Abidin Yağmur | Huzur istikrarda! | Güney Gazetesi Mersin
Abidin Yağmur

Huzur istikrarda!


Eskiden, Barış Manço’nun o meşhur şarkısında anlatıldığı gibi, ‘Kul Ahmet erken kalkar, haydi ya nasip’ derdi.

Şimdi de erken kalkıyor Kul Ahmet, kimi sırtüstü yatarken, kimi boşta gezerken, sabahın erken saatinde dükkânına gidiyor, kepengi açıyor:

-Haydi ya istikrar!

İstikrar önemli çünkü…

***

Aslında Kul Ahmet, istikrarın ne olduğunu çok iyi bilir. Alacağını zamanında alırsa, vereceğini zamanında verirse, üç beş kâr ederse, tezgâh sürekli işlerse, istikrar var demektir, bunu biliyor da.

İstikrar nasıl kurulur, kim kurar, kim bozar bunları pek bilmiyor, ahaliye bakıyor, ahali istikrar için nereye giderse, Kul Ahmet de oraya gidiyor.

İstikrar önemli çünkü…

***

Sorsan, dolar kurunun kaç liradan kaç liraya geldiğini çok iyi bilir de mesela, dolardaki yükseliş istikrarı bozar mı, bozmaz mı, bilemez.

Aklı ermez oraya.

Krediye ne kadar faiz öder, kredi faizi ödediği sürece işini büyütebilir mi, kredi çekmeden işi döndürebilir mi, bu konularda da iyi kötü fikri vardır da, istikrar ile kredi borcu arasındaki doğrudan ilişkinin ayrıntılarını bilmez.

Bakar ahaliye, istikrardan memnunsa, o da memnun olur.

İstikrar önemli çünkü…

***

Gazetelerde her gün istikrarla ilgili bir haber, bir köşe yazısı görür Kul Ahmet, koca koca patronların istikrardan dolayı ne kadar memnun olduklarını okur.

O istikrar sonucunda yan komşusu aktarın dükkânını kapattığını, gidip bir aktar market zincirine işçi olarak girdiğini de bilmez, karşı komşusu bakkalın dükkânı kapattığını, gidip bir süper markette reyon görevlisi olduğunu da bilmez.

Gazeteyi kapatırken, istikrarın nimetlerinin kendisine ne zaman geleceğini düşünür, sonra ‘önce cümlesine, sonra bana ver Allah’ım’ diye dua eder.

İstikrar önemli çünkü…

***

Kul Ahmet, istikrara kavuştuk, ne iyi oldu diyen uyanıkların yağcılığına da akıl erdiremez. O küçücük dükkânında, içten içe severken istikrarı, uyanık emlakçı bir basın bülteni hazırlatır.

‘İstikrar konut satışlarına yaradı’ der uyanık emlakçı. ‘Ekim’de konut satışları arttı.’ Ekim ayında henüz seçim olmamıştır, istikrar kurulmamıştır ama olsun.

Kul Ahmet’in bilmediği, uyanık emlakçının bildiği bir keramet vardır bu işte.

İstikrar önemli çünkü…

***

Eskiden, ‘Kul Ahmet erken kalkar, haydi ya nasip’ derdi.

Şimdi de erken kalkıyor Kul Ahmet, sabahın erken saatinde dükkânına gidiyor, kepengi açıyor:

-Haydi ya istikrar!

Bu arada esnaf yeni tabelalar yaptırıyor dükkânına. Kul Ahmet bir bakıyor ki komşularından biri ‘İstikrar her zaman haklıdır’ yazdırmış duvarına.

Bir başkanı ‘İstikrarın dediği olur’, bir başkası ‘İstikrar veli nimetimizdir’, bir başkası ‘İstikrarlı günler dileriz…’

Sonra bir bakıyor ki bir esnaf arkadaşı arabasının arkasındaki yazıyı değiştirmiş:

‘Huzur istikrarda…’

İstikrar önemli çünkü… (Özel arşivden)



ARŞİV YAZILAR