Recai Bilgiç | BARBEKÜ VE MANGAL YAPMA ARASINDAKİ FARK | Güney Gazetesi Mersin
Recai Bilgiç

BARBEKÜ VE MANGAL YAPMA ARASINDAKİ FARK


Aslında çok kimse mangal yapar ama nedense barbekü var diye misafirlerini davet eder.

Peki bu iki kavram nedir?

Barbekü ve Mangal (ızgara) bir pişirme yöntemidir; Bunlar tamamen farklı iki kavramdır.  ikiside yiyecekleri kuru ısıya maruz bırakan açık havada pişirme teknikleridir. Genellikle yakıt için odun kömürü kullanılır.

Barbekü ve ızgara arasındaki fark ısı, zaman, kullanılan et cinsi ve dumandır.

Barbekünün kapağı vardır, mangalın kapağı olmaz.

Barbeküde etler daha uzun zamanda ve mangala göre kısmen daha düşük ateş ve dumana maruz bırakılarak fırın gibi kapalı bir ortamda pişer. Mangalda ise etlerin daha yüksek ateş şiddetinde ve daha kısa sürede ızgara tarzı pişirilirler.

Izgara yüksek, doğrudan ısıtma yöntemidir. Isı sadece bir yönden geldiğinden, pişen etin eşit şekilde pişmesi için çevrilmesi gerekir.

Barbekü düşük ve yavaş, eti dolaylı olarak pişirir, yani kömür veya alev etin çok altında veya yanındadır. Pişirme sırasında kapağı kapalı tutulur ve ortam ısısı etin etrafında dolaştığı için konveksiyon ısı transferi yoluyla et pişirilir.

Izgara yüksek ısı eti çok çabuk pişireceğinden, yumuşak et kesimleri için uygundur. Biftek, pirzola, tavuk göğsü ve deniz ürünleri bu hızlı pişirme yöntemi için mükemmel adaylardır.

Barbekü büyük miktarda bağ dokusuna sahip büyük, sert, sinirli et parçaları, barbekünün düşük ve yavaş pişirme işlemi için idealdir. Bu pişirme yöntemi için ideal etler arasında döş ve kaburga bulunur.

Izgaranın yüksek ısısı, eti çok hızlı bir şekilde iç pişme sıcaklığına getirir. Izgara yaparken ortalama pişirme süresi sadece 5-20 dakikadır.

Barbeküde düşük sıcaklıklar ve dolaylı ısı kaynaklarının etrafa yayılması ve etten geçmesi çok daha uzun sürer. Pişirme süreleri tipik olarak 2 saat ve üzeridir ve pişirilen etin boyutuna bağlı olarak 15 saate kadar çıkabilir.

Izgarada duman kullanılmaz. Bir ızgaradaki yüksek sıcaklıklar, belirgin bir duman değil, alevlenmeler üretir. Bununla birlikte, ızgara kavurma adı verilen hibrit pişirme şeklidir.

Duman barbekünün özüdür ve barbeküyü diğer pişirme türlerinden ayıran şey budur.

Mangal Türk kahvesidir, barbekü Americano

İyi mangallar



ARŞİV YAZILAR