranında biliyor.

TYT Fen Bilimleri 20 soruda ortalama 4. Bu da demek oluyor ki sınava girenlerin fizik, kimya, biyoloji bilgileri sadece %20 oranında var.

Tüm dersleri tablodaki soru sayısı ve ortalamaya göre bu şekilde yorumlamak mümkün. Elbette Türkçeyi, matematiği, sosyal bilimleri ve fen bilimlerini %90 oranında doğru yapan gençlerimiz var. Ama genele baktığımızda, ortalamaya baktığımızda tablo çok vahim. Sadece başarılı olanlara bakarsak küçük bir kesimin başarısına, küçük bir kesimin gelecekte memlekete umut olmasına odaklanırız. Oysa ortalamaları yukarı çekersek memleketteki eğitim düzeyi, bilime verilen önem, geleceği parlak olan kişi sayısı daha çok olacaktır (Bu ortalama modeli Finlandiya’da uygulanmaktadır ve başarıları ortadadır).

Tekrar ortalamalara gelirsek… Gençlerimiz okuduğunun yarısını anlamıyor, kendi dil kurallarının yarısını bilmiyor, düzgün hesap kitap yapamıyor, fen alanında yenilikler üretebilecek potansiyelde değiller, tarihini ve geçmişini bilmiyor… Ve ilginçtir ki bu ortalamalar hiç değişmiyor, her sene aynı rutinde devam ediyor. Bu ortalamalara sahip genç bir nüfus memlekete ışık tutabilir mi, umut olabilir mi, ya da üst düzey ortalama yapan gençler memlekette kalır mı, ne dersiniz?

Verilerle, sebep-sonuç ilişkisi kurarak tek tek, detaylı olarak anlatmaya çalıştım aslında durumu. Yani geri zekâlıya anlatır gibi anlattım desem uygun bir tabir olur galiba.

Bu ortalamaların acilen yukarı çekilmesi gerekiyor. Her yıl belli oranda artışla belli bir standardı yakalamalı ve korumalıyız. Aksi durumda böyle gelmiş böyle gider korkarım valla!

 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 


 



ANASAYFA
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

guneygazetesi.com © Copyright 2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA