Sait Dervişoğlu | YA SABIR! | Güney Gazetesi Mersin
Sait Dervişoğlu

YA SABIR!


Sabır ya da dayanç; zor koşullar altında cesaret ve metanetini yitirmeme duygusudur. Sabırlı insan, uzun süreli gecikmelere ve tahriklere rağmen moralini bozmadan yoluna devam eden veya beklemesini sürdüren insandır.

Sadece günümüzde değil, tarihin her döneminde; daha doğrusu insanoğlunun yaşadığı her zaman ve her yerde en zor sahip olunan özelliklerin başında yine sabır gelir.

Yaşadığımız hemen her olaya karşı istemeden de olsa sabır göstermek zorunda kalırız.

Daraldığımız bir anda gönlümüzden çıkan ve dilimizden duyduğumuz şu sözcükle kendi kendimizi teselli eder dururuz;

“Ya Sabır!”

Çeşitli musibetlere maruz kalan insanoğlu sabra her zaman muhtaç olmuş ve sabır hemen her zaman da övülen bir haslet olmuştur.

Bakara Suresi’nin 155. Ayet’i şöyle der;

“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.”

Hayatımızı yaşayıp dururken, hele ki günümüzün hızlı dünyasında; insanoğlu sabırsızlığın sınırlarını zorlamaya devam ediyor.

Bizler de farkında olmadan sabırsızlığımız yüzünden çoğu kez kendimize, yahut sevdiklerimize sıkıntı ve üzüntü yaşatırız. (istemeden de olsa…)

Her şeye rağmen sabır günümüz dünyasında insanoğlunun en çok ihtiyacı olduğu şeydir.

Başka bir açıdan sabrı; duruma göre yapılması gereken en güzel hareketi ve ahlakı başarabilmek için azimli olmak diye tanımlanabiliriz.

Bir yerde haksızlık varsa bu durumu usulüne uygun şekilde düzeltmeye çalışmak; sabır gerektiren bir mücadeledir. Haksızlığı kabullenmek sabır değildir, Hakk’ı yerine getirmek için her türlü sıkıntıya göğüs gererek uğraşmaktır sabır.

Sözlerime Hz. Ömer’in şu güzel sözüyle son veriyorum;

“Sabır boyun eğmek değil, mücadele etmektir.”

 

 



ARŞİV YAZILAR